'Deze zege is voor Sjoerd Bax'; Pogacar vol lof over zwaar gevallen Nederlander na zege in Lombardije Wielrennen
Wielrennen

'Deze zege is voor Sjoerd Bax'; Pogacar vol lof over zwaar gevallen Nederlander na zege in Lombardije

'Deze zege is voor Sjoerd Bax'; Pogacar vol lof over zwaar gevallen Nederlander na zege in Lombardije

Tadej Pogacar wist zaterdag in Bergamo voor het derde jaar op rij de Ronde van Lombardije te winnen. De Sloveen van UAE-Team Emirates wist na een zwaarbevochten wedstrijd te triomferen in de Koers van de Vallende Bladeren en droeg de zege na afloop op aan zijn zwaar gevallen ploeggenoot Sjoerd Bax.

In de Leiderstrui vroeg in het provinciepaleis van Bergamo naar de gedachtes van de winnaar Pogacar, die daar zoals altijd uitgebreid op reageerde. 'Het was een kwestie van alles. Voor deze wedstrijden heb je mentaliteit, benen en conditie nodig, maar zeker ook geluk. Het was mijn laatste wedstrijd van het seizoen, dus ik heb er geen woorden voor dat ik het zo af kan ronden. Voor het derde jaar op rij alweer', kneep hij zichzelf in zijn arm. 'Het was een geweldige dag, dat zeker. De beklimmingen waren heel zwaar en het ging constant snel, dus ik ben heel blij dat ik de dag winnend heb kunnen afronden.’

Daarbij werd de Sloveen nog getroffen door een krampaanval, waar hij na afloop nog wel om kon lachen. 'Ik had kramp, dus dat probeerde ik uit mijn benen te slaan. Daarbij hoopte ik dat de groep achter mij niet goed samenwerkte, dus je zult wel geloven dat ik heel blij was toen ik de top van de laatste klim bereikte', lachte hij breeduit.

Pogacar baalt van val Bax: 'Het is heel ongelukkig'

Die kramp was nog niets vergeleken met de crash van ploegmaat Bax uit Nederland. De hardrijder brak zijn dijbeen bij een valpartij met Remco Evenepoel, waar Pogacar toen we hem er na afloop naar vroegen nog even stil van werd. '‘Het is heel ongelukkig wat hem overkomen is. Sjoerd was in heel goede vorm, maar helaas is dit wielrennen… er werd nog wat gedemarreerd voor de ontsnapping van de dag en ik weet niet precies wat er gebeurde, maar ik heb inmiddels wel gehoord dat hij zijn dijbeen heeft gebroken.’

'Ik moet zeggen: deze zege is ook voor Sjoerd', aldus de vriendelijke Sloveen. 'Hij is een geweldige ploeggenoot en echt een goede gast, dus ik wens hem een snel herstel en ik hoop dat hij nog iets van zijn off-season kan maken. Als hij weer helemaal fit is, hoop ik ook dat hij komend seizoen sterker terug kan keren. Want hij heeft superveel talent en ik ben heel blij dat ik bij hem in de ploeg zit', eindigt de loftrompet van de winnaar van de Ronde van Lombardije.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws