Dauphiné-revelatie Derek Gee kijkt minder naar Europese vogels, maar meer naar goede Tourprestaties Wielrennen
Wielrennen

Dauphiné-revelatie Derek Gee kijkt minder naar Europese vogels, maar meer naar goede Tourprestaties

Dauphiné-revelatie Derek Gee kijkt minder naar Europese vogels, maar meer naar goede Tourprestaties

Dé grote verrassing van de afgelopen voorbereidingsweken op de Tour de France was toch wel Derek Gee. De Canadees van Israel-Premier Tech won een zware rit in het Critérium du Dauphiné en hield dat niveau vast in de bergen, wat hem uiteindelijk een derde plek in het eindklassement opleverde na Primoz Roglic en Matteo Jorgenson. Ploegleider Sep Vanmarcke zag hem vorig jaar nog als renner binnenkomen in de ploeg.

Gee maakte vorig jaar natuurlijk al indruk met zijn aanvallende rijstijl in de Giro d'Italia, maar derde worden in dé voorbereidingskoers op de Tour de France is natuurlijk wel een ander paar mouwen. Waar komt dat vandaan? ‘Derek is 26, daarmee is hij niet de jongste. Hij heeft heel lang gefocust op de piste, zoals veel Canadezen. Daar is hij ook wat door gepusht vanuit de Canadese bond, maar uiteindelijk is hij na de vorige Olympische Spelen toch overgestapt naar de weg. De ploeg heeft toen wel rap zijn potentieel gezien', stelt Vanmarcke tegenover In de Leiderstrui.

De Belg, die jarenlang uitkwam voor LottoNL-Jumbo, reed voordat hij in juli 2023 per direct moest stoppen nog enkele Belgische klassiekers met de Canadees. ‘Hij moest toen nog wel veel leren: koerstechnisch, tactisch. Maar zijn waardes waren al heel sterk en dat kwam in de Giro van vorig jaar voor een eerste keer tot uiting. Derek is een heel vrolijke, vriendelijke jongen, die heel down-to-earth is. Hij heeft volgens mij ook geen vijanden en is gewoon gefocust op zichzelf.’

Vanmarcke ziet hem nog staan in één van de hotels tijdens de klassiekers. 'Als ik mij hem herinner vanuit die eerste koersen in Europa, dan was het dat hij heel erg veel met vogels bezig was. Dan stond hij ’s ochtends in alle vroegte in de tuin vogels te tellen en ging die ’s avonds heel vroeg te bed', lacht hij. 'Maar inmiddels kijkt hij niet meer naar die vogels, want het zijn toch dezelfde vogels. 'Als je niet naar een ander continent gaat, blijven het dezelfde vogels', zei hij', haalt hij een mooie anekdote op.

Als ploegleider is het een zegen om met mannen als Gee te werken, stelt Vanmarcke. ‘Hij werkt heel hard en staat ook heel dankbaar in het leven, wat hem ook heel dankbaar maakt om mee te werken. Hij heeft nu meer vertrouwen dan vorig jaar. Ook dit jaar wilde hij die klassiekers bijvoorbeeld nog doen, maar inmiddels heb ik hem wel gestuurd dat we hem denk ik kwijt zijn voor de klassiekers (lacht). Maar dat is logisch', aldus de Belg.

Lees verder onder de foto.

Dauphiné-revelatie Derek Gee kijkt minder naar Europese vogels, maar meer naar goede Tourprestaties

Israel-Premier Tech voert druk op Gee voor Tourdebuut niet op

Waar is die stijgende lijn van Gee, maar ook bijvoorbeeld Matthew Riccittelo, dan aan te wijten? ‘Het komt door de kennis binnen de ploeg, waarbij we elk jaar bijleren vanuit de gemaakte fouten of bepaalde ontwikkelingen. Uiteindelijk hebben ze dat bij de ploeg nu heel goed voor elkaar: dat was in het begin van het jaar zo, maar nu weer. Ze zijn heel goed vanuit Isola 2000 gekomen en dat gaat heel lekker.’

Vanmarcke merkt dat dat dat doorweegt op de rest van de ploeg, net zoals dat eerder deed met de successen van Stevie Williams in de Tour Down Under en Waalse Pijl. ‘Dat leeft enorm, zo’n prestatie. We hebben al een heel goed seizoen, maar toch trekt de gehele ploeg zich daar weer aan op. Iedereen zet dan nog wel een tand bij.’

Last but not least: wat mogen we volgens de ploegleider verwachten van de 26-jarige Canadees in de Tour? ‘We zijn er niet bang voor dat Derek wat weg kan vallen zoals je wel eens ziet na een goede Dauphiné, want een klassement is niet zijn doel. We willen een etappe met hem winnen en dat is het eerste doel. Ik zie het wel gebeuren zoals bij elke ploeg voorkomt: start maar in dat klassement en zie hoe ver je geraakt. Maar het voordeel is dat er niets hoeft, want het is pas zijn eerste Ronde van Frankrijk.’

‘De Giro vorig jaar was fantastisch', doelt Vanmarcke op de manier van koersen die Gee in die koers op de mat legde. 'Toen werd hij eigenlijk alleen maar beter naarmate de ronde vorderde, wat je nu ook weer zag in de Dauphiné. Hij heeft een grote motor en ik zie hem in juli ook wel mooie prestaties leveren', besluit de sportief directeur.

.

‘’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws