Díaz klopt Zwift-aanwinst Vine op gruwelijke steile slotklim in Turkije Wielrennen
Wielrennen

Díaz klopt Zwift-aanwinst Vine op gruwelijke steile slotklim in Turkije

Díaz klopt Zwift-aanwinst Vine op gruwelijke steile slotklim in Turkije

José Manuel Díaz heeft de vijfde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De 26-jarige Spanjaard van Delko was op een steile slotklim uiteindelijk sterker dan Jay Vine, die in december middels een Zwift-competitie bij Alpecin-Fenix terecht kwam. Edoardo Sepúlveda van Androni werd derde.

Vanuit de start was het aanvallen geblazen voor de vlucht van de dag. Geen massasprint vandaag, dus eindelijk hadden de aanvallers een kans. Hoewel er allerlei pogingen werden gedaan, was het peloton na 26 kilometer nog altijd bijeen. Uiteindelijk slaagde een vijftal erin om toch weg te komen. Alex Dowsett (Israel), Ziga Jerman (Androni), Mirko Maestri (Bardiani), Joel Suter (Bingoal), Nils Sinschek (Abloc) en Cormac McGeough (Wildlife Generation) reden rap een dikke vier minuten voorsprong bij elkaar.

Buts maakt oversteek en pakt punten, Astana versnelt

Met een gemiddelde van 42 kilometer per uur in de eerste zestig minuten, ging het hard en het peloton nam amper een adempauze. Na zestig kilometer daalde de voorsprong van de zes leiders alweer naar drie minuten en daar waren rap nog maar 1.50 minuten van over. Reden genoeg voor Vitaliy Buts (Salcano Sakarya BB Team) om de sprong naar voren te wagen. De Oekraïner ging er aan de voet van de Mountain Prima (een klim van eerste categorie) alleen vandoor en sloot niet veel later aan. Zo hadden we plots zeven koplopers.

Buts was er net op tijd bij, want op de tweede klim van de dag kwam hij als eerste boven, waarmee hij zijn leiding in het bergklassement verstevigde. Daarna was het ook wel even gedaan met de pret voor de leiders. Astana had de controle in het peloton en de Kazachse formatie bracht het verschil terug tot veertig seconden. Met de hulp van B&B Hotels leek dat overbrugbaar, maar na de klim van eerste categorie zakte het tempo toch weer in.

Leiders toch met voorsprong bij slotklim, favorieten mogen los

De voorsprong van de kopgroep liep weer op en Rally Cycling nam daarom het initiatief. Op 25 kilometer van de meet stond de teller weer op bijna drie minuten. Er kwam echter nog wel een slotklim aan, de Gögübeli van 12,1 kilometer aan 6,3 procent. De vluchters wisten dus dat ze nog altijd als prooi dienden voor het peloton, waar het richting de voet van de klim steeds harder en harder ging. Toen de weg eenmaal omhoog liep, was het B&B Hotels dat de leiding nam. Ook Uno-X en Israel Start-Up Nation toonden zich met de ploeg vooraan in het peloton.

Van de voorsprong van de kopgroep bleef plots weinig meer over, en dus ging Suter op de eerste steilere stroken solo. De 22-jarige Zwitser had meteen een mooi gat bij elkaar, de andere vroege vluchters waren meteen gezien. Vanuit het peloton was het Ibai Azurmendi die er alleen voor ging. Terwijl de Bask van Euskaltel alle vluchters één voor één opraapte, bleef Suter knap voorop. Het peloton zat niet ver, met Astana-Premier Tech dat de kop had overgenomen. De ploeg trok de boel in het pak vol op een lint, geen goed nieuws voor Suter.

Suter dappere leider, mooie finale op steilste stroken

Met nog vijf kilometer klimmen, had Suter 37 seconden te pakken richting het peloton, met Azurmendi daar nog ergens tussen. De leider in de koers had echter de zwaarste kilometers nog voor de boeg, met percentages louter boven de 7,5 procent. Door het tempo van Astana leverde Suter snel in en op 3,5 kilometer van de top was hij gegrepen. Rodrigo Contreras putte het peloton uit, maar er zaten toch nog steeds wel zo'n zeventien renners in zijn wiel.

Een versnelling bij Uno-X dunde de groep verder uit en zo hadden we plots nog negen mannen vooraan. Jhojan García deed een poging, maar het was de stoot van Anthon Charmig die alles uit elkaar sloeg. De 23-jarige Deen beloonde het werk van Uno-X door solo weg te rijden. Merhawi Kudus en Vine bleven achter hem redelijk in de buurt en zagen hun kansen weer stijgen toen Charmig wat stil begon te vallen. Op 300 meter van de finish kwam Vine als eerste aansluiten, alvorens het bergop sprinten werd met plots drie mannen; Edoardo Sepulveda, Vine en Díaz. Charmig was gezien en Kudus was gezien; Díaz bleek het meeste over te hebben. Díaz is tevens de nieuwe leider in

Uitslag etappe 5 en klassementen Ronde van Turkije 2021

4 claps
1 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws