Dekker en Armstrong bekritiseren Jumbo-Visma: 'Geen enkel excuus om zo hard te rijden met Pogacar in het wiel' Wielrennen
Wielrennen

Dekker en Armstrong bekritiseren Jumbo-Visma: 'Geen enkel excuus om zo hard te rijden met Pogacar in het wiel'

Dekker en Armstrong bekritiseren Jumbo-Visma: 'Geen enkel excuus om zo hard te rijden met Pogacar in het wiel'

Ex-wielerprofs Thomas Dekker en Lance Armstrong hebben allebei hun twijfels geuit bij de koerstactiek van Jumbo-Visma in de tweede Pyreneeënrit van de Tour de France, die uiteindelijk uitmondde in een wederopstanding van Tadej Pogacar. De Sloveen van UAE Team Emirates smeerde Jonas Vingegaard een halve minuut aan zijn Scandinavische broek, waarmee de spanning in 'La Grande Boucle' weer helemaal terug was. In verschillende podcasts analyseren Dekker (Live Slow, Ride Fast) en Armstrong (TheMove) terug op het plan van de geelzwarten.

'Het is makkelijk om achteraf iets ervan te vinden, maar als ik in de situatie zou zitten had ik het plan iets rustiger ingestoken', steekt Dekker van wal in de Nederlandse wielerpodcast die door Laurens ten Dam in het leven is geroepen. 'Ik begreep de tactiek van Jumbo-Visma ook wel. 'Als je naar de situatie keek van een dag eerder en er daarbij vanuit gaat dat Vingegaard de sterkste is, dan werkt dat als een rode lap op een stier', duidt 38-jarige analist en fervent gravelrijder uit Dirkshorn.

Dekker is streng, Armstrong brandt koerstactiek Jumbo-Visma volledig af

'Op de Tourmalet zag je het gezicht van Vingegaard vertekenen', vervolgt de winnaar van Tirreno-Adriatico in 2006 zijn relaas. 'Dan is het moeilijk om tegen je manschappen te zeggen om het plan niet uit te voeren, maar toch zou je het moeten doen. Je zag namelijk gewoon dat hij leegliep', luidt de redelijk harde conclusie van Dekker.

Armstrong is nóg strenger voor de Nederlandse succesformatie. 'We hebben het hier over Pogacar. Hij is een van van de beste renners ooit. Hij geeft nooit op en weet altijd wel terug te slaan. Als je dan Vingegaard bent, zou je niets moeten doen', klinkt het vurig. 'Ik snap werkelijk niet waarom Vingegaard zijn ploeg de hele dag laat rijden met een Pogacar die comfortabel in zijn wiel zit.'

'Er is geen enkel excuus om zo hard te rijden met Pogacar in je wiel. Vingegaard vraagt niet eens één keer om over te nemen', is de 51-jarige Amerikaan, in het bijzijn mede-podcasters George Hincapie en Johan Bruyneel, allesbehalve uitgeraasd. 'Vingegaard gaat volledig af op de informatie vanuit de volgwagen en kijkt niet eens eventjes om naar Pogacar om te checken hoe hij zich voelt en of hij bijvoorbeeld zweet. Als je dan tóch op kop rijdt, moet je zorgen dat je dat op tachtig procent doet. Want als dan iemand van het kaliber Pogacar aanvalt, kun je met hem mee', laat hij geen spaan heel van de gedachtegang van de Nederlandse WorldTour-brigade.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws