Demi Vollering wacht niet langer af en soleert indrukwekkend naar zege in Brabantse Pijl Wielrennen
Wielrennen

Demi Vollering wacht niet langer af en soleert indrukwekkend naar zege in Brabantse Pijl

Demi Vollering wacht niet langer af en soleert indrukwekkend naar zege in Brabantse Pijl

Demi Vollering heeft op indrukwekkende wijze de Brabantse Pijl voor vrouwen gewonnen. De Nederlandse van SD Worx liet het deze editie niet op een sprintje bergop aankomen en demarreerde in volle finale weg uit het peloton favorieten. Na een nieuwe stoot kwam ze solo vooraan en werd ze pas aan de finish teruggezien door de rest. Nadat ze in Omloop Het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race nog tweede werd na een meer afwachtende koers, was drie keer ook bij haar scheepsrecht na een dag in de aanval.

141,2 kilometer en 23 beklimmingen, de dames aan de start wisten waar ze aan begonnen. Toen om 10.55 uur het startschot was gegeven, kwam het ook nog eens met bakken uit de hemel. Het zorgde ervoor dat er weinig vrouwen zin hadden in een vroege onderneming. Er werden nog wel wat losse flodders gelost, maar die werden allemaal ingerekend. Zo hadden we na dik veertig kilometer koers - en nog honderd voor de boeg - geen kopgroep. We hadden op dat moment wel al vier klimmetjes achter de rug, om de benen warm te draaien.

Kopgroep blijft lang uit, elite-groep komt samen

Na een korte status quo begon het klauterwerk weer na dik vijftig kilometer. Het was Amber Kraak (Jumbo-Visma) die in deze fase als eerste een noemenswaardige voorsprong bij elkaar fietste. De Nederlandse viel aan op de Hertstraat en reed solo de eerste keer Moskesstraat over. Daarna was het uit met de pret en werd ook Kraak weer gegrepen. Een volledig peloton koerste zodoende richting Overijse, waar de welbekende S-bocht wachtte en de Hagaard volgde richting de eerste doorkomst van de finishlijn. Hierna volgden nog enkele lokale rondjes.

Het was het moment voor SD Worx om de koers te openen. De Nederlandse ploeg pakte de kop en zette druk op de Hertstraat, die net als de Moskesstraat, Holstheide, S-bocht en Hagaard was opgenomen in het lokale circuit. Het was echter op de tweede keer Hertstraat dat we een elite-groepje zagen wegrijden. Vollering, Marlen Reusser en Niamh Fisher-Black waren namens SD Worx van de partij en ook Katarzyna Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) ging mee. Bij het ingaan van de laatste vijftig kilometer maakten de vier onderdeel uit van een groep van acht. Hierbij zaten ook Alexandra Manly (BikeExchange), Vittoria Guazzini (FDJ), Juliette Labous (DSM) en Loes Adegeest ( IBCT).

Vollering en Rooijakkers rijden weg

Hoewel Trek-Segafredo er alles aan deed om de groep - in dienst van wereldkampioene Elisa Balsamo - terug te halen, was de kopgroep nu zo sterk dat de voorsprong alleen maar groter werd. Shirin van Anrooij schakelde een versnelling hoger en slaagde er uiteindelijk toch in om het flink uitgedunde pelotonnetje namens Trek terug vooraan te krijgen. Knap werk! Meteen volgde er echter weer een aanval, dit keer van slechts twee vrouwen. Vollering en Pauliena Rooijakkers (ook al van Canyon) kozen het juiste moment en drukten Trek en consorten andermaal in het defensief.

Labous probeerde de oversteek nog te maken, net als even later ook Coryn Labecki van Jumbo-Visma. In het peloton was de samenwerking even helemaal zoek en stond er snel een minuut op de teller. Bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer hadden Vollering en Rooijakkers de buit echter nog lang niet binnen. Ze hadden een voorsprong van elf seconden op Labous, met Labecki daar kort achter. In het peloton was inmiddels ook weer een samenwerking gestart.

Vollering gaat solo op Moskesstraat

Vollering voelde dat er nog grinta zat bij de dames achter haar en dat sloeg ze eigenhandig de kop in door op de laatste keer Moskesstraat uit te halen. De Nederlandse liet landgenote Rooijakkers achter op de kasseien en denderde er vandoor. Op de top van het klimmetje was haar voorsprong plots gegroeid naar een half minuutje op de eerste achtervolgster. Rooijakkers gaf zich niet gewonnen, maar voelde de hete adem van Labous in haar nek. Het peloton - of wat daar nog van over was - was volledig uit elkaar geslagen in eenlingen en kleine groepjes.

De ontketende Vollering bouwde richting de laatste kilometers haar voorsprong alleen maar uit, waardoor ze met driekwart minuut voorgift begon aan de laatste beklimming van de S-bocht, waar bovenop de finish getrokken was. Terwijl Vollering de handen in de lucht mocht steken, werd er achter haar nog volle bak gekoerst voor de ereplaatsen. Niewiadoma openende de debatten met een stevige stoot en de Poolse reed uiteindelijk naar plek twee. Liane Lippert van DSM completeerde het podium.

Uitslag Brabantse Pijl vrouwen 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws