Sjoerd Bax

Dit is de pagina van Sjoerd Bax, een Nederlandse wielrenner van UAE Team Emirates. Bax is een specialist in de (lagere) heuvels met een sterke sprint. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Bax en houdt tevens zijn biografie bij.

Sjoerd Bax

Bax maakte zijn eerste stappen in het profpeloton bij het Rabobank Development Team. Een contract bij de profploeg kreeg de man uit Gorinchem niet, waardoor hij een stapje lager moest opereren. Na twee jaar bij Delta Cycling Rotterdam kwam Bax terecht bij Metec - TKH Continental Cycling Cyclingteam p/b Mantel. Hier reed hij vier jaar rond en ontwikkelde hij zich stiekem tot een van de meest onderschatte Nederlandse fietsers. Een negende plaats in de CRO Race van 2019 was een voorbode van wat zou komen.

In 2021 liet Bax van zich spreken op het Nederlands kampioenschap. Op het circuit rond de VAM-Berg deed hij lang mee om de overwinning maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een tweede plaats achter Timo Roosen. Wel finishte hij voor gevestigde namen als Oscar Riesebeek, Mike Teunissen en Danny van Poppel. Alpecin-Deceuninck merkte de prestaties van Bax op en gaf hem een contract voor 2022.

Bax verrast iedereen in 2022 en verdient toptransfer naar UAE

Het begin van 2022 verliep zeer stroef: Bax raakte geblesseerd en dacht zelfs aan stoppen. Maar hij zette door. In de Ronde van Luxemburg werd Bax knap tweede in de openingsrit en werd uiteindelijk vierde in het klassement. Het Nederlandse publiek had de prestaties inmiddels opgemerkt, maar internationaal brak Bax tien dagen later door. In een groep met absolute wereldtoppers was de Nederlander de beste in de Coppa Agostoni. Hij bekroonde zijn topjaar later met ritwinst in de Tour de Langkawi, daags nadat bekend werd dat hij voor UAE Team Emirates had getekend. 

Bij die ploeg uit het Midden-Oosten werd een tweejarig contract getekend, tot en met eind 2024. Waar zijn seizoen in het Australische circuit begon, trok Bax ook veelvuldig naar Vlaanderen voor de voorjaarsklassiekers. Als een van de belangrijkste knechten voor kopman Tadej Pogacar werd de Zuid-Hollander vaak ingezet voordat de finale echt losbarstte. Eenmaal in het voorjaar wist de allrounder zelf die finale te halen, en niet in de minste koers: Parijs-Roubaix. Vanuit de vroege vlucht hield Bax lang stand met de overgebleven favorieten vooraan, wat hem een dertiende stek opleverde. 

Een eerste overwinning voor UAE Team Emirates zou er in 2023 ook komen. Na een derde plek op het NK tijdrijden was het in de Trofeo Matteotti raak. Samen met ploeggenoot Marc Hirschi werd daar het ploegenspel perfect uitgespeeld. Het jaar werd echter niet op een positieve manier afgelosten. In de openingsfase van de Ronde van Lombardije kwam Bax hard ten val, samen met Remco Evenepoel. Bax hield er een gebroken dijbeen aan over en zou zijn seizoen daar zien eindigen. 

Sjoerd Bax Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties