Boetes en tijdstraffen Tour de France 2023 |  Wie werden er de afgelopen weken allemaal op de bon geslingerd? Wielrennen
Wielrennen

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2023 | Wie werden er de afgelopen weken allemaal op de bon geslingerd?

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2023 |  Wie werden er de afgelopen weken allemaal op de bon geslingerd?

Weggooien van afval, verboden houdingen op de fiets, plakbidons, of een schouderduw in aanloop naar een massasprint; er kan tijdens een koers van alles gebeuren. Zeker in de Tour de France, waar de belangen van het hele jaar het grootst zijn, en dus ook de nervositeit bij de renners. In de Leiderstrui houdt voor u bij wie er tijdens de etappes over de schreef gaan en met welke straf hun overtreding gepaard gaat.

Een renner kan om verschillende redenen een straf krijgen van de jury. Een vaak voorkomende reden is het weggooien van voedsel en bidons. Op het parcours zijn hiervoor speciale zones. Mocht een renner toch buiten deze zones zijn afval weggooien, dan kan hij daar beboet voor worden. Verder worden boetes vaak uitgedeeld voor een plakbidon. De coureur spaart daarbij de benen door zich bij het overhandigen van een bidon zich mee te laten voeren door de ploegleidersauto. Hedendaags moeten renners ook letten op de houding die ze op de fiets aannemen. Zo zijn de tijdrithouding (polsen over het midden van het stuur leggen) tijdens een etappe en de ‘super-tuck’ (in een afdaling op de bovenbuis zitten) sinds vorig jaar niet meer toegestaan.

Boetes zijn niet het enige strafmiddel dat de jury kan toepassen. Zo kunnen ze ook tijdstraffen uitdelen of punten in mindering brengen betreffende nevenklassementen zoals het puntenklassement of de bergtrui. Verder zijn ook de UCI-ranking-punten van een renner niet veilig bij zware, of herhaalde overtredingen. Hoe ernstiger de overtreding, of hoe vaker een overtreding in een etappe, leidt dus ook tot een zwaardere straf. Het uiterste strafmiddel is wat dat betreft diskwalificatie.

Boetes en tijdstraffen Tour de France 2023

Etappe 21 - zondag 23 juli 2023: Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs (115,1)

In de laatste etappe geen boetes meer, wel nog een uitleg van de organisatie waarom er in de slotfase werd besloten om de klassementstijden eerder op te nemen dan bij de finish. 'Het begon op twaalf kilometer van de finish te regenen, dus werd meteen besloten om uit veiligheidsoverwegingen en volgens de regels de tijd op te nemen bij de volgende doorkomst van de finishlijn.'

Etappe 20 - zaterdag 22 juli 2023: Belfort - Le Markstein (133,5 km)

Carlos Rodríguez kwam ten val in de afdaling van de eerste klim. De klassementsrenner wachtte daarna een ziedende achtervolging om terug te keren in het peloton. Bij die achtervolging kreeg de Spanjaard hulp van de ploegwagen, ook wel stayeren genoemd. De jury laat het ondanks de omstandigheid van een valpartij niet onbestraft: twintig strafseconden, puntenaftrek in zowel het puntenklassement als bergklassement en een boete van 200 Zwitserse frank. De betreffende ploegleider Steve Cummings kreeg een boete van 500 Zwitserse frank.

Dan was er nog Rui Costa. De renner van Intermarché-Circus-Wanty fietste even op de stoep en dat kwam hem op de nodige straffen te staan. Zo mag de Portugees 200 Zwitserse frank overmaken naar de organisatie. Verder kreeg hij een tijdstraf, puntenaftrek in de verschillende klassementen en 25 punten aftrek in het UCI-klassement. Ook werden er 33 fietsen gecontroleerd op mechanische fraude, allemaal doorstonden ze de controle.

Etappe 19 - vrijdag 21 juli 2023: Morains-en-Montagne - Poligny (172,8 km)

In de negentiende rit van de Tour de France kreeg enkel Christophe Laporte een boete. De Fransman van Jumbo-Visma moet 200 Zwitserse frank betalen nadat hij ongepast gedrag vertoonde bij het weggooien van een bidon. Voor Laporte is het een smetje op een goede dag. Hij zat immers mee in de vlucht van de dag en reed zichzelf naar een nette zesde plaats.

Ook zijn er in het kader van mechanische doping 34 fietsen gecontroleerd, waarvan acht met een x-ray. Dit om te verifiëren dat er geen motor in het frame gemonteerd is. Elke fiets was volledig conform de reglementen.

Etappe 18 - donderdag 20 juli 2023: Moutiers - Bourg-en-Bresse (184,9 km)

De Noor Jonas Abrahamsen was één van het viertal dat wist te stunten door het sprintende peloton voor te blijven. De coureur van Uno-X finishte knap als derde, maar liet zich onderweg niet alleen van zijn positieve kant zien. Abrahamsen plaste namelijk vanaf de fiets - zeker niet ongebruikelijk voor profrenners - in het zicht van publiek. Dat laatste maakt het volgens de jury 'onfatsoenlijk gedrag'. De renner moet 200 Zwitserse frank overmaken.

Verder waren er nog boetes voor Tom Steels (ploegleider Soudal Quick-Step) en Gino Van Droogenbroeck (medewerker Soudal Quick-Step). Zij gingen op de bon voor een onreglementaire bevoorrading. De boete van Steels bedraagt 500 Zwitserse frank. Van Droogenbroeck krijgt geen boete, maar is uitgesloten van de negentiende etappe. Ook werden er fietsen gecontroleerd op mechanische fraude. De controle bracht echter niets aan het licht.

Jasper Philipsen komt in het juryrapport niet aan bod. De Belg van Alpecin-Deceuninck lag onder vuur, nadat hij aanvaller Pascal Eenkhoorn treiterde en afsneed toen die weg wilde rijden. Er werd geen boete of waarschuwing voor uitgedeeld.

Etappe 17 - woensdag 19 juli 2023: Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel (165,7 km)

We zitten diep in de derde week en de chaos in de Tour de France lijkt alleen maar toe te nemen. Het juryrapport van de zeventiende etappe had weer wat opvallende zaken in petto. Eerst maar eens naar dat wat we op televisie zagen: Chaos op Col de la Loze, met een motard die tot stilstand kwam en de wagen van de organisatie die er niet door kon. Jonas Vingegaard en Wilco Kelderman werden daardoor opgehouden.

We zagen zoiets al eerder in de Tour en toen werden twee motoren voor een dag uit koers gehaald. Dezelfde straf is nu opgelegd aan chauffeur Joël Chary, die niemand minder dan Thomas Voeckler van de Franse televisie achterop had. Beide heren hoeven zich donderdag niet te melden voor de achttiende etappe. Bovendien krijgen ze allebei een boete van 500 Zwitserse frank.

Dan Pello Bilbao. De Spanjaard van Bahrain Victorious zat woensdag mee in de vlucht, werd derde, klom naar plek zes in het klassement, maar kreeg ook een officiële waarschuwing. Hij zou onderweg een fan onjuist hebben bejegend. Beelden tonen dat hij een meerennende man op z'n hoofd mept. Andere boetes op woensdag: Sportief directeuren Juan Manuel Garate (EF) en Andrej Hauptman (UAE) voor het onjuist bevoorraden van renners. Garate kreeg 500 frank aan de broek, Hauptman 200 frank. Bij EF moet bijrijder Plaice Kier zelfs één etappe brommen.

Tot slot kregen Lawson Craddock en Vegard Stake Laengen een bon. Craddock - onderdeel van de kopgroep - gooide afval op een verkeerde plek weg en kreeg 500 frank boete en 25 UCI-punten in mindering. Laengen van UAE had last van een plakbidonnetje en kreeg daarvoor 200 frank boete.

Bekijk de klap van Bilbao hieronder...

Etappe 16 - dinsdag 18 juli 2023: Passy - Combloux (22,4 km. tijdrit)

De jury had zijn handen allesbehalve vol aan de renners tijdens de tijdrit. Enkel Stefan Küng overtrad de regels met een niet toegestane bevoorrading. De Zwitserse tijdrijder van Groupama-FDJ werd bestraft met een tijdsstraf van twintig seconden en 200 Zwitserse frank boete.

Ook Benoit Genauzeau van TotalEnergies kreeg een boete van 200 Zwitserse frank. Hij zou de instructies van de commissarissen niet hebben gerespecteerd. Ten slotte werden dertien fietsen op mechanische fraude gecontroleerd; alle dertien doorstonden de controle.

Etappe 15 - zondag 16 juli 2023: Les Gets les Portes du Soleil - Saint-Gervais Mont-Blanc (179 km)

Het juryrapport had het nodige te melden na de vijftiende etappe. Veruit de meest voorkomende overtreding was de 'onregelmatige bevoorrading'. Ploegleiders Andrej Hauptman (UAE Team Emirates) en Matthew Hayman (Jayco-AlUla) kwamen voor deze overtreding nog weg met 500 Zwitserse frank boete. Dat gold niet voor José Teixeira (UAE Team Emirates) en Marco Andreini (Jayco-AlUla) , die voor het gemak in het rapport werden aangeduid als 'assistenten'. Zij zijn voor het vergrijp uitgesloten van de zeventiende etappe. Bij de gevallen zou de bevoorrading de veiligheid in het geding hebben gebracht.

Søren Kragh Andersen (Alpecin Deceuninck) ging ook op de bon (200 Zwitserse frank boete) voor een onrechtmatige bevoorrading, maar bij hem ging het om een plakbidon. Verder waren er nog boetes voor Christoph Roodhooft (ploegleider Alpecin-Deceuninck) en Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty). De overtredingen waren respectievelijk 'het niet-respecteren van instructies van de commissarissen' (400 Zwitserse frank boete) en 'ongepast gedrag' (bidon weggooien in het openbaar, 200 Zwitserse frank boete). Ten slotte werden er 58 fietsen op mechanische fraude gecontroleerd, alle fietsen doorstonden de test.

Etappe 14 - zaterdag 15 juli 2023: Annemasse - Morzine les Portes du Soleil (151,8km)

Dé prangende vraag na rit veertien in de Tour: wat doet de jury met de bergsprint op de Col de Joux, die door hinderende motoren werd verpest voor Tadej Pogacar? In het jury-rapport is het besluit niet mals: Beide motoren (één van de Franse televisie en één fotograaf) worden voor één etappe uit de Tour geweerd. Op zondag in de vijftiende rit zien we ze allebei niet terug. Bovendien krijgen ze een boete van 500 Zwitserse frank. In de derde week zijn ze in principe weer welkom, zo lijkt het.

Naast nog een boete voor een camera-motard werden er ook renners op de bon geslingerd. Michal Kwiatkowski (INEOS Grenadiers) en z'n ploegleider Steve Cummings kregen allebei 200 frank boete voor het bevoorraden waar dat niet meer was toegestaan. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) deed een plasje op een plek waar dat niet mocht en werd bestraft met 200 frank.

Etappe 13 - vrijdag 14 juli 2023: Châtillon-Sur-Chalaronne - Grand Colombier (137,8 km)

De dertiende etappe in de Tour de France was er eentje waarin vooral de ploegleiders van dienst op de bon werden geslingerd. Rik Verbrugghe (Israel-Premier Tech), Steve Cummings (INEOS Grenadiers) en Laurenzo Lapage (Intermarché-Circus-Wanty kregen boetes. Verbrugge (500 frank) voor het bevoorraden op een verkeerde plek, Cummings (200 frank) voor het ontbreken van een rugnummer bij Ben Turner en Lapage (200 frank) voor het niet opvolgen van instructies door de stewards.

Turner, die door maagproblemen de Tour verliet op vrijdag, kreeg als afscheidscadeau ook nog een boete van 200 frank mee voor het ontbrekende rugnummer. Tot slot kreeg Victor Campenaerts (Lotto-Dstny) een rekening van 500 frank en 25 UCI-punten in mindering voorgeschoteld voor het op een verkeerde plek weggooien van afval.

Etappe 12 - donderdag 13 juli 2023: Roanne - Belleville-en-Beaujolais (168,8 km)

In een verschroeiend snelle rit greep de jury op donderdag 13 juli enkele keren in. Peter Sagan en Mathieu Burgaudeau van TotalEnergies kregen de zwaarste sanctie, namelijk 500 Zwitserse frank boete, tien seconden tijdstraf in het algemeen klassement en zes strafpunten in het puntenklassement voor het stayeren achter de ploegauto in de openingsfase. Burgaudeau had er baat bij, want hij werd uiteindelijk tweede vanuit de juiste vlucht.

Ruben Guerreiro van Movistar kwam eerder in deze Tour al niet door de jury-keuring na een gekke manouvre bij een bergsprint en op dag twaalf was het opnieuw raak voor de Portugees. Hij gooide afval weg op een verkeerde plek en kreeg zodoende 500 frank boete en 25 strafpunten op de UCI Ranking.

Etappe 11 - woensdag 12 juli 2023: Clérmont-Ferrand - Moulins (179,8 km)

De jury heeft een rustige dag achter de rug. Ze hebben geen boetes uit hoeven te delen in de elfde etappe van Clérmont-Ferrand naar Moulins.

Etappe 10 - dinsdag 11 juli 2023: Vulcania - Issoire (167,2 km)

Er werd hard gekoerst dinsdag, en dat zorgt doorgaans ook voor wat meer straffen. Luca Mozzato en zijn Arkéa Samsic-ploegleider Sébastien Hinault kregen 200 Zwitserse frank boete voor het te opzichtig aangeven van een bidon. Antonio Pedrero (Movistar) moest zelfs 500 Zwitserse frank aftikken voor het unireren op een plek waar dat nietis toegestaan.

Ook niet alle ploegleiders gedroegen zich even netjes: Christoph Roodfhoot (Alpecin-Deceuninck) en Bingen Fernandez (Cofidis) kregen elk 200 Zwitserse frank aan hun broek voor het niet opvolgen van instructies.

Etappe 9 - zondag 9 juli 2023: Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dome (182,4 km)

Het juryrapport was uiterst kort na de etappe naar Puy de Dome. Het peloton gedroeg zich voorbeeldig en zodoende was er geen enkele reden voor boetes. Wel werden 56 fietsen voorafgaand aan de etappe gecontroleerd op mechanische fraude, negen middels röntgenstralen. Alle fietsen doorstonden de controle.

Etappe 8 - zaterdag 8 juli 2023: Libourne - Limoges (200,7 km)

De achtste etappe kende net als de dag ervoor weinig straffen en opgelegde boetes voor de heren renners en ploegleiders. Toch kwamen enkelen in het communiqué van de jury te staan. Zo kregen Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck) en Frederik Frison (Lotto-Dstny) beiden een boete van 200 Zwitserse frank voor het onreglementair verkrijgen van een bidon. Ploegleiders Christoph Roodhooft (Alpecin-Deceuninck) en Mario Aerts (Lotto-Dstny) kregen daarvoor dezelfde boete opgelegd.

Verder toonde de ploegleider van Astana Qazaqstan, Alexandr Shefer, volgens de jury te weinig respect richting de commissarissen bij het opvolgen van instructies en werd daarvoor beboet met 200 Zwitserse frank. Datzelfde bedrag kreeg Yves Lampaert (Soudal-Quick-Step) aan de broek, omdat hij op kilometer 116 urineerde waar te veel publiek aanwezig was.

Etappe 7 - vrijdag 7 juli 2023: Mont-de-Marsan - Bordeaux (169,9 km)

In rit zeven viel het qua boetes allemaal wel mee. Arkéa Samsic-ploegleider Sébastien Hinault kreeg 200 Zwitserse frank boete voor het niet opvolgen van instructies, terwijl INEOS Grenadiers 500 Zwitserse frank moest aftikken voor het urineren van een niet geïdentificeerde renner op een plek waar dat niet was toegestaan.

Etappe 6 - donderdag 6 juli 2023: Tarbes - Cauterets-Cambasque (144,9 km)

De zesde dag van de Tour de France zorgde allerminst voor een vol juryrapport. Eigenlijk gedroeg iedereen zich voorbeeldig, op Ruben Guerreiro van Movistar na dan. De Portugees wilde op de Col du Tourmalet graag de twintig punten stelen van Tobias Johannessen van Uno-X en gebruikte daarbij een elleboogje en meer. De Noor bleef ternauwernood op de fiets zitten en won de sprint gek genoeg alsnog. Guerreiro kreeg van de jury 500 Zwitserse frank boete én vijf bergpunten in mindering.

Verder waren er een paar renners die hun afval niet op de juiste plek weggooiden. Rui Costa (Intermarché) en Alexander Kristoff (Uno-X) kregen daardoor 500 Zwitserse frank boete opgelegd, plus 25 UCI-punten in mindering. Frans Maassen, sportief directeur van Jumbo-Visma, kreeg 200 frank boete voor het niet juist opvolgen van instructies van de marshalls.

Bekijk de bergsprint van Guerreiro hieronder...

Etappe 5 - woensdag 5 juli 2023: Pau - Laruns (162,7 km)

In de vijfde etappe werden er geen heel zware straffen opgelegd. Ben O'Connor (AG2R) en Alberto Bettiol (EF) kregen 500 Zwitserse frank boete voor het plassen in het zicht van publiek en verder waren het alleen sportief directeuren die op de bon werden geslingerd. Xavier Florencio (500 frank) deed de deur van z'n auto open op een plek waar dat niet mocht en Mathew Hayman (Jayco-AlUla) en Rolf Aldag (BORA-hansgrohe) volgden de instructies van de marshalls niet goed op.

Aldag kreeg ook nog een waarschuwing voor het feit dat hij en z'n BORA-stafleden op de juiste manier langs het peloton moeten rijden. Tot slot kreeg Steven De Neef - ploegleider bij Intermarché-Circus-Wanty - een boete, omdat een niet te identiferen renner van de ploeg afval weggooide op een verkeerde plek.

Etappe 4 - dinsdag 4 juli 2023: Dax - Nogaro (181,8 km)

De sprints liggen de laatste dagen onder vuur. Niet alleen vanwege de veiligheid en het parcours, maar ook de verschillende duwtjes en manoeuvres liggen onder een vergrootglas. Mathieu van der Poel kan daar intussen ook over meepraten. De Nederlander kreeg na de etappe, die zijn ploeggenoot Jasper Philipsen wist te winnen, een straf van 500 Zwitserse frank en dertien punten in mindering in het puntenklassement voor het in gevaar brengen van andere renners. Daarnaast werd de renner van Alpecin-Deceuninck teruggezet naar de laatste plaats van de groep waarin hij zich op de aankomst bevond. Het gaat hier om de duw die hij uitdeelde aan Biniam Girmay vlak voordat hij zijn lead-out aan Philipsen verzorgde.

Ook sprinter Phil Bauhaus is voor zo eenzelfde vergrijp bestraft. De Duitser van Bahrain-Victorious is dan wel niet teruggezet is de daguitslag - waarin hij als derde eindigde - maar kreeg wel een tijdsstraf in het algemene klassement opgelegd. Daarnaast ook nog een geldboete van 500 Zwitserse frank en vijftig punten in mindering in het puntenklassement. Dit incident vond plaats op anderhalve kilometer van de meet.

Tot slot worden nog twee renners in het communiqué van de jury genoemd: Søren Wærenskjold (Uno-X) voor ontoelaatbaar gedrag tijdens de sprint, maar een precieze straf blijft uit; en Alexandr Shefer (Astana Qazaqstan). Deze renner was te laat bij het tekenen van de presentielijst. Ook hier geen verdere informatie over de precieze straf.

Zie hieronder de beelden van de sprint:

Etappe 3 - maandag 3 juli 2023: Amorebieta-Etxano - Bayonne (193,5 km)

Op de derde dag van het grootste wielerevenement ter wereld is er drie keer dezelfde boete uitgedeeld. Zowel Egan Bernal (INEOS Grenadiers), Ramon Sinkeldam (Alpecin-Deceuninck) en Chris Harper (Team Jayco-AlUla) zijn op de bon geslingerd voor het weggooien van afval buiten de daarvoor bestemde zone. Het kost de drie heren 500 Zwitserse frank. Bovendien krijgen zij 25 strafpunten in het UCI-klassement. Er werden 72 fietsen gecontroleerd in het kader van de strijd tegen hightech-fraude. Alle tweewielers voldeden aan de reglementen van de UCI.

Etappe 2 - zondag 2 juli 2023: Vitoria-Gasteiz - San Sébastián (208,9 km) 

De eer van de eerste boetes ging naar Mattias Skjelmose en Alberto Bettiol. De twee renners maakten het in de sprint wat te bont. Beide werden door de jury bestraft voor het afwijken van de lijn. Zo werden ze onder andere teruggezet naar de laatste twee plekken in de groep van 24 renner. Skjelmose was aanvankelijk zesde, Bettiol dertiende. Verder kregen de twee renners een boete van 500 Zwitserse frank en dertien punten aftrek in het puntenklassement.

Het juryrapport sluit af met de controle van 68 fietsen op mechanische fraude, waarvan acht getest middels röntgenstralen. Net als op dag één kwamen uit de controle geen onregelmatigheden naar voren.

Zie hieronder de beelden van de sprint:

Etappe 1 - zaterdag 1 juli 2023: Bilbao - Bilbao (-) (182 km)

De valpartijen van Richard Carapaz en Enric Mas - die zelfs moest opgeven - zorgden voor een smetje op de eerste dag van de Tour de France. Verder verliep de etappe echter gesmeerd. In het juryrapport werd namelijk met geen enkel woord gerept over boetes. Wel kwam de jury met een algemene herinnering aan de ploegen dat het rugnummer aan de buitenkant van het shirt dient te worden bevestigd. Daarnaast werden 73 fietsen gecontroleerd op mechanische fraude, waarvan negen middels röntgencontrole. Alle fietsen kwamen overeen met de UCI-reglementen.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws