De veranderde mindset van Wout van Aert: 'Ik weet nu dat ik het voor niemand anders moet doen' Wielrennen
Wielrennen

De veranderde mindset van Wout van Aert: 'Ik weet nu dat ik het voor niemand anders moet doen'

De veranderde mindset van Wout van Aert: 'Ik weet nu dat ik het voor niemand anders moet doen'

Wout van Aert is woensdag vanop de Teide neergedaald op Vlaamse bodem. De Belg herbegint vrijdag in de E3 Saxo Classic aan zijn klassieke campagne, die hij na Kuurne-Brussel-Kuurne on hold zette voor een hoogtestage op Tenerife. Deze nieuwe aanpak moet succes opleveren in één van de twee Monumenten: de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.

Van Aert trok met ploeggenoten Tiesj Benoot, Jan Tratnik en Per Strand Hagenes op hoogte. 'Ik heb er keihard voor gewerkt, omdat ik denk dat ik die grote eendagskoersen op kasseien kan winnen. Dat is een supergroot doel, om die wedstrijden aan mijn erelijst toe te voegen. De afgelopen jaren heb ik er al meer dan eens naast gegrepen.’

De belangrijkste vraag nadat we hem drie weken niet in koers zagen is natuurlijk: hoe is het? ‘Ik denk dat ik momenteel wel goed ben. Op training is alles supergoed verlopen, dus dat geeft ook wel veel vertrouwen op dat vlak. Anderzijds is het natuurlijk wel altijd even afwachten als je iets nieuws probeert, maar in het verleden heb ik wel geleerd dat ik normaliter wel goed reageer op die hoogtestages. Daarom durfden we het ook wel aan.’

Naast hard werken is de omgeving van de Teide vooral weinig afleidend. 'Als wielrenner ben je ook een professional in het vervelen, of dat nu op de Teide of ergens in een hotel in Gent is. Je moet toch zorgen dat je een middag op bed kan liggen, dus het is niet zo dat we hier zomaar de auto pakken. En die vulkaan kijk je na een paar dagen ook niet naar. Zo kun je wel je trainingen zo goed mogelijk doen. Verder hebben we de Amazon Prime-documentaire van onze ploeg natuurlijk snel gebinged en ik en Tiesj zijn ook fan geworden van Masterchef', duidt de Belg.

Lees verder onder de foto.

wout van aert tim wellens omloop

Van Aert - die heel gretig is - heeft alles tot in de puntjes voorbereid voor De Ronde en Roubaix

Al bij al is het nog een klein beetje koffiedik kijken hoe dat zich gaat uitwerken in de E3 Saxo Classic, zijn eerste koers op vrijdag. 'De laatste week ging het heel goed, maar het echte effect van de hoogte komt pas als je terug bent. Ik heb me vooral op een heel rustige manier kunnen voorbereiden, bij schitterend weer. Dat zorgde ervoor dat we het hele schema af hebben kunnen werken, dus al bij al was het voor mij heel prettig om mij ver weg van alles in alle rust te kunnen voorbereiden', stelt hij tevreden vast.

‘De E3 Saxo Classic is een heel mooie koers om weer mee te beginnen. Op De Ronde na is het de zwaarste koers die we hebben, met een finale die altijd van ver begint. Daarom is het ook altijd een goede test voor de Ronde van Vlaanderen.' Op zondag is er Gent-Wevelgem, maar die laat Van Aert aan zich voorbijgaan ten faveure van Dwars door Vlaanderen op woensdag. ‘Daar zit zeker een idee achter. De E3 Saxo Classic pak ik direct na de stage op, maar daarna is het wel belangrijk om een paar dagen rust te kunnen nemen. Zo creëren we het juiste effect van die stage en kunnen we zodoende uitgerust naar De Ronde gaan, waarbij Dwars door Vlaanderen beter geplaatst zit voor een wedstrijdprikkel. Als ik nu E3 Saxo en Gent-Wevelgem zou doen, dan hadden we de stage ook anders moeten inrichten.’

Van Aert heeft er in ieder geval heel veel zin in om weer te koersen. ‘Het afgelopen jaar heeft mij heel veel geleerd. Ik heb kleine tegenslagen gehad, waardoor het vorig seizoen net wat minder liep en ik er net naast greep. Nu wil ik niets meer aan het toeval overlaten en ben ik blij waar ik nu sta, na een winter zonder tegenslagen en enkele goede eerste koersen. Ik voel nu minder druk. 2023 was voor mij het eerste jaar waarin het minder ging dan het seizoen voordien, dus daarvan heb ik wel geleerd dat ik het voor niemand anders moet doen dan mijzelf. Dat geeft mij een veel rustiger gevoel naar die belangrijke koersen toe.Als ploeg starten we echt met een plan en het idee dat we kunnen winnen, waar we dan ook met zijn allen voor gaan en de koers in handen willen pakken', besluit de Belg.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws