Almeida blijft Ulissi nipt voor op pittige aankomst in tweede rit Ronde van Polen Wielrennen
Wielrennen

Almeida blijft Ulissi nipt voor op pittige aankomst in tweede rit Ronde van Polen

Almeida blijft Ulissi nipt voor op pittige aankomst in tweede rit Ronde van Polen

João Almeida heeft de tweede rit van de Ronde van Polen op zijn naam geschreven. De Portugese klimmer wist Diego Ulissi nipt voor te blijven in een sprint-à-deux op een lastig klimmetje, terwijl Matej Mohoric derde werd. Tevens mocht Almeida na afloop de leiderstrui in ontvangst nemen.

Net als een dag eerder kregen de renners ook in de tweede etappe van de Ronde van Polen te maken met een lange etappe van meer dan tweehonderd kilometer lang. Waar Phil Bauhaus in rit één nog kon zegevieren, leken zijn kansen op het behoud van zijn leiderstrui voorafgaand aan de rit al bijzonder klein. Er werd namelijk gefinisht op een pittig heuveltje: niet echt de specialiteit van de Duitse spurter.

Vijf renners lieten zich niet afschrikken door de lengte van de etappe en kozen voor een dag in de vroege vlucht. Daarbij konden we twee Nederlanders noteren. Sebastian Langeveld (EF) en Taco van der Hoorn (Intermarché) pakten samen met hun medevluchters Nikita Stalnov (Astana), Gabriel Cullaigh (Movistar) en Patryk Stosz een kleine voorsprong op het peloton.

Drie mannen in de achtervolging, verschil groeit

Gezien de kleine verschillen kon de kopgroep wel een kleine impuls gebruiken. Die kregen zij in de vorm van Manuele Boaro (Astana), Lukas Pöstlberger (BORA) en Ryan Mullen (Trek). De drie hardrijders knalden het gaatje met de koplopers dicht en voegden zich bij de kopgroep. Mede door hun optreden kon het verschil met het peloton weer iets oplopen.

Zo'n grote groep, dat was toch niets voor Pöstlberger. De Oostenrijker zegde zijn medevluchters na een tijdje vaarwel en ging solo. Ondertussen lag het tempo in het peloton schrijnend hoog, vooral dankzij de mannen van INEOS Grenadiers. Voor Bauhaus ging het toch echt te hard; de leider van het algemeen klassement moest lossen, met nog 36 kilometer voor de wielen.

Een regen van aanvallen, maar niemand komt weg

Veel ruimte kreeg Pöstlberger niet, want de mannen daarachter hadden eveneens grote plannen. Één van die mannen was Biniam Ghirmay Hailu, de nieuwe aanwinst van Intermarché-Wanty-Gobert. De Eritreër snelde naar Pöstlberger toe en wist hem vervolgens ook te lossen. Het peloton vond het maar niets, wat resulteerde in verschillende aanvalspogingen. Met nog twintig kilometer te fietsen was het voor Ghirmay Hailu dan ook einde verhaal.

Vervolgens regende het aanvallen. Een groepje met onder meer hardrijder Remi Cavagna wist even weg te springen, maar raakte niet écht weg. Ook Filippo Conca probeerde het namens Lotto-Soudal, maar het peloton had daar geen vrede mee. Ging het dan echt allemaal pas op de slotklim gebeuren? Het begon er wel op te lijken.

In de aanloop naar de slotklim werd het tempo bepaald door de mannen van Lotto-Soudal en UAE Team Emirates, die kansen roken op de ritzege. Het was echter Almeida die namens Deceuninck-Quick-Step al vroeg op de beklimming een flitsende demarrage neerzette. Waar aanvankelijk niemand leek te kunnen antwoorden, wist Ulissi zich even later alsnog bij de klimmer van The Wolfpack te voegen. De Italiaan en de Portugees gingen sprinten om de zege, maar het was dan toch Almeida die de sterkste bleek te zijn. De Portugees is tevens de nieuwe leider in koers.

Uitslag etappe 2 Ronde van Polen 2021

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news