Peter Sagan

Peter Sagan is een van de meest veelzijdige en succesvolle renners uit de jaren '10. De Slowaak won in zijn carrière al Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen en driemaal het WK op de weg. Daarnaast heeft 'Peter de Grote' een patent op de groene trui in de Tour de France, die wist hij al zevenmaal op te halen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Sagan en houdt tevens zijn biografie bij.

Peter Sagan

Eerste Tour in 2012 voor Sagan na jeugd in drie disciplines

Op het moment dat Sagan in 2012 aan de start kwam van zijn eerste Tour de France, had hij eigenlijk al een rijke geschiedenis. Bij de junioren werd hij tweemaal Slowaaks kampioen op de weg en in het veld, terwijl hij op de mountainbike zelfs de Europese- en Wereldtitel wist te grijpen. In beide bosdisciplines heeft hij als prof weinig meer gereden, maar het vormt de basis van zijn exceptionele techniek. 

En dan die eerste Tour de France. Als relatieve onbekende kwam Sagan aan de start van de grootste wielerwedstrijd. Op dat moment was het Mark Cavendish die nog regeerde op sprintersvlak, dus daar ging het broekie Sagan nog een hele kluif aan krijgen. In de tweede etappe won hij de sprint bergop na een heuvelachtige etappe. De dag er na werd hij zesde in een massasprint en de dag daarop won hij wéér, nu door de overige punchers zelfs een seconde los te rijden. Vanaf dat moment liet hij de groene trui niet meer los en verstevigde zijn positie zelfs door in de zesde etappe de lastige massasprint naar Metz te winnen.

Sagan heerst in groen, klassiekers en regenboogtrui

In de Tour de France bleef hij oppermachtig. In de jaren die daarop volgden, wist hij nog negen etappes te winnen, de ene nog indrukwekkender dan de andere. Tot en met 2019 wist hij elke groene trui te winnen, behalve in 2017. Toen werd hij uit koers gehaald, nadat hij in de sprint in een schermutseling met Cavendish terecht kwam, waardoor onder meer John Degenkolb hard ten val kwam.

Maar het podium van Sagan is breder dan alleen de Tour. Ook in de klassiekers was hij ondertussen een gevaarlijke klant. In 2013 won hij zijn eerste Gent-Wevelgem. In die wedstrijd zou hij ook in 2016 en 2018 nog op het hoogste schavot staan. In 2016, door velen gezien als zijn beste jaar, kwam daar ook de Ronde van Vlaanderen bij. Dat andere monument op de kasseien, Parijs-Roubaix, schreef hij in 2018 op zijn naam. Tegelijkertijd deed hij nog iets indrukwekkends, door in 2015, 2016 én 2017 wereldkampioen op de weg te worden. Zo werkte de Slowaak zich op tot een waar fenomeen.

Sagan rijdt zich tijdens mislukte Tour in vorm voor Giro

2020 zou voor Sagan in het teken staan van de dubbel Tour-Giro. Daar bracht de coronacrisis geen verandering in, alleen de volgorde in dit uitzonderlijke jaar was een keertje anders. Door de combinatie van de twee grote rondes moest de Slowaak de kasseienklassiekers een keertje laten schieten. Wel stond hij aan de start van Milaan-Sanremo. Het monument dat hem zo goed zou moeten liggen, maar waar het nooit wil lukken, zo ook niet in 2020.

Toen kwam de Tour de France, waar Sagan zijn achtste groene trui wel moest winnen, maar dat was buiten Sam Bennett gerekend. De Ier was in de pure massasprints veel beter dan de Slowaak en Sagan kon het op zijn terrein (lees: lastigere etappes) totaal niet waarmaken. De vorm van Sagan was lang niet op het niveau van voorgaande jaren. Hij moest dan ook een zeldzame nederlaag in de strijd om de groene trui erkennen.

Sagan vermijdt obstakel Démare en boekt prachtige solozege

Toch was de Tour lang niet alleen maar negatief, want door de vele kilometers kwam de motor van Sagan eindelijk op stoom. In de Giro d'Italia kon twee weken later dus geoogst worden, althans dat was de hoop. Sagan begon sterk met een tweede plek op een lastige aankomst in de tweede etappe. Ook in de vlakke etappes was Sagan weer goed, maar hij stuitte op een ongenaakbare Démare, die aan het seizoen van zijn leven bezig was.

In de sprints ging het dus niet lukken, dus dacht Sagan: dan moet het maar via de vlucht. Etappe tien naar Tortoreto werd de dag. De renner van BORA-hansgrohe maakte er gelijk flink werk van en zat mee in de vlucht, ondanks dat Démare en ploeggenoten hem volop probeerden terug te pakken. Nadat Sagan die eerste strijd gewonnen had, restte nog de etappe. Op de steile heuvels in de finale ontdeed hij zich één voor één van zijn tegenstanders en soleerde hij naar een prachtige en de zo gehoopte etappezege. Zo sloot Sagan zijn 2020 toch op de valreep positief af.

Peter Sagan nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties