Bettiol benut topvorm met prachtige ritzege in ultralange etappe 18 Giro d'Italia Wielrennen
Wielrennen

Bettiol benut topvorm met prachtige ritzege in ultralange etappe 18 Giro d'Italia

Bettiol benut topvorm met prachtige ritzege in ultralange etappe 18 Giro d'Italia

Alberto Bettiol heeft op machtige wijze de achttiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De Italiaan moest na een 231 kilometer lange etappe lang achtervolgen op Rémi Cavagna, maar de Italiaan van EF Education-NIPPO pakte de Fransman van Deceuninck-Quick-Step terug op het laatste klimmetje van een technische finale. Na een denderende afdaling mocht hij voor eigen publiek de handen in de lucht gooien.

Met hierna nog twee aankomsten bergop en een tijdrit op de slotdag, wist het halve peloton dat vandaag de laatste kans was op een ritzege. Er werd dan ook volle bak gestreden om een plekje vooraan. De kilometers vlogen eraf, wat gunstig was met maar liefst 231 kilometer in totaal voor de boeg. Aanval na aanval werd afgeslagen, tot afgrijzen van BORA-hansgrohe. Zij wilden wel graag dat er een grote groep weg kwam, zodat Peter Sagan zijn paarse trui niet bedreigd kon worden. BORA moest echter bijna anderhalf uur sarren, intimideren en afremmen, totdat er eindelijk overgave was in het peloton.

Ongevaarlijke kopgroep van 23 krijgt ruimte, lange status quo

23 renners ontkwamen uiteindelijk aan BORA's controle. Andrea Vendrame (AG2R), Simon Pellaud, Natnael Tesfazion en Andrii Ponomar (Androni), Gianni Vermeersch (Alpecin), Samuele Battistella en Gorka Izagire (Astana), Simone Consonni (Cofidis), Alberto Bettiol (EF), Filippo Zana (Bardiani), Rémi Cavagna (DQS), Francesco Gavazzi en Samuele Rivi (EOLO), Patrick Bevin (ISN), Dario Cataldo (Movistar), Wesley Kreder (Intermarché), Stefano Oldani (Lotto), Niklas Arndt, Nico Denz en Nicholas Roche (DSM), Jacob Mosca (Trek), Alessandro Covi en Diego Ulissi (UAE) moesten nog lange tijd doorfietsen. Mede met hulp van UAE - dat met Ulissi zijn mannetje mee had - kregen BORA en UAE het peloton na dik zestig kilometer onder controle.

Het was gelopen en de voorsprong van de 23 vluchters steeg meteen snel. INEOS Grenadiers nam de controle in het peloton en met Gorka Izagirre op een klein uur als best geklasseerde, kon de Britse formatie lekker rustig aan doen. De klok tikte maximaal het kwartier aan. Vervolgens gaf INEOS weer een beetje meer gas. Met de eerste 196 kilometer van de etappe vrijwel vlak, lag de koers voor nog eens drie uur in een stevige status quo. Pas 35 kilometer van de streep kon de finale vooraan beginnen, hoezee!

Bettiol benut topvorm met prachtige ritzege in ultralange etappe 18 Giro d'Italia
Sagan moest met BORA lang sarren en afremmen om de kopgroep te laten gaan.

Kopgroep begint aan finale, Cavagna en Bettiol vechten erom

Met een voorsprong van 15.25 minuten begonnen de 23 koplopers aan de laatste 35 kilometer, een achtbaan van beklimmingen, afdalingen en heel veel bochten. Meteen was het vuurwerk in de kopgroep, met Battistella die als eerste aanging. Bettiol toonde zijn goede benen van deze Giro, maar Cavagna sloeg als eerste écht zijn slag. De Fransman schoot weg en er werd niet meteen gereageerd. Op de klim naar Castana had Cavagna rap twintig seconden te pakken en de technische afdalingen en vele slingerwegen speelden hem natuurlijk in de kaart. Een negental met onder meer Bettiol, Ulissi en Bevin zat op het vinkentouw.

Na twee van vier klimmetjes leek Cavagna goed op weg, maar een kort en steil derde klimmetje zorgde achter hem voor afscheiding. Bettiol wachtte niet langer en reed weg bij de andere achtervolgers, in de jacht op Cavagna. De twee daalden als een raket richting het laatste klimmetje van dik drie kilometer. Dat Cavagna en Bettiol het mochten uitmaken, leek hier toch wel duidelijk. Op twaalf kilometer van de streep reed Bettiol op twaalf tellen van Cavagna, de andere achtervolgers gaven al 25 seconden toe.

Bettiol benut topvorm met prachtige ritzege in ultralange etappe 18 Giro d'Italia
Cavagna begon er als eerste aan in de finale...

Roche voegt zich even bij Bettiol, wie wint de etappe?

Aan de voet van de laatste klim breidde Cavagna zijn voorsprong richting Bettiol weer iets uit, maar de Italiaan kreeg wel gezelschap van Roche, die een knallende afdaling had gereden. Ze moesten zestien seconden dichtrijden en dat moest gebeuren op de klim. Bettiol gooide Roche bergop snel weer overboord en liep net als bij de vorige klim seconde voor seconde in op Cavagna. Hij kon hem zien rijden en dat gaf Bettiol moraal. Nog onder de top kwam hij bij Cavagna en hij ging erop en erover.

Cavagna probeerde nog aan te haken, maar stond niet veel later geparkeerd. Bettiol kwam solo boven en hem restte nu alleen nog een snelle afdaling. In de straten van Stradella kon de emotionele Italiaan voor eigen publiek de handen in de lucht steken. Toen Bettiol en alle andere vluchters al bijna in de bus zaten, kwam het peloton binnen na een veredelde rustdag...

Uitslag etappe 18 en klassementen Giro d'Italia 2021 

Lees etappe 18 van de Giro d'Italia 2021 terug in ons liveblog

Lees je het liveblog via onze app? Klik dan hier!


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws