Dumoulin verbaast met zilver in olympische tijdrit, Roglic klasse apart in Tokio Wielrennen
Wielrennen

Dumoulin verbaast met zilver in olympische tijdrit, Roglic klasse apart in Tokio

Dumoulin verbaast met zilver in olympische tijdrit, Roglic klasse apart in Tokio

Primoz Roglic heeft met indrukwekkende overmacht de tijdrit gewonnen bij de Olympische Spelen in Tokio. De Sloveen denderde in een zware tijdrit van 44,2 kilometer steeds verder weg van zijn concurrenten en ging op voor goud. Veel verrassender: Tom Dumoulin streed mee om de medailles en kwam na een schitterende tijdrit uit op zilver. Rohan Dennis pakte brons.

Het beloofde vooraf spannend te worden en dat werd het ook! Een zwaar parcours van 22,1 kilometer moest twee keer worden afgelegd. Dat deed de organisatie in drie blokken, met steeds een half uurtje tussen ieder blok. Zo reden er nooit te veel renners tegelijk op het parcours en konden we ons verheugen op een battle in drie gedeeltes. Op de wegen - die constant op en af liepen - was het eerst aan de op papier mindere goden van de tijdrit.

Houle koning van het eerste blok, Urán frustreert Evenepoel

Er waren vijf renners die in het eerste blok erbovenuit staken en bij alle tussenpunten de snelste vijf waren. Hugo Houle en Stefan De Bod waren de twee snelsten, met Canadees Houle die er zeventien seconden bovenuit stak richting de Zuid-Afrikaan. Aan de streep knalde Houle naar de snelste tijd. Ook Nikias Arndt, Nelson Oliveira en Tanel Kangert toonden zich, maar waren het een beetje richttijden voor wat zou komen? Dat moesten we in het tweede blok te weten zien te komen.

In de tweede groep was het namelijk Remco Evenepoel die van de startpodium vertrok. De jonge Belg had een doel gemaakt van deze tijdrit, maar bij de eerste tussenpunten had hij het heel lastig met de tijden van Houle. Pas in de tweede ronde nam hij afstand en aan de finish noteerde hij een tijd die 35 seconden sneller was dan die van Houle. Evenepoel mocht naar de hotseat.

De klimmer was echter nog maar net onderweg naar zijn stoel of hij was de beste tijd alweer kwijt. Rigoberto Urán deelde zijn tijdrit geweldig in, kwam bij ieder tussenpunt dichterbij en dook aan de streep een paar tellen onder de tijd van Evenepoel. De Colombiaan hielp zo de gouden droom van Evenepoel al vroeg om zeep, en de grote tijdritspecialisten moesten in het derde blok nog komen.

Kleppers maken er schitterende strijd van, Dumoulin mengt zich in debatten

In het derde blok zagen we de kleppers, de mannen die de laatste jaren domineren in de tijdritten. En bij hen ook Dumoulin. De Nederlander vertrok als één van de eersten en vertrok als een speer. Bij het eerste tussenpunt was hij vijftien seconden sneller dan de snelste tussentijd. Het bleek een voorbode voor wat er komen ging. Roglic dook nog eens drie seconden onder Dumoulins tijd en Filippo Ganna was nog eens zes tienden sneller. Dumoulin was echter wel rapper dan Wout van Aert, Dennis, Rémi Cavagna en Stefan Küng.

Een bizarre strijd, met zeven renners binnen negen seconden van elkaar. De verschillen werden pas bij de volgende tussenpunten groter. Roglic had een superdag en liep steeds iets verder uit op de tijden van Dumoulin. Die hield echter de andere concurrenten van zich af. Roglic had bij het vierde tussenpunt een half minuutje te pakken op zijn ploeggenoot van Jumbo-Visma, maar alleen Dennis kon tippen aan de tussentijd van Dumoulin. Ganna was een seconde langzamer, Küng en Van Aert gaven al veel toe.

Het kwam allemaal aan op de laatste fase, met tussenpunt vijf en de finishlijn. Dumoulin liep bij dat vijfde tussenpunt een beetje weg bij Dennis in de strijd om zilver en hij was uiteindelijk in 56 minuten en 5 seconden binnen. Roglic dook daar met een dikke minuut hard onder. Daarna was het wachten voor de strijd om zilver en brons, want kon Dumoulin een plak winnen!? Dennis kwam alvast niet aan de tijd van hem en ook Küng slaagde er niet in. Toen Van Aert ook niet aan zijn tijd kwam, wist Dumoulin dat hij een medaille binnen had. Alleen Ganna moest nog binnenkomen.

Uitslag tijdrit mannen Olympische Spelen

Lees hier de liveblog van de olympische tijdrit bij de mannen terug

Kom je via de app binnen? Klik dan hier!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws