Dan Martin en Bilbao zetten indrukwekkende reeks neer: 'Niemand praat erover' Wielrennen
Wielrennen

Dan Martin en Bilbao zetten indrukwekkende reeks neer: 'Niemand praat erover'

Daniel Martin en Pello Bilbao hebben een wel heel bijzondere mijlpaal neergezet op het moment dat zij voor de laatste keer de finish op de Champs-Élysées passeren. Beide coureurs hebben dan vier grote rondes afgewerkt in slechts tien maanden tijd.

Waar het afwerken van drie grote rondes in één jaar tijd vaak al beschouwd wordt als een zeer bijzondere prestatie, kunnen Martin en Bilbao tegenover hun ploeggenoten opscheppen dat zij iets nóg bijzonderder tegenover kunnen plaatsen. Door alle verplaatsingen op de coronakalender van 2020 werd het plots mogelijk om een viertal grote rondes in een jaar af te ronden. Daar zat dan nog wel een rustperiode in het najaar tussen.

Tegenover Cycling Weekly grapt Martin nog. 'Ik heb een record neergezet dat niemand kent, of waar niemand het over heeft', spreekt hij uit, niet beseffende dat Bilbao nog een aantal daagjes meer in koers is geweest dan hij. Martin reed namelijk de 18-daagse editie van de Vuelta a España, terwijl de Spanjaard drie daagjes langer moest koersen in de Giro-editie van 2020.

Geen anonieme rondes voor Martin en Bilbao

Wat de reeks nog knapper maakt, is dat beide coureurs niet volledig anoniem hebben rondgereden. Martin boekte ritzeges in de Vuelta van 2020 en de Giro van dit jaar, plus hij eindigde in beide rondes in de top tien. Bilbao finishte bij al zijn vier deelnames in de top twintig van het algemeen klassement. In de Giro van afgelopen jaar eindigde hij als vijfde, terwijl nu de negende plek in het klassement van de Tour lonkt.

Vier grote rondes gaan Martin overigens niet in de koude kleren zitten. Tegenover de wielerwebsite laat hij weten nu ook wel toe te zijn aan wat rust. Heel lang zal dat niet duren, daar hij volgende week ook alweer aan de start staat van de Olympische Spelen in Tokio: 'Gelet op hoe goed ik vorig jaar uit de Tour kwam, ga ik daar zeker iets proberen.'