Cavalli is wereldtop: Italiaanse klopt Van Vleuten en wint na Amstel Gold Race ook Waalse Pijl Wielrennen
Wielrennen

Cavalli is wereldtop: Italiaanse klopt Van Vleuten en wint na Amstel Gold Race ook Waalse Pijl

Cavalli is wereldtop: Italiaanse klopt Van Vleuten en wint na Amstel Gold Race ook Waalse Pijl

Marta Cavalli heeft de Waalse Pijl bij de vrouwen gewonnen. Zonder Hoei-koningin Anna van der Breggen lag de weg naar de winst voor het eerst in acht (!) jaar weer eens open. In een vrouw tegen vrouw-gevecht was het Cavalli die net iets beter was dan Annemiek van Vleuten. De Italiaanse van FDJ won eerder dit voorjaar ook al de Amstel Gold Race en bevestigde daarmee haar status als nieuwe wereldtopper. Demi Vollering werd derde.

De dames moesten vroeg uit de veren, want de start werd al om 08.35 uur gegeven. De race moest binnen zijn voordat de mannen eraan gingen beginnen, dus het was nog fris in het openingsuur. Voor het eerst in deze koers moest de Muur van Hoei bij de vrouwen drie keer bedwongen worden. Dat was alvast een hartverwarmende gedachte. In de eerste 63 kilometer lagen geen noemenswaardige hindernissen klaar en konden de benen warmgedraaid worden.

Kopgroep van zes, eerste keer Muur van Hoei

En warmdraaien was het! Er werd in het eerste uur volle bak aangevallen voor een plekje in de vlucht van de dag. Die kwam echter maar moeilijk tot stand. Pas na 37 kilometer slaagde er een drietal in om weg te komen. Anastasia Carbonari (Valcar-Travel & Service), Kylie Waterreus (Lotto Soudal Ladies) en Katia Ragusa (Liv Racing Xstra) waren de gelukkigen. Federica Piergiovanni (Valcar-Travel & Service), Pauline Allin (Arkéa Pro Cycling Team) en Silvia Zanardi (Bepink) zagen dat de voorsten de ruimte kregen en waagden de oversteek. Dat lukte, waarmee we zes leiders hadden.

Met een voorsprong van een kleine twee minuten koerste de kersverse kopgroep richting de voet van de Côte de Cherave, die voor de eerste keer bedwongen moest worden, met 1,3 kilometer aan 8,1 procent een pittig ding. Meteen erna volgde de eerste keer Muur van Hoei. Zanardi was van de voorsten duidelijk het beste, de Italiaanse dunde de kopgroep uit naar vijf, met Waterreus die niet langer kon volgen. Het peloton zat na de top van de Muur van Hoei niet ver meer. Doordat alle ploegen voorin wilden zitten op de klimmetjes én doordat Lucinda Brand (Trek-Segafredo) een aanval waagde, was er 1.20 minuten over van de oorspronkelijke voorgift.

Vijftien vrouwen vooraan, SD Worx en FDJ achtervolgen

Na de eerste twee beklimmingen van de dag was het op vijftig kilometer van de streep tijd voor de eerste keer Côte d'Ereffe. Zanardi was andermaal als eerste boven en er was versterking op komst. Vanuit het peloton sloten Anna Shackley (SD Worx), Alena Amialiusik, Elise Chabbey (Canyon/Sram), Leah Thomas (Trek-Segafredo), Jelena Eric (Movistar), Esmée Peperkamp (Team DSM), Amanda Spratt (BikeExchange-Jayco), Anouska Koster (Jumbo-Visma), Krista Doebel-Hickock (EF Education-Tibco-SVB) en Yara Kastelijn (Plantur-Pura) na de derde klim aan bij de kopgroep van vijf. Met vijftien vooraan breidde de voorsprong weer uit naar 1.40 minuten.

SD Worx zette de ploeg op kop om de leidende groep te controleren en qua parcours begon de hele riedel opnieuw. De Côte de Cherave en de Muur van Hoei zorgden voor strijd in de kopgroep, daar Shackley als eerste boven was in Hoei en de groep uitdunde tot tien. De leiders hadden nog altijd 1.32 minuten voorgift, waardoor ook FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope met Brodie Chapman zich ging mengen op kop van het peloton. Dat gat moest dicht, en ze hadden er nog dertig kilometer de tijd voor. De tweede keer Côte d'Ereffe werd (op negentien kilometer van het einde) aangevangen met nog een verschil van een minuut.

SD Worx valt aan op Côte de Cherave

Terwijl SD Worx met een lekke band voor Ashleigh Moolman-Pasio even in het defensief moest, beukte Chapman vrolijk door op kop van het pak. Ze bracht de achterstand naar de kop bijna in haar eentje terug naar een halve minuut, waarmee alles weer speelbaar was. Chantal van den Broek-Blaak bracht Moolman-Pasio terug van voren. Wat nog restte was nog één keer de Côte de Cherave en nog één keer de Muur van Hoei. Richting de voet van de voorlaatste klim kwam Movistar voor het eerst in beeld. Evita Muzic van FDJ werd overvleugeld door Jelena Erić, die zich vanuit de kopgroep liet terugzakken en met Van Vleuten in het wiel flink doortrok.

Met Movistar en FDJ met het initiatief werd de overgebleven kopgroep van negen nog voor de voet van de Côte de Cherave zo goed als ingerekend. Op het moment dat Koster en Kastelijn op de klim vol gingen, was het flink uitgedunde pelotonnetje met favorieten er al bijna bij. Daar was het vooral SD Worx dat de koers hard maakte. Niamh Fisher-Black, Blanka Vas en Moolman-Pasio zagen we op de pedalen staan, waardoor Van Vleuten al een boel gaatjes moest dichten. Daar slaagde ze wel in. Belangrijkste slachtoffer van alle dadendrang? Katarzyna Niewiadoma kon verrassend genoeg niet mee namens Canyon//Sram.

Movistar vol gas richting de slotklim, wie wint op Muur van Hoei?

Na de Côte de Cherave hadden we alleen de Muur van Hoei nog en ook in aanloop naar de slotklim bleef SD Worx aanvallen. Fisher-Black zag haar kans schoon op drie kilometer van de streep en even reageerde er niemand. Toch kwam alles terug bij elkaar richting de monsterlijke muur, met ook het achtervolgende groepje met Niewiadoma dat de aansluiting weer vond. Zo waren alle kopvrouwen van de partij voor het slotstuk van de koers. Van Vleuten zette haar overgebleven twee knechten op kop, om ook de aanloop naar de Muur van Hoei heel zwaar te maken.

Het was al Van Vleuten om er meteen onderaan aan te beginnen. Niewiadoma loste meteen weer en ook Parijs Roubaix-winnares Elisa Longo Borghini van Trek kon niet mee. Op het steilste stuk trok Van Vleuten een gaatje op de rest en het was alleen Marta Cavalli van FDJ die het wiel weer vond. In de laatste honderden meters ging Van Vleuten nog eens aan, maar Cavalli liet het wiel van de Nederlandse niet meer los. In een sprint naar de streep leek Van Vleuten even de overhand te hebben, maar Cavalli overvleugelde haar en won zo na de Amstel Gold Race ook de Waalse Pijl!

Uitslag Waalse Pijl vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws