Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France Wielrennen
Wielrennen

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Jaja, hij staat weer voor de deur: de Tour de France! De dagen voorafgaand aan Le Grande Boucle krijgen we altijd te maken met een overload aan informatie vanuit de ploegen. Daarom bundelden we bij In de Leiderstrui wat er door de ploegen en renners zelf gecommuniceerd is qua ambities.

UAE-Team Emirates

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij de ploeg van de titelverdediger hebben ze één ambitie: voor de derde keer op rij de Tour winnen met Tadej Pogacar. 'Het wordt elk jaar moeilijker', vertelde ploegbaas Joxean Matxin Fernandez daarover. 'Alles wat we kunnen doen, is ons zo goed als mogelijk voorbereiden en het beste uit onszelf te halen.'

'We hebben de route uitgebreid bestudeerd en het is allesbehalve makkelijk', vertelde Matxin nog. 'Maar we hebben al het vertrouwen in Tadej en weten dat een groot resultaat binnen zijn mogelijkheden ligt.' Pogacar zelf voegde daar nog aan toe dat hij alle fans 'drie zeer interessante weken' voor wil schotelen met zijn ploeg.

Jumbo-Visma

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

De doelen van Jumbo-Visma in de komende Tour de France zijn al langer duidelijk: groen en geel in Parijs, met Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Wout van Aert als speerpunten. 'We moeten onze kopmannen veilig door de eerste hectische week loodsen, maar ook in staat zijn om het de andere Tour-favorieten in de bergen moeilijk te maken', vertelde Merijn Zeeman, die de puzzel moest leggen bij de ploeg.

Daarom nam de ploeg klimmers als Sepp Kuss en Steven Kruijswijk, hardrijders als Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck en alleskunner Tiesj Benoot mee. 'Wout verdient voldoende steun in zijn jacht op ritzeges en de groene trui. Deze selectie is fit en in onze ogen in staat om onze ambities het best na te jagen', klonk het in een communiqué.

INEOS Grenadiers

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij INEOS Grenadiers hebben ze de selectie opgedeeld in drie delen, zo kunnen we opmaken uit de ambities die de ploeg deelde. Rod Ellingworth legde uit wat de precieze ambities zijn. 'Met Adam Yates (die wel koorts had na zijn coronabesmetting in Zwitserland en zo geen ideale voorbereiding kende, red.), Daniel Felipe Martínez en Geraint Thomas hebben we drie fantastische klassementsmannen die goed in vorm zijn', waarbij er bij Thomas nog genoemd werd dat hij ook als ploeggenoot altijd voor de overwinning gaat. Op die manier wil de ploeg zijn mannetjes in de meerderheid uitspelen.

Filippo Ganna en Tom Pidcock maken hun Tourdebuut en vooral Pidcock zal een vrije rol krijgen, met Ganna die uiteraard voor zijn kans mag gaan in de openingstijdrit. 'Zij gaan allebei hun stempel drukken op deze Tour', klonk het bij Ellingworth. Op het persmoment voorafgaand aan de ronde gaf de ploeg aan dat Pidcock in de rol van Mathieu van der Poel mag gaan koersen als het hem uitkomt. Jonathan Castroviejo, Dylan van Baarle en Luke Rowe worden ingezet als helpers voor het kopmantrio.

AG2R Citroën Team

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij AG2R Citroën Team spreekt men van 'grote ambities' voorafgaand aan de Tour de France. De Franse ploeg gaat met Ben O'Connor voor een goed klassement, zonder daar een cijfertje of plaats op te trekken. Geoffrey Bouchard, Stan Dewulf en Aurélien Paret-Peintre krijgen volgens ploegbaas Vincent Lavenu ook hun kansen in de overgangsritten, terwijl Benoit Cosnefroy en Bob Jungels actief mogen mikken op een ritzege.

Oliver Naesen wordt door AG2R Citroën Team, dat zijn landgenoot Greg Van Avermaet thuisliet, gebruikt als de beschermengel van O'Connor. Mickael Cherel gaat zijn ervaring in de bergritten gebruiken om O'Connor juist af te zetten voor de beklimmingen.

BORA-hansgrohe

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij BORA-hansgrohe zagen we een grote verrassing in de selectie: Sam Bennett werd, net als zijn vaste lead-out Ryan Mullen, thuisgelaten ten faveure van de klassementsambities van Aleksandr Vlasov. Vanuit Nederland zal er hoop geweest zijn dat Danny van Poppel mee mag sprinten, maar die hoop werd door manager Rolf Aldag afgewimpeld. Hij zal voornamelijk bodyguard moeten spelen van Vlasov.

'Danny is een renner die goed kan omgaan met stressvolle situaties, die we met name verwachten in de eerste week', liet Aldag weten in de podcast van de ploeg. Marco Haller en Nils Politt gelden als de andere wegkapiteins, terwijl Lennard Kämna eenzelfde rol als in de Giro d'Italia krijgt. Felix Grossschartner is de meesterknecht van Vlasov, terwijl Aldag voor Patrick Konrad en Maximilian Schachmann ook voorzichtig hint op ontsnappingen.

Team Movistar

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij de Spaanse ploeg rekenen ze in deze Tour de France - anders dan andere jaren - op één man: Enric Mas krijgt de volledige steun van zijn zeven ploeggenoten, zo laat de ploeg weten in het bescheiden persbericht dat ze rondstuurden.

Patxi Vila en Chente García Acosta gaan de acht renners rondleiden, waarbij Matteo Jorgenson, Carlos Verona, Gorka Izagirre en Gregor Mühlberger bergop voor de ondersteuning moeten zorgen en Imanol Erviti, Nelson Olivera en Albert Torres mee zijn voor de ervaring op het vlakke.

Astana Qazaqstan Team

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Een ploeg waar we tamelijk weinig van horen op voorhand is Astana Qazaqstan Team. De ploeg uit Kazachstan doet er ook niets aan om daar verandering te brengen: als enige (!) organiseert het geen persconferentie voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk en ook de bekendmaking van selectie was zonder enige uitleg.

Zodoende moeten we het doen met teksten van eerder dit jaar, waarin Alexey Lutsenko eens zei dat hij beter wil doen dan vorig jaar (zevende). Voor de rest hebben we qua Astana niets te melden.

Cofidis 

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij Cofidis mikken ze op twee klimmers en één sprinter in de komende Tour de France. Guillaume Martin en Ion Izagirre, de berggeiten van dienst, spreken echter beiden uit dat ze geen onnodige risico's gaan nemen in de eerste week en met name denken aan het tweede gedeelte van de Tour de France. Bryan Coquard was de man die het in de sprints mocht gaan doen, maar helaas testte de Fransman positief op het coronavirus. Hij wordt vervangen door Pierre-Luc Périchon.

Max Walscheid wordt door zijn eigen ploeg naar voren geschoven voor de kasseienrit, terwijl hij net als Benjamin Thomas zijn geluk mag beproeven in de tijdritten. Thomas wordt daarnaast ingezet als rasaanvaller door Cofidis. Victor Lafay krijgt volgens Cofidis de ruimte om te wennen aan de Tour, terwijl Simon Geschke en Anthony Perez mee zijn voor de broodnodige ervaring.

Bahrain Victorious

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bahrain Victorious heeft zichzelf een duidelijk doel gesteld, voorafgaand aan de Ronde van Frankrijk: de ploeg wil voor het eindpodium in de ronde gaan. Daarvoor nemen ze twee kopmannen mee naar de Tour, die op gelijke voet zullen beginnen aan de wedstrijd: Jack Haig, vorig jaar derde in de Vuelta, en Damiano Caruso, tweede in de Giro van 2021.

Matej Mohoric gaat daarnaast als rittenkaper mee. De tweevoudig ritwinnaar van de Tour van vorig jaar heeft met name de kasseienrit aangestipt, zo vertelt hij op de site van zijn ploeg. Ploegleider Gorazd Stangelj laat weten dat de rest van de selectie sterk genoeg is om de kopmannen te ondersteunen, maar dat bijvoorbeeld Dylan Teuns en Fred Wright een kans op een ritzege ook niet zullen laten liggen.

EF Education-EasyPost

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

De ploeg van Jonathan Vaughters heeft laatste de ploeg bekendgemaakt. Rigoberto Urán zich zal richten op een klassement, terwijl Ruben Guerreiro en Neilson Powless voor de bergritten kunnen gaan. En misschien herziet Powless zijn ambities wel als Urán onverhoopt zou tegenvallen. Magnus Cort, Stefan Bissegger en Alberto Bettiol zullen zich normaliter richten op de tijdrit en de overgangsritten.

'We hebben een zeer ambitieuze groep klimmers hier, maar proberen ook onze ritten te winnen', vertelde Bettiol. 'Ikzelf wil er ook heel graag één winnen, voor mij is het de grootste wedstrijd van het jaar. Ik heb hier heel hard voor gewerkt en het vertrouwen is er na de Ronde van Zwitserland.'

Groupama-FDJ

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Thibaut Pinot vertelde eerder dit seizoen al meermaals zich te gaan richten op ritzeges en de bergtrui, terwijl David Gaudu de man moet worden van het klassement. Ploegleider Yvon Madiot sprak dat voorafgaand aan de Tour echter tegen. 'Gaudu heeft jaren voor Pinot gewerkt, nu zijn de rollen omgedraaid. Thibaut zal de beschermengel worden in de bergen, net als Michael Storer. De gehele ploeg is rondom Gaudu heen gestructureerd.'

De klassementsdroom met Gaudu is dus nog levende. Ook Stefan Küng gaat een belangrijke gids zijn op de vlakke wegen, al mag hij zich ook uitleven in de tijdritten. 'We willen voor het podium gaan in het eindklassement', stelt Madiot. 'En we zullen op niveau zijn.'

Quick Step-Alpha Vinyl

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Een team waar ze de ambities wel duidelijk op papier hebben gezet, is Quick Step-Alpha Vinyl. Het hoofddoel van de Belgische formatie is ritten winnen, en daar is Fabio Jakobsen in eerste instantie de aangewezen persoon voor. De Nederlander krijgt een ijzersterke trein met onder meer Michael Mørkøv, Florian Sénéchal, Kasper Asgreen en Yves Lampaert mee. 'We hebben renners mee in steun van Fabio, renners die kunnen klimmen en hun weg weten in een ontsnapping', vertelde ploegleider Tom Steels.

Mattia Cattaneo, Mikkel Honoré en Andrea Bagioli zijn de mannen voor de overgangsritten bij de ploeg van Patrick Lefevere. 'Mattia is op vele vlakken inzetbaar. Hij heeft meer ervaring en kan meegaan in een ontsnapping, waarbij Andrea en Mikkel hem kunnen ondersteunen.' Het is daarnaast aannemelijk dat Cattaneo zijn plekje in het klassement niet zomaar zal opgeven, omdat de ploeg dan niet achteraan hoeft te rijden met de volgwagen.

Team BikeExchange-Jayco 

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

De Australiërs van Team BikeExchange-Jayco hebben twee renners naar voren geschoven die voor succes moeten zorgen: Dylan Groenewegen en Michael Matthews. Groenewegen krijgt in de vlakkere ritten een indrukwekkende lead-out met Amund Grondahl Jansen, Luka Mezgec, Luke Durbridge en Jack Bauer mee, terwijl Matthews zich samen met Nick Schultz en Chris Juul Jensen mag uitleven in de iets zwaardere ritten.

'We willen op verschillende terreinen meespelen om de overwinning', liet ploegleider Matt White weten. Teambaas Brent Copeland sloot zich daarbij aan. 'Met deze gebalanceerde ploeg gaan we voor ritzeges, wat ons voornaamste doel gaat zijn in de komende Tour. We willen elke kans die we krijgen met beide handen aanpakken.'

Intermarché-Wanty-Gobert

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Intermarché-Wanty-Gobert koos ervoor om Quinten Hermans thuis te laten, wat toch veel verrassend was. In de Tour rekent de Belgische formatie op twee kopmannen: Alexander Kristoff voor de sprints en Louis Meintjes voor het klassement. 'Sven Erik Bystrom, Taco van der Hoorn en Georg Zimmerman zullen proberen om succesvolle ontsnappingen te zoeken', vult de ploeg verder aan.

'We hebben ambitie vanaf de eerste week, met een kern rondom Alexander Kristoff bestaande uit Andrea Pasqualon en Adrien Petit. Hij is een mooie kaart om uit te spelen in de ritten in het noorden of in de sprint', stelde CEO Jean-Francois Boulart. 'In het hooggebergte kunnen we rekenen op Louis Meintjes, die er een uitstekend begin van het seizoen op zitten heeft en zijn staat van paraatheid met een zesde plaats in het Criterium du Dauphiné bevestigd heeft. Jacht op ritwinst is ons eerste doel en we hebben kandidaten op alle terreinen. Vervolgens zullen we proberen om voor de eerste keer in de top tien van het eindklassement van de Tour de eindigen door in de bergen sterk voor de dag te komen.'

Trek-Segafredo

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij Trek-Segafredo is er één man die zeer erg heeft uitgekeken naar de Tourstart in Denemarken. Mads Pedersen wil voor geel gaan en daar zijn ze bij de ploeg ver voor gaan. Zo draagt Pedersen eenzelfde soort pak als Ellen van Dijk droeg bij haar werelduurrecordpoging en laat ploegmaat Jasper Stuyven een tattoo van een ezel op zijn achterste zetten als Pedersen de tijdrit wint.

Bij de presentatie van de ploeg was het eerste doel dan ook duidelijk. 'We willen met Mads voor de etappes in Denemarken gaan', vertelde sportief directeur Kim Andersen. 'Daarna gaan we met twee renners voor de kasseienrit: Pedersen en Stuyven. Vanaf dat moment willen we in alle ontsnappingen actief meedoen, waarbij we renners hebben die weten hoe ze het af moeten maken', doelt hij op onder meer Bauke Mollema en Giulio Ciccone. Trek-Segafredo heeft geen klassementsrenner mee.

B&B Hotels - KTM

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

B&B Hotels - KTM heeft enkel de ploeg voor de komende Ronde van Frankrijk gepubliceerd, zonder verdere rolverdelingen. We gaan er voor het gemak vanuit dat de ploeg zich, net als in wedstrijden als het Critérium du Dauphiné en Parijs-Nice, met onder meer Pierre Rolland, Franck Bonnamour en Sebastian Schönberger uitsluitend gaat richten op de ontsnappingen.

Daarnaast hebben ze met Luca Mozzato, Jeremy Lecroq en Cyril Barthe drie sprinters mee in de selectie, waarbij het niet duidelijk is wie mogelijk de voorkeur krijgt. Opvallend is overigens de niet-selectie van moutainbiker Victor Koretzky, daar hij één van de redenen van ASO-baas Christian Prudhomme was dat de ploeg uitgenodigd werd boven bijvoorbeeld Uno-X.

Arkéa Samsic

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Van ploegen als Arkéa Samsic worden we wijzer qua rolverdeling. De ploeg deelde in een e-mail netjes de taken per renner. 'Ons voornaamste doel is een goed algemeen klassement met Nairo Quintana', klonk het vanuit ploegleider Yvon Caër. 'Daarvoor hebben we rekening gehouden met de kenmerken van de listige eerste week. Ook Warren Barguil zal beschermd worden in de eerste dagen, maar hij krijgt later in de race mogelijk carte blanche om voor etappesucces te gaan.'

Yvon Ledanois nam renner voor renner door. 'Hugo Hofstetetter wordt de man om in de gaten te houden voor de massasprints, terwijl we ook op hem rekenen in de ontsnappingen waarin hij zijn snelheid zal gebruiken.' Amaury Capiot is ook rap, maar heeft Quintana-taken. 'Het is pas zijn eerste grote ronde en zijn missie zal zijn om de leiders tijdens de vlakke ritten te beschermen. Op de dagen die hem liggen mag hij het als aanvaller proberen', doelt Ledanois op een rol die ook Matis Louvel ('potentiële etappewinnaar') en Connor Swift ('model teamplayer met vermogen om te winnen') krijgen.

Alpecin-Deceuninck

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Alpecin-Deceuninck kan deze Tour een beroep doen op meerdere sterke troeven. Jasper Philipsen is zoals gekend de man voor de vlakke sprints, terwijl Mathieu van der Poel zich op zijn Mathieu van der Poels mag gaan uitleven. Zelf liet VDP weten vooral plezier te willen hebben in de Franse ronde, bijvoorbeeld door een dagje in de kopgroep te gaan avonturieren. Voor de openingstijdrit op vrijdag rekent hij zichzelf niet tot de favorieten.

De kern van de lead-out van Philipsen wordt bij afwezigheid van Jonas Rickaert gevormd door Alexandr Krieger en Edward Planckaert, terwijl de ploeg het zonder klimmers gaat doen in de komende Tour.

Israel-Premier Tech

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Bij Israel-Premier Tech rekenen ze op enkele ervaren mannen die goed in vorm waren de afgelopen weken. De ploeg mikt naar eigen zeggen volledig op ritzeges, daar ze nog nooit een etappe wonnen in de Tour. 'Dat is het voornaamste doel, maar we willen onze ogen ook openhouden als het gaat om de truien, zoals we afgelopen jaar deden met Michael Woods', stelt ploegleider Kjell Carlström. Woods zelf hintte daar eerder dit jaar ook al op.

Jakob Fuglsang vertelde 'zijn stempel op de race te willen drukken', zonder te vermelden wat zijn exacte doelen zijn. Woods deed dit wel: 'Ik wil vooral niet vallen in de eerste week, want dat gebeurde tot nu toe altijd in de Tour. Op die manier wil ik frisser beginnen aan het tweede gedeelte van de Tour, waarin het grote doel is om ritten te winnen in het tweede gedeelte van de Tour. Ik zie best wel wat ritten die mij goed liggen.'

Team DSM

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Een andere ploeg die met ritzeges als voornaamste ambitie naar de Tour trekt is Team DSM. Romain Bardet is dan wel mee als potentiële klassementsrenner, de Fransman wil daar na zijn deceptie in de Giro niets van weten. Hij zal zich met enkele andere goede klimmers vermoedelijk pas laten zien in het lastigere tweede gedeelte van de Tour.

Alberto Dainese is de man waarop gerekend wordt in de sprints. 'We hebben een echt gemotiveerde groep jongens die vol ambitie zijn', zo stelt ploegleider Matt Winston. 'We gaan tijdens de Tour jagen op etappezeges; we kijken naar elke etappe en concentreren ons van dag tot dag om te zien waar onze kansen liggen.'

TotalEnergies

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

TotalEnergies heeft twee kopmannen voor de komende Tour de France, zo communiceert de Franse ploeg: Peter Sagan voor de sprints en Pierre Latour als leider voor de lastigere ritten. Latour gaat volgens het team op jacht naar etappezeges, een rol die ook Alexis Vuillermoz, Anthony Turgis en Mathieu Burgaudeau toegeschreven krijgen.

Turgis lijkt de man te worden voor de overgangsritten, terwijl TotalEnergies op de ervaring van Daniel Oss, Edvald Boasson Hagen en Maciej Bodnar rekent in de spurtritten.

Lotto Soudal

Dit zijn de (uitgesproken) ambities per ploeg in de komende Tour de France

Last but not least: Lotto Soudal. 'Met Caleb Ewan hebben we een van de snelste renners van het peloton. Hij is onze grootste kans op een ritzege en daarom hebben we hem goed omringd met Reinardt Janse van Rensburg, Frederik Frison, Florian Vermeersch en Brent Van Moer', zo vertelde CEO John Lelangue.

'Die laatste twee zullen ook zeker de kasseienrit naar Arenberg in hun agenda hebben aangeduid. Verder hebben Philippe Gilbert, Andreas Kron en Tim Wellens de afgelopen week bewezen dat ze in zeer goede doen zijn. Zij zullen zeker present zijn in de lastigere ritten en hun kans wagen in ontsnappingen.'

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

14 claps
11 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws