Colbrelli klopt Evenepoel in sprint-à-deux na waar spektakelstuk op EK Wielrennen
Wielrennen

Colbrelli klopt Evenepoel in sprint-à-deux na waar spektakelstuk op EK

Colbrelli klopt Evenepoel in sprint-à-deux na waar spektakelstuk op EK

Sonny Colbrelli is de nieuwe Europees kampioen wielrennen. In een waar spektakelstuk klopte hij Remco Evenepoel in een sprint-à-deux. Hij is de vierde Italiaanse winnaar van het kampioenschap op rij.

Kampioenschappen zijn in het wielrennen over het algemeen vrij lang qua afstand, maar het EK in Trento was daarin met 180 kilometer op voorhand al een uitzondering. Het gaf enkele landen klaarblijkelijk voldoende vertrouwen om er daarom maar extra vroeg aan te beginnen. Direct vanuit de start werd het tempo door de Spanjaarden de hoogte ingegooid. De Fransen deden eveneens een duit in het zakje en zorgden ervoor dat veel renners in de openingsfase al moesten lossen. Daarbij zat ook Sam Bennett, die voor het eerst weer aanwezig was in het peloton na een slepend conflict met zijn normale werkgever Deceuninck-Quick-Step.

Uitputtingsslag in spektakelstuk

Verschillende kopgroepen ontstonden, maar veel ruimte kregen ze allemaal niet. In het peloton werd er steevast hard gereden en dat maakte de koers, nog voordat we aankwamen op het lokale circuit, tot een ware uitputtingsslag. Grote namen schuwden het niet om in de aanval te trekken. Onder meer Remco Evenepoel en Tadej Pogacar plaatsen al een versnelling in het lastige eerste deel van de wedstrijd. Het benoemen van alle aanvallen zou niet passen binnen een verslag van een behapbare lengte. Op sociale media werd zelfs al gesproken van ‘de koers van het jaar’. Het was veelzeggend voor de manier waarop iedereen er een spektakelstuk van maakte.

Een grote kopgroep had op de laatste zware beklimming voor het opdraaien van het parcours een kleine voorsprong, maar in de afdaling konden veel renners aansluiten. Toen het technische deel erop zat, kon de schade van de klim opgemeten worden. Slechts zo’n vijftig renners maakten nog deel uit van het peloton op dat moment. We waren toen nog niet eens halverwege de wedstrijd.

Kleppers formeren zich in kopgroep

De beklimming naar Povo was vervolgens de scherprechter in het dertien kilometer lange circuit rond Trento. Vijf renners wisten zich op dit klimmetje af te scheiden van het peloton. Pogacar zat hier opnieuw bij en hij kreeg Matteo Trentin, Victor Campenaerts, Mark Padun en Markus Hoelgaard met zich mee. Dit bleek al de opening voor de finale van de wedstrijd te zijn, want in de achtergrond kregen de renners het stuk voor stuk zwaar.

De Fransen roken het gevaar en soupeerden bijna de voltallige ploeg op. De equipe zette Benoit Cosnefroy sterk af, zodat hij de oversteek naar voren kon maken. Evenepoel sloop met hem mee en sloot aan. Ook Sonny Colbrelli, Marc Hirschi en Pavel Sivakov konden er uiteindelijk bij komen. De renners die daar nog achter zaten, waren inmiddels wel gezien. Zij zouden allemaal niet meer in aanmerking komen voor de Europese titel.

Evenepoel schudt de kopgroep uit elkaar

Na een felle koers brak toen even een korte fase van stilte in. De renners vielen elkaar voor het eerst in een slopende race niet aan en rondden samen even wat kilometers af. Het bleek allemaal stilte voor de storm, want in de voorlaatste ronde ging het er weer net zo hard aan toe als eerst. Sivakov was de eerste die zijn zenuwen niet meer in bedwang kon houden, waarna Evenepoel pareerde. De Belg trok dusdanig hard door dat de Rus moest kraken. Cosnefroy en Colbrelli hingen er nog wel aan.

Het zestal achter de koplopers verloor vervolgens alsmaar meer terrein. Met een motorblok à la Evenepoel voorin bleek het voor hen niet meer mogelijk om terug te keren. De Belg trok op de laatste keer over de klim naar Povo keihard door. Zo hard dat Cosnefroy simpelweg uit het wiel gereden werd. De Fransman moest harkend naar de finish zien te komen. Colbrelli bleef als een rugzak op de rug van Evenepoel hangen. De Italiaan kraakte maar niet...

Evenepoel en Colbrelli samen naar de finish

Ook op het allerlaatste steile stuk van de beklimming lukte het Evenepoel niet om Colbrelli uit het wiel te kletsen. Samen kwamen ze over de top van de beklimming, waarna Colbrelli nog altijd niet overnam. Dit tot ongenoegen van Evenepoel, die dat ook duidelijk liet weten. Colbrelli zat hier in een spreekwoordelijke zetel om naar de volgende Italiaanse titel op het EK te rijden.

Pas na een speldenprikje van Evenepoel besloot Colbrelli ook een deel van het kopwerk te doen. Veel naam mocht het niet hebben, want na enkele trappen nam de jonge Belg het voortouw weer over. Het was wachten tot Evenepoel het tempo volledig zou laten zakken of de Italiaan de kop opdrong, maar dat gebeurde niet. Steevast nam Evenepoel opnieuw de kop: allemaal in het voordeel van Colbrelli.

Evenepoel ging als eerste de laatste rechte lijn in, waarna het een kolfje naar de hand van Colbrelli was. Op de steentjes van Trento was de Belg geen partij voor Colbrelli, die de vierde Italiaanse winnaar op rij werd van het EK wielrennen. Hij volgde Giacomo Nizzolo op, die niet van start was gegaan om zijn titel te verdedigen. Achter het tweetal wist Cosnefroy zich nog te verzekeren van de derde plek op het EK. Trentin won de sprint van het volgende groepje.

Uitslag EK wielrennen voor elite mannen 2021

Lees het EK wielrennen voor elite mannen 2021 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws