Decathlon AG2R La Mondiale verscheurt contract van Franck Bonnamour na afwijkende waarden in paspoort Wielrennen
Wielrennen

Decathlon AG2R La Mondiale verscheurt contract van Franck Bonnamour na afwijkende waarden in paspoort

Decathlon AG2R La Mondiale verscheurt contract van Franck Bonnamour na afwijkende waarden in paspoort

(5 februari 2024) - De UCI heeft Franck Bonnamour voorlopig geschorst. De renner van Decathlon AG2R La Mondiale mag voorlopig niet koersen vanwege afwijkingen in het biologisch paspoort. Dat heeft de wielerfederatie maandagmiddag bekendgemaakt in een persbericht.

In overeenstemming met de regels van de internationale wielerbond mag de Fransman voorlopig geen wedstrijden rijden. Het biologisch paspoort is ooit ingevoerd in de wielrennerij om beter op dopinggebruik te kunnen controleren. Ongewone afwijkende waarden bij renners zouden kunnen wijzen op het gebruik van een middel dat op de lijst met verboden producten staat.

Het kan dan gaan om het aanwezig zijn van een verboden stof of sporen daarvan, die naar boven zijn gekomen bij een het Wereld Antidoping-agentschap (WADA) aangesloten testlaboratorium. Dit hoeft nog niet te duiden op het overtreden van de regels, want renners kunnen ook een medisch attest hebben om bepaalde middelen te gebruiken.

Meer commentaar wil de UCI voorlopig niet geven. Decathlon AG2R laat in een reactie weten de procedure van de UCI af te wachten. 'De ploeg heeft kennis genomen van de beslissing van de UCI om Franck Bonnamour te schorsen. De beslissing is gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd voor zijn komst bij de ploeg op 1 januari 2023. Zo lang de procedure loopt, schorst de ploeg de renner uit voorzorg met directe ingang. Decathlin AG2R La Mondiale is voor het beoefenen van een eerlijke sport volgens strenge ethische regels.'

Bonnamour reed eerder in zijn loopbaan onder meer voor Arkéa-Samsic en B&B Hotels. Hij werd in 2021 verkozen tot de meest strijdlustige renner in de Tour de France. Tevens eindigde hij dat jaar bijna in de top twintig van het klassement.

Update - 26 maart 2024 (21.00 uur): Decathlon AG2R La Mondiale verscheurt contract Bonnamour

Decathlon AG2R La Mondiale heeft, bijna twee maanden na het nieuws over een niet kloppend biologisch paspoort, een drastisch besluit genomen omtrent Franck Bonnamour. Fransman, die deze winter overkwam naar de WorldTour-ploeg, had afwijkende waarden in zijn paspoort en werd om die reden voorlopig geschorst door de UCI.

Zijn nieuwe ploeg laat in een kort statement weten dat het contract van Bonnamour nu verscheurd is. 'Op 5 februari 2024 werd de ploeg door de UCI geïnformeerd over het onderzoek en de voorlopige schorsing van Franck Bonnamour wegens een overtreding van de dopingregels. Deze schorsing volgt op controles die zijn uitgevoerd vóór zijn aankomst in het team op 1 januari 2023', wordt benadrukt.

Daarna volgt het besluit: 'Het team werd gedwongen de arbeidsovereenkomst van Franck Bonnamour vroegtijdig te beëindigen. Het DECATHLON AG2R LA MONDIALE-team pleit voor het beoefenen van wielrennen in overeenstemming met strikte ethische regels.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws