Waalse Pijl

De Waalse Pijl (in het Frans ook bekend als La Flèche Wallonne) is een jaarlijkse wielerwedstrijd die plaatsvindt in Wallonië, de Franstalige regio van België. De wedstrijd wordt sinds 1936 verreden en maakt deel uit van de UCI WorldTour. In de Leiderstrui heeft wat informatie en leuke wetenswaardigheden over de Waalse Pijl op een rijtje gezet!

De Waalse Pijl wordt meestal gehouden in april, enkele dagen voor de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. Dit jaar wordt de koers op woensdag 19 april verreden. De wedstrijd heeft een parcours van ongeveer 200 kilometer, met meerdere beklimmingen van de legendarische Muur van Hoei. Na de laatste beklimming van deze steile heuvel, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,6%, finishen de renners bovenop de Muur van Hoei.

De Waalse Pijl is een belangrijke wedstrijd in het wielerseizoen en wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste eendagskoersen van het voorjaar. Bekende winnaars zijn onder andere Eddy Merckx (drie keer), Bernard Hinault (twee keer), Laurent Jalabert (twee keer), Davide Rebellin (drie keer) en Alejandro Valverde (vijf keer). 

Laatste winnaars Waalse Pijl 

2022 Dylan Teuns
2021 Julian Alaphilippe 
2020 Marc Hirschi
2019 Julian Alaphilippe 
2018 Julian Alaphilippe 
2017 Alejandro Valverde 
2016 Alejandro Valverde 
2015 Alejandro Valverde 
2014 Alejandro Valverde 
2013 Daniel Moreno

Nederlandse winnaars Waalse Pijl 

De Waalse Pijl werd slechts één keer door een Nederlander gewonnen. In 1976 was Joop Zoetemelk de eerste en - tot nu toe - enige winnaar van de eendagskoers. Hij won de koers met een sterke aanval op de beklimming van de Muur van Hoei, waardoor hij zijn medevluchters achterliet en solo naar de finish reed. Het was een bijzondere prestatie omdat de Waalse Pijl destijds vooral gewonnen werd door specialisten in het klimmen, terwijl Zoetemelk bekend stond als een allrounder die ook goed kon tijdrijden en sprinten.  Bij de editie voor vrouwen werd de Waalse Pijl al twaalf keer door een Nederlandse gewonnen. Anna van der Breggen won de koers het vaakst (zeven keer), terwijl Marianne Vos vijf keer de snelste was.

Poll

Denk jij dat de Waalse Pijl in 2023 wordt gewonnen door een Nederlander?

Waalse Pijl Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties