Dit is waarom Uno-X Pro Cycling in 2024 aan alle Monumenten mee mag doen (en TotalEnergies niet) Wielrennen
Wielrennen

Dit is waarom Uno-X Pro Cycling in 2024 aan alle Monumenten mee mag doen (en TotalEnergies niet)

Dit is waarom Uno-X Pro Cycling in 2024 aan alle Monumenten mee mag doen (en TotalEnergies niet)

Uno-X Pro Cycling heeft zich als derde en laatste procontinentale ploeg verzekerd van een plek in de grootste eendagswedstrijden voor 2024. De Noorse formatie eindigde dankzij enkele sterke laatste weken achter Lotto-Dstny en Israel-Premier Tech als derde beste in de UCI Pro Tour, want is niet meer te achterhalen door anderen. Daarmee openen onder meer de vijf Monumenten hun deuren voor Uno-X in komend seizoen.

De regels van de UCI zijn sinds 2023 als volgt: naast de twintig WorldTour-ploegen mogen de twee best presterende procontinentale teams uit het seizoen ervoor meedoen aan alle WorldTour-wedstrijden. Lotto-Dstny en Israel-Premier (die na 2022 allebei hun WorldTour-licentie voor drie jaar kwijtraakten door te weinig UCI-punten) verzekerden zich met uitstekende prestaties al langere tijd van die twee tickets.

De UCI geeft daarnaast nog een derde wildcard uit, en wel voor de grote WorldTour-eendagskoersen. In 2024 is die voor Uno-X Pro Cycling. TotalEnergies, dit seizoen nog de ploeg van de afzwaaiende Peter Sagan, greep ernaast en zal moeten hopen op de wildcards die door de diverse organisaties van de races nog worden uitgegeven.

Uno-X reed in 2023 al veel in de WorldTour

Uno-X reed zich nog niet bij de eerste twee en is dus van wildcards afhankelijk voor de grote WorldTour-rittenkoersen. Dit seizoen was het desondanks wel van de partij in de Tour de France, voor het eerst in de historie van de ploeg. In het voorjaar zagen we ze ook terug in onder meer Omloop Het Nieuwsblad, Parijs-Nice, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Ook in de grote Ardense klassiekers deed Uno-X mee.

Voor 2024 zal dat opnieuw zo zijn, nu het team gegarandeerd startrecht heeft verdiend. Of het team ook debuteert in de Giro d'Italia en Vuelta a España valt te bezien, daar organisatoren RCS Sport en ASO vaak kiezen voor respectievelijk Italiaanse en Spaanse ploegen voor de overgebleven wildcards. Uno-X won dit seizoen vijftien keer, maar nog niet in een WorldTour-koers. Søren Wærenskjold was met zes overwinningen 'topscorer' van de formatie.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws