Herboren Pogacar deelt met ritzege (mentale) tik uit aan Vingegaard, die na beulswerk Van Aert tijd verliest Wielrennen
Wielrennen

Herboren Pogacar deelt met ritzege (mentale) tik uit aan Vingegaard, die na beulswerk Van Aert tijd verliest

Herboren Pogacar deelt met ritzege (mentale) tik uit aan Vingegaard, die na beulswerk Van Aert tijd verliest

Tadej Pogacar heeft op knappe wijze de zesde etappe in de Tour de France gewonnen. De veelzijdige Sloveen van UAE Team Emirates had na een mindere dag op dag vijf zijn goede benen hervonden en reed op de slotklim weg bij Jonas Vingegaard, die tweede werd en een tiental seconden moest toegeven. De Deen van Jumbo-Visma neemt wel het geel over van Jai Hindley.

Daags na 'de grote Jonas Vingegaard-show', waarin Hindley wel een heuse dubbelslag wist te slaan, stond er andermaal een pittige Pyreneeënrit op het programma in de 110e editie van 'La Grande Boucle'. De zesde etappe was zelfs nog een tandje zwaarder dan de rit van een dag eerder. Na een aanloopfase van zo'n 25 kilometer stond de eerste beklimming van de dag te wachten: de Côte de Capvern-les-Bains (5,6 kilometer aan 4,8 procent). Vervolgens zouden het mythische tweeluik van de Col d'Aspin (12 kilometer aan 6,5 procent) en de Col du Tourmalet (17,1 kilometer aan 7,3 procent), bedwongen moeten worden.

Van der Poel en Van Aert mee in omvangrijke kopgroep, BORA-hansgrohe controleert

Iedere renner die dacht er na de Tourmalet vanaf te zijn, zou van een koude kermis thuiskomen. Er wachtte de dienstdoende coureurs immers nog een pittig slotakkoord in de vorm van de Cauterets-beklimming. Deze 16,2 kilometer lange col kende een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. Dat was echter niet het hele verhaal: de eerste elf kilometer waren namelijk als vals plat te betitelen, alvorens het twee kilometer flink in de zwarte cijfers gaat. Eigenlijk kon deze etappe louter voor spektakel gaan zorgen. De verwachtingen waren alom hooggespannen, temeer omdat Jumbo-Visma-meesterknecht Wilco Kelderman voorafgaand aan de rit aangaf dat Vingegaard wel oren had naar een nieuwe coup.

Direct nadat de mannen rond 13.30 uur uit de neutralisatiekooi werden losgelaten was het Wout van Aert die ervantussen ging. De sterkhouder van Jumbo-Visma was schijnbaar niet echt vermoeid na zijn inspanningen van een dag eerder. Hij kreeg veertien man met zich mee, met daarbij onder anderen Bryan Coquard, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe, Michal Kwiatkowski en Matteo Trentin. Ook een achtervolgend vijftal, met daarin onder meer Kasper Asgreen en Neilson Powless, wist de aansluiting te maken. Zodoende kregen we een twintigkoppige kopgroep, die door het door BORA-hansgrohe aangevoerde peloton redelijk kort werd gehouden (maximaal vier à vijf minuten).

Verslag loopt verder onder tweet.

Jumbo-Visma pleegt coup op Tourmalet, Pogacar oogt frisser dan tijdens eerste Pyreneeënrit

BORA-hansgrohe bleef ten dienste van Hindley de boel controleren in het peloton, ondanks dat Alaphilippe (op 7.10 minuut) de best geklasseerde renner in de tête de la course was. Bij de tussensprint was het Coquard die zijn groene ambities tentoonstelde en er met de volle buit vandoor ging, gevolgd door Van Aert (17) en Van der Poel (15). Na deze tussensprint waren alle ogen gericht op wat er zoal op de Aspin zou gebeuren. Niet veel zo bleek. Het was Van Aert die andermaal over een wonderdag leek te beschikken, aangezien hij vrijwel de gehele col de forcing voerde in het kopgroep. Op de Aspin zagen we in het peloton Jumbo-Visma het stokje overnemen van BORA-hansgrohe, waarmee een nieuwe coup van de geelzwarten in de maak leek.

Wat voor Coquard gold wat betreft sprintpunten, gold voor Powless wat betreft bergpunten. De EF Education-EasyPost-Amerikaan pakte de volle buit op de Aspin, waar op wat opschuivingen van Jumbo-Visma na niet veel was gebeurd. Alle ballen op de Tourmalet dan maar? Het antwoord op die vraag was bevestigend, want Van Aert ging verder waar hij mee bezig was in de kopgroep (uitdunnen) en ook in het peloton werd de gaskraan stevig opengedraaid. Het resulteerde erin dat geletruidrager Hindley de rest moest passen, evenals de rest van de top tien. Enkel Pogacar, die er frisser uit zag dan een dag eerder, kon Vingegaard en zijn Jumbo-Visma-metgezellen (Kuss en Kelderman) volgen. Eenmaal bovengekomen met een kwartet, reed Van Aert rustig naar beneden om in de afzink zijn kopman op te kunnen vangen. De Deen en de Sloveen kwamen uiteindelijk met z'n tweetjes boven op de legendarische Tourcol. De Scandinaviër probeerde Pogacar te lossen, maar de witte trui oogde frisser dan een dag eerder.

Verslag loopt verder onder tweet.

Onvermoeibare Van Aert raast vrolijk door 

Het was vooral het beulswerk van Van Aert wat opzien baarde. De man uit Herentals wachtte na een lange dag voorop zijn Noord-Europese kopman in de afdaling op, bracht hem (plus Pogacar en Powless) voorin bij de overgebleven koplopers (Shaw, Kwiatkowski, Guerreiro, Johanessen) en stoomde gelijk vrolijk door op kop van de achtkoppige kopgroep. Het krachtenarsenaal van 'WvA' leek oneindig, temeer omdat hij ook op de slotklim (Cauterets) al het kopwerk voor zijn rekening nam.

Verslag loopt verder onder tweet.

Halverwege de Cauterets keken Hindley en co (lees: alle overige toptienkandidaten) tegen een achterstand van maar liefst drie (!) minuten aan, waarmee de couppoging van de Nederlandse succesformatie een geslaagde leek. Enkel Pogacar gaf zich niet zomaar gewonnen. Eigenlijk was het in de ultieme slotfase louter wachten op de aanval van Vingegaard wat de klok sloeg. Onderwijl was ook bekendgemaakt dat - hoe kon het ook anders - de ijzersterke Van Aert voor de tweede dag op rij de prijs van de strijdlust in ontvangst mocht nemen.

Pogacar verrast Vingegaard met late aanval en soleert naar ritzege (en mentale overwinning), Jumbo-Visma-Deen wel in het geel

Op de gevreesde stroken van de slotklim kwam dan ook de langverwachte aanval van de Tourwinnaar van 2022. Vingegaard ging er op vier kilometer van de meet met rasse schreden vandoor. Pogacar kon hem echter ogenschijnlijk gemakkelijk bijbenen, evenals Kwiatkowski. Het resulteerde dus in een trio vooraan. De Pool moest desalniettemin alweer vroeg afhaken, waardoor er nog twee gasten kans maakten op de ritzege.

Vingegaard verrichte - ietwat zenuwachtig ogend - eigenlijk al het kopwerk in de laatste kilometers, met Pogacar in zijn wiel. 'Pogiboy' had zijn wonderbenen weer uit de kast geplukt, want hij ging er op twee kilometer vandoor. Met een extreem explosieve cartouche reed de Ronde van Vlaanderen-winnaar een mooi gat bijeen. Vingegaard was aangewezen op de achtervolging, maar dat liep niet van een leien dakje. Vingegaard moest aan de meet een kleine halve minuut (exclusief bonificatieseconden) toegeven, waarmee de Tour weer superspannend is geworden. Vingegaard neemt wel de gele trui over van Hindley.

Lees hier ons liveblog van etappe 6 in de Tour de France 2023 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws