Dennis zegeviert in proloog Romandië, Thomas en Porte maken INEOS-feestje compleet Wielrennen
Wielrennen

Dennis zegeviert in proloog Romandië, Thomas en Porte maken INEOS-feestje compleet

Dennis zegeviert in proloog Romandië, Thomas en Porte maken INEOS-feestje compleet

Rohan Dennis heeft de proloog van de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Australiër van INEOS Grenadiers bleek uiteindelijk negen seconden sneller dan zijn ploeggenoot Geraint Thomas. Richie Porte maakte het INEOS-feestje compleet en mocht eveneens mee het podium op.

De proloog van de Ronde van Romandië was slechts vier kilometer lang en trok door het dorpje Oron. Onder het genot van een Zwitsers zonnetje mochten de renners voor ruim vijf minuten helemaal losgaan. Zeker gezien de kuitenbijter die op het eind van de rit getrokken was: achthonderd meter klimmen met stukken tot veertien procent. Genoeg dus om voor wat verschillen binnen de daguitslag te zorgen.

Bissegger zet strakke richttijd, Nederlanders doen het prima

Na zijn overwinning in de tijdrit van Parijs-Nice was Stefan Bissegger één van de grote favorieten voor de dagwinst. De Zwitser zette in zijn thuisland dan ook al vrij vroeg, nog voordat de live-uitzending goed en wel begonnen was, een strakke richttijd van 5.38 minuten neer. Hij was daarmee zelfs sneller dan zijn landgenoot Stefan Küng, die op vijf seconden eindigde.

Ook andere tijdrit- en proloogspecialisten kwamen niet aan de tijd van Bissegger. Onder meer Jan Tratnik, twee jaar terug winnaar van de ouverture in de Ronde van Romandië, Patrick Bevin en Chad Haga beten zich stuk. Jésus Herrada kwam wel in de buurt, maar kwam eveneens tekort als het ging om de eerste ritzege.

Verder was het kijken hoe verschillende klassementsrenners deze dag zouden verteren. Steven Kruijswijk startte al vroeg en zette een aardige tijd van 5.50 minuten neer. Wilco Kelderman maakte echter nog meer indruk door slechts vier tellen langzamer dan Bissegger. Een prima uitgangspunt voor de komende lastige dagen dus. Sepp Kuss, naast Kruijswijk de andere troef van Jumbo-Visma, zette een knappe dertiende tijd neer. Namens UAE Team Emirates was het Marc Hirschi die een mooie achtste plek wist te behalen.

Dennis ouderwets op dreef, Ganna stelt teleur

Het viel echter allemaal in het niet bij de prestatie van Dennis. De Australische ex-wereldkampioen tijdrijden, onlangs al de beste in de tijdrit van de Ronde van Catalonië, liet zien waarom hij lange tijd de beste in de discipline tegen de klok was. De coureur van INEOS Grenadiers wist de tijd van Bissegger compleet te verpulveren: elf seconden sneller op een afstand van vier kilometer. Dat maakte hem zo'n anderhalve kilometer per uur sneller. De winnende tijd, zo mocht later blijken.

Een stevige opgave voor de overige kanshebbers op de dagzege dus. Filippo Ganna, wereldkampioen tijdrijden en door zijn ervaring op de baan specialist in dit soort inspanningen, verslikte zich echter in zijn ploeggenoot en anderen. Uiteindelijk wist de Italiaan niet in de top vijf van de dag te finishen, wat als een teleurstelling beschouwd kan worden. Zeker nu de Giro d'Italia voor de deur staat, waar hij hoopt de eerste roze trui binnen te slepen in de openingstijdrit.

Hoe presteerden de overige favorieten?

Alex Dowsett, die we eveneens tot de favorieten van de dag mochten rekenen, zag na de finish 25 seconden achter zijn naam terug. Een andere favoriet, Richie Porte, zette echter wel een mooie tijd neer. De Australiër deed slechts negen seconden langer over zijn race tegen de klok dan zijn ploegmaat en landgenoot Dennis. Rémi Cavagna, die we ook zeker tot de tijdritspecialisten mogen rekenen, eindigde op tien seconden en werd vierde.

Tweevoudig eindwinnaar Chris Froome wist zich niet in de strijd om de zege te mengen. De Brit kwam er duidelijk niet aan te pas en eindigde op 52 seconden achter winnaar Dennis. Ex-ploeggenoot Geraint Thomas wist zijn favorietenrol echter wel waar te maken. De Welshman reed naar een tweede plek achter Dennis, die de tijdrit uiteindelijk wist te winnen.

Uitslag proloog en klassement Ronde van Romandië 2021


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws