EF doet het weer in Coppi e Bartali! Padun loodst Healy voor sterke Pozzovivo naar ritzege Wielrennen
Wielrennen

EF doet het weer in Coppi e Bartali! Padun loodst Healy voor sterke Pozzovivo naar ritzege

EF doet het weer in Coppi e Bartali! Padun loodst Healy voor sterke Pozzovivo naar ritzege

Ben Healy (EF-Education EasyPost) heeft de derde etappe in de Coppi e Bartali gewonnen. In opnieuw een pittige klimkoers was hij uiteindelijk de snelste aan de aankomst beneden.

De derde etappe van de Italiaanse rittenkoers leidde van Forlì terug naar Forlì en telde 139,7 kilometer. Onderweg moest vier keer de onverharde beklimming van de Monte Cavallo (4,6 kilometer aan 7,3 procent) worden bedwongen, waarbij we bij de laatste keer halverwege de klim het lokale circuit verlieten.

Gloag valt, sterke kopgroep rijdt weg

Nadat meteen na de start een opgave volgde van Jumbo-talent Thomas Gloag (die hard tegen de grond ging) kwam er al snel een grote kopgroep tot stand. Met een beklimming vanuit de start was het meteen spektakel en het was Alexis Guerin van Bingoal die de eerste klim van de Cavallo solo voor z'n rekening nam. Achter hem reed een grote groep achtervolgers, met het peloton daar achter ook niet ver.

Na vijftig kilometer, en de eerste lokale ronde achter de rug, schoof alles uiteindelijk in elkaar en kon het opnieuw beginnen. Op de tweede keer Cavallo waren het negen renners die wegreden, te weten: Luke Rowe (INEOS), Antonio Nibali (Astana), Patrick Gamper (BORA), Lawson Craddock (Jayco-AlUla), Dimitri Peyskens (Bingoal), Andrea Garosio (EOLO), Luca Covili (Bardiani), Alois Charrin (Tudor) en Jhonatan Restrepo (Shimano Sidermec).

Calzoni maakt oversteek, Schmid haakt af

De kopgroep reed anderhalve minuut weg, waarmee Covilli zelfs even virtueel de leiding nam in het algemeen klassement. Soudal-Quick Step zette om die reden de achtervolging in, in dienst van Schmid. Na twee lokale rondes was het verschil een minuut en op de derde beklimming van de Monte Cavallo had Quick Step de orde bijna hersteld. Het was het teken voor Walter Calzoni van Q36.5 om vanuit het peloton de oversteek te maken. Daar slaagde de Italiaan knap in.

Het verschil tussen Calzoni en consorten groeide naar veertig seconden, waarmee Calzoni nu een zaakje deed voor het klassement. Met nog één keer de Cavallo in het vooruitzicht was het alle hens aan dek en net als op woensdag met ritwinnaar Sean Quinn was het EF Education-EasyPost dat aanviel. Healy en ploegmaat Mark Padun gingen op de pedalen staan en kregen Domenico Pozzovivo van Israel-Premier Tech mee. Klassementsleider Schmid kon niet mee.

Padun rijdt Healy naar winst

De leiding in het klassement lag plots voor het grijpen en dat zorgde voor meer aanvallen. Een groepje met Schmids ploeggenoot James Knox ging in de achtervolging op de drie leiders, met daarbij ook onder meer Gianluca Brambilla, Milan Vader en Leo Hayter. Op het moment dat er alleen nog gedaald moest worden, hadden Healy, Padun en Pozzovivo 24 seconden voorsprong op de achtervolgende groep.

Dat mochten ze niet meer weggeven en dat gebeurde ook niet. Padun offerde zich op en reed volle bak naar de streep, waar Healy het voor EF afmaakte, voor Pozzovivo en Padun zelf.

Uitslag etappe 3 Coppi e Bartali 2023

Results powered by FirstCycling.com

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws