Punchrit Dauphiné gaat verrassend naar Derek Gee, gevallen Roglic raakt ploeggenoten kwijt in finale Wielrennen
Wielrennen

Punchrit Dauphiné gaat verrassend naar Derek Gee, gevallen Roglic raakt ploeggenoten kwijt in finale

Punchrit Dauphiné gaat verrassend naar Derek Gee, gevallen Roglic raakt ploeggenoten kwijt in finale

Derek Gee heeft in Les Estables de derde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De renner van Israel-Premier Tech bleek de beste op een aankomst bergop. Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) kwam gedurende de etappe ten val, maar haalde wel de finish.

Na de mooie etappezege van Magnus Cort (Uno-X) op de Col de la Loge mocht de blije Deen van start gaan in de gele leiderstrui van het Critérium du Dauphiné in de derde rit, die van start ging in Celles-sur-Durolle. Nadat Bruno Armirail (Decathlon AG2R) maandag ei zo na de dagzege wist te pakken, was er opnieuw voldoende animo voor de vroege vlucht.

Vanuit het vertrek demarreerde een groep van zes renners, maar uiteindelijk waren de pogingen in de eerste dertig kilometer van onder andere Dorian Godon en Mads Pedersen geen lang leven gegund. Na 32 kilometer vertrok de uiteindelijke vroege vlucht dan, bestaande uit Nicolas Prodhomme (Decathlon AG2R), Remy Rochas (Groupama-FDJ) en Harry Sweeny van EF Education-EasyPost.

Valpartij Roglic schrikt peloton op

Normaliter volgt er dan een vrij rustige fase, maar dit keer liep dat net even anders: na 41 kilometer werd het peloton namelijk opgeschrikt door een valpartij van niemand minder dan Roglic (BORA-hansgrohe). De Sloveen bleef even achter, maar kon uiteindelijk met een geschaafde bil/rug en zijn ploeggenoten terug postvatten in het peloton. Daar wachtte men netjes op één van de favorieten.

Lees verder onder de foto.

primoz roglic

De drie mannen voorop kregen daar enkele extra seconden door, al besloot Uno-X toch vrij snel de kop te nemen zodat de voorsprong niet té groot werd. Ondertussen telde het peloton ook al twee man minder: Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) voelde zich na een slopende Giro niet top meer en ging niet meer van start, terwijl Lars Boven (Alpecin-Deceuninck) het gedurende de etappe lastig kreeg en er de brui aan gaf.

Met nog veertig, voornamelijk oplopende, kilometers te gaan was de voorsprong van de drie voorop nog maar een minuutje, wat reactie uitlokte vanuit enkele mannen van het peloton: onder meer Valentin Madouas (Groupama-FDJ) en Chris Juul Jensen (Jayco AlUla) wensten de oversteek te maken. Die laatste slaagde daar ook daadwerkelijk in, maar vernam ondertussen via zijn oortje dat kopman Chris Harper lelijk was gevallen op een bruggetje. Andere ploeggenoten werden gesommeerd om te wachten, waardoor Harper met een bebloede arm de nodige ondersteuning kreeg.

Lees verder onder de video.

De Aussie kon - net als mede-geslagene Lorenzo Fortunato van Astana - terugkeren in het peloton, maar had zichtbaar hinder van zijn linkerhand- en arm. Ondertussen kwam de gang voorin er stevig in te zitten, door het tempo van onder meer Mads Pedersen en zijn Lidl-Trek-sprinttrein, alsook de aanwezige klassementsploegen.

Richting de laatste vier kilometer, die aan vier procent omhoog liepen, nam de nervositeit wat toe en lieten trosjes coureurs het peloton gaan. Sweeny, Juul Jensen en Prodhomme waren op 2500 meter van de meet vogels voor de kat, op het moment dat het in de grote groep nog altijd louter om positioneren draaide.

Een tempoversnelling kon echter niet uitblijven, maar Krists Neilands waagde het op achthonderd meter van de aankomst toch maar. De Let zag het tempo gedicht worden door de knechten van Roglic, maar Roglic zelf was er niet. Zodoende kon Gee overpakken van zijn ploeggenoot, wat hij - ondanks de aanwezigheid van Romain Grégoire in zijn wiel - succesvol deed.

Uitslag etappe 3 Critérium du Dauphiné 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news