Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege Wielrennen
Wielrennen

Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege

Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege

De elfde etappe in de Giro d'Italia is een ware slijtageslag geworden. Mauro Schmid van Qhubeka ASSOS bleek de sterkste uit de vroege vlucht, maar daarachter hield vooral Egan Bernal huis namens INEOS. Remco Evenepoel en Giulio Ciccone kregen een rechtste directe van de Colombiaan, die nog steviger in het roze staat.

Strade Bianche in de Giro d'Italia, iets waar de wielerfans al een aantal weken naar uitkeken. Wat zou het weer doen? Hoe lagen de stroken erbij? Wat deden de favorieten? Hoe hard werd de strijd om de vlucht? Het waren allemaal vragen, maar de laatste werd toch al snel beantwoord. In de eerste tien kilometer gingen elf renners er vandoor en zij kregen verrassend genoeg meteen alle ruimte van het peloton. Taco van der Hoorn (Intermarché) en Bert-Jan Lindeman (Qhubeka ASSOS) waren de twee Nederlanders aan het front.

Kopgroep van elf krijgt klein kwartier, INEOS vindt het best

Terwijl het Nederlandse duo samen met Lawrence Naesen (AG2R), Enrico Battaglin (Bardiani), Simon Gugliemi (Groupama), Dries De Bondt (Alpecin-Fenix), Francesco Gavazzi (EOLO), Roger Kluge, Harm Vanhoucke (beide Lotto Soudal), Mauro Schmid (beide Qhubeka ASSOS) en Alessandro Covi (UAE) hard doorreden, nam INEOS Grenadiers van Egan Bernal de controle in het peloton. Het peloton reed lekker door aan veertig kilometer per uur, maar de kopgroep reed acht kilometer per uur harder in het eerste uur. Gevolg: dik tien minuten voorsprong voor de elf leiders.

Met de eerste van vier grindstroken pas na 92 kilometer had de kopgroep alle tijd om de voorsprong nog verder uit te diepen. INEOS vond het allemaal prima en andere klassementsploegen roerden zich niet. Zo hadden we de situatie dat Van der Hoorn en consorten met 14.32 minuten aan de eerste strook van de dag begonnen. Het peloton trok pas echt in gang toen het een klein kwartiertje later richting dezelfde strook ging. De finale kon beginnen, met een wedstrijd op twee fronten.

Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege
Van der Hoorn zat weer eens mee in de kopgroep.

Evenepoel in de problemen op eerste strook, Martin en Formolo grootste slachtoffers

En of de wedstrijd losbarstte... Terwijl de kopgroep in één tempo over de nog wat golvende eerste strook denderde, ging het in het peloton meteen los. Trek-Segafredo (met Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone) en INEOS (met Filippo Ganna en Bernal) gaven er een klap op en dat zorgde voor scheuren in het peloton. Toen de weg ook nog eens listig omlaag slingerde, moesten onder meer Remco Evenepoel, Aleksandr Vlasov en Simon Yates passen. Hugh Carthy kon eerst wel mee met Bernal, Ciccone en ook Romain Bardet, maar kende materiaalpech en viel zodoende wat terug.

Na de eerste strook reden Deceuninck-Quick-Step, Astana en EF Education-NIPPO het gat naar de groep-Bernal overtuigend dicht, alvorens er echt gekeken kon worden wie er wel en niet bij zaten. De meeste mannen uit de top tien van het klassement konden opgelucht ademhalen, behalve twee. Dan Martin (de nummer acht) werd eraf gereden en Davide Formolo (de nummer tien) kende op een vervelend moment materiaalpech. Zij verloren op die manier de definitieve aansluiting met hun rivalen. Een flinke klap, met nog vijftig kilometer voor de wielen.

Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege
Davide Formolo was één van de grootste slachtoffers van de dag.

Kopgroep mag strijden om dagzege, Foss valt aan uit peloton

Na de eerste en meest technisch strook, liep de tweede grindstrook van de dag (van dik dertien kilometer) meer bergop. Met een pelotonnetje van nog slechts veertig á vijftig renners begonnen de favorieten eraan met dik negen minuten achterstand op de kopgroep. Op de strook ontplofte het niet opnieuw, maar werd de groep wel verder uitgedund. Zo kon onder meer Peter Sagan niet langer mee. De Slowaak kon het tempo van onder meer Astana-Premier Tech niet volgen. In een stukje afdaling van de strook werd er dan toch nog wel aangevallen vanuit de groep favorieten. Jumbo-Visma zette een duo-aanval op touw, met George Bennett die Tobias Foss op sleeptouw nam.

Met de laatste dertig kilometer voor de boeg reden Bennett en Foss op zeven minuten van de kopgroep. Het peloton gaf echter niet al te veel toe en haalde de twee uiteindelijk terug. In de kopgroep leefde ondertussen de terechte overtuiging dat zij het mochten uitmaken voor de dagzege en dus werd er - met nog twee stroken voor de boeg - aangevallen. Het zorgde ervoor dat Van der Hoorn en Lindeman al op strook twee moesten passen en dat er regelmatig gaten vielen tussen de andere negen. Die waren echter aan elkaar gewaagd, waardoor Naesen, Battaglin, Gugliemi, De Bondt, Gavazzi, Kluge, Vanhoucke, Schmid en Covi alle negen mochten blijven dromen. En wie was daar op 23 kilometer van de finish? Van der Hoorn! De Nederlander had kilometers lang achtervolgd en slaagde er op strook drie in om terug te keren vooraan.

Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege
Tobias Foss probeerde het even, maar werd weer ingerekend.

Voorzichtige Evenepoel lost, INEOS profiteert

Op de derde strook was het weer tijd voor vuurwerk bij de klassementsrenners. Evenepoel toonde op de eerste strook al wat voorzichtigheid en dat brak hem in de derde strook op. INEOS had het gezien en gaf vol gas. Eerst ging Gianni Moscon aan, daarna gaf Bernal zelf er een klap op. Evenepoel zat eerst op het elastiek, vervolgens op een gaatje en uiteindelijk gaf hij snel twintig seconden toe. Bernal bleef geven, hier kon hij weleens een flinke klap uitdelen aan Evenepoel. Moscon kon zijn Colombiaanse kopman lang helpen. João Almeida bleef lang bij de andere favorieten, maar de Portugees van Deceuninck besloot dan toch te wachten op Evenepoel. Dat duurde echter wel heel lang.

De schade na de aanzet van INEOS was al snel 38 seconden voor Evenepoel, die bovendien nog vijftien kilometer en anderhalve strook in het vooruitzicht had. Dat het niet boterde tussen ploeg, Evenepoel en ook Almeida bleek wel uit het feit dat Almeida niet veel later weer wegreed van Evenepoel, om vervolgens weer te wachten. We zagen Evenepoel boos zijn communicatie uitdoen, met de achterstand die ondertussen opliep naar anderhalve minuut richting de groep-Bernal. De motivatie om de schade te beperken, leek ver te zoeken.

Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege
Remco Evenepoel had zijn dag niet...

Evenepoel gaat helemaal kapot, ook Ciccone en Soler verliezen tijd

Nog één lastige strook en een verharde aankomst, met overal koers. De laatste tien kilometer kwamen we ogen te kort, met allereerst de kopgroep, die streed om de dagzege. Schmid en Covi bleken op de laatste strook het sterkst en gingen er met z'n tweeën vandoor. De Bondt kon ook even mee, maar voor hem ging het te hard. In de groep favorieten gaven meerdere renners er een klap op, met naast Bernal ook Marc Soler, Emanuel Buchmann, Carthy en Ciccone. Vlasov, Simon Yates; ze zaten er allemaal bij. Eigenlijk ontbrak alleen Evenepoel, die met de hulp van Almeida de schade toch wel wat leek te beperken tot een dikke minuut. Er stond echter nog een steile klim te wachten, en een kort stukje dalen tot de meet.

Na een aanval van Buchmann bleek bij de favorieten dat de dag erin had gehakt. Nadat Bardet al moest passen, gingen niet veel later ook Nibali en Soler eraf. Nog opvallender: Ciccone moest lossen. De Italiaan, die in de eerste week nog geweldig klom, kon niet langer mee. EF Education-NIPPO was daarentegen juist indrukwekkend, met nog twee mannen in dienst van Carthy. Ook Foss maakte namens Jumbo-Visma indruk. Evenepoel ging in de tussentijd volledig kapot op de laatste klim van de dag. De Belg stond volledig geparkeerd en ging veel tijd verliezen.

Bernal geeft Evenepoel rechtste directe in epische gravelrit; Schmid pakt dagzege
Giulio Ciccone moest verrassend overboord in de finale.

Schmid sprint naar zege, Bernal knalt weg

Terug naar de kop, want in deze bizar zware etappe moest er eerst een winnaar worden aangewezen. Schmid en Covi moesten onderling uitmaken wie er ging winnen en in de slotkilometer was het sturen geblazen in de smalle straatjes. In de laatste rechte lijn ging Schmid vroeg aan en leek Covi in het voordeel. Schmid hield echter verschrikkelijk knap vol en hij reed de man van UAE in de sprint uit het wiel. Vanhoucke completeerde het dagpodium, na een zware dag in de vlucht.

De blik kon vervolgens naar de favorieten, waar een ongelofelijk slagveld werd aangericht. Op het laatste klimmetje werd er door velen aangevallen, maar niemand kon iets doen toen Bernal op de pedalen ging staan. Hij stoof weg van iedereen en raasde naar Buchmann toe. Bernal pakte uiteindelijk tijd op zijn concurrenten, net als Buchmann. Evenepoel hield de schade wonderwel nog beperkt, met een dikke twee minuten achterstand.

Uitslag etappe 11 en klassementen Giro d'Italia

Lees Giro d'Italia 2021 etappe 11 terug in onze liveblog

Liveblog teruglezen via onze app? Klik dan hier!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws