Pello Bilbao

Dit is de pagina over Pello Bilbao. De Baskische wielrenner van Bahrain Victorious won in het verleden meerdere etappes in de Giro d'Italia en eindigde in verschillende grote rondes in de top tien. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws rond de Spanjaard en houdt tevens zijn biografie bij.

Bilbao onderscheidt zich als rittenkaper en ronderenner

Pello Bilbao werd in 1990 geboren in het Baskische Guernica. Het was dan ook niet vreemd dat de renner zijn WorldTour-carrière begon bij de Baskische ploeg Euskaltel-Euskadi. Nadat die ploeg eind 2013 uit het peloton verdween, vervolgde Bilbao zijn loopbaan bij Caja-Rujal. Daar ontwikkelde hij zich tot een renner voor de heuvelachtige koersen met een sterk eindschot, ook wel een puncher genoemd. Vooral in eigen land reed Bilbao destijds mooie resultaten bijeen.

Die mooie resultaten brachten Bilbao in het vizier van Astana, dat hem eind 2016 in de ploeg opnam. Bij Astana transformeerde de coureur geleidelijk van een puncher naar een ronderenner. Zijn kwaliteiten als klassementsrenner kwamen vooral tot uiting in de Giro d'Italia. Zo eindigde hij in 2018 knap als zesde in het eindklassement, drie plaatsen achter zijn toenmalige kopman Miguel Ángel López. Later volgden in dienst van zijn huidige werkgever, Bahrain Victorious, nog twee vijfde plaatsen in de Giro en een negende eindklassering in de Tour de France.

Bilbao was naast een ronderenner echter bovenal een succesvol rittenkaper. Zonder de beste klimmer te zijn, wist de Bask dankzij zijn gedurfde manier van koersen, zijn voortreffelijke daalkwaliteiten en zijn sterke eindschot meerdere mooie overwinningen te realiseren. Zo staan er twee ritzeges in zijn geliefde Giro op zijn palmares. Ook won hij een etappe in zijn eigen Ronde van het Baskenland en de het Critérium du Dauphiné. Het meest succesvol was Bilbao in the Tour of the Alps. In die bergachtige rittenkoers won hij drie etappes, waarvan twee in 2022.

Ook in de grootste wedstrijd van het jaar, de Tour de France, heeft Bilbao inmiddels zijn sporen verdiend. Ook in Frankrijk combineert hij een neusje voor ritsucces met het rijden van sterke klassementen. Zo won hij in 2023 een rit vanuit de ontsnapping door de rest van zijn medevluchters te slim af te zijn in de sprint. Tegelijkertijd reed hij zichzelf het klassement in, en eindigde hij de Tour als zesde. Ook in eendagswedstrijden doet Bilbao vaker mee in de finales, hetgeen hem in veel wedstrijden een gevaarlijke outsider maakt.