Joao Almeida

Dit is de pagina over Joao Almeida. De Portugees komt momenteel uit voor UAE-Team Emirates en is gespecialiseerd in het klimmen. In de Leiderstrui verzamelt al het nieuws over Almeida en houdt tevens zijn biografie bij.  

joao almeida

Almeida laat bij de junioren al zijn klasse zien

Joao Almeida is geboren op 5 augustus 1998 in Caldas da Rainha. Van jongs af aan zit Almeida al op de fiets en hij wist als junior al verschillende successen te boeken. In 2016 werd de Portugees nationaal kampioen op de weg bij de junioren en wist hij ook de nationale tijdrittitel te veroveren. Om deze reden werd hij vervolgens ook geselecteerd voor het EK voor junioren. Zijn beste resultaat hier was een achttiende plek op de tijdrit. 

In het jaar daarop deed Almeida voor het eerst mee bij de elite. In zijn eerste jaar wist hij gelijk succes te boeken met een etappezege in de Ronde van Oekraïne. Ook wist hij het jongerenklassement te veroveren in Oekraïne en pakte hij een etappe in de Ronde van Mersin. Na zijn goede eerste jaar bij de elite, maakte de Portugees de overstap naar Hagens Berman Axeon. Dit betekende voor Almeida zijn eerste echte profcontract. In zijn debuutjaar bij de Amerikaanse ploeg wist Almeida Luik-Bastenaken-Luik voor beloften op zijn naam te schrijven. Dat jaar slaagde hij erin zowel het jongerenklassement in de Ronde van Isard als in de Ronde van Italië voor beloften te winnen.

In 2019 maakte de Portugees opnieuw indruk met de nationale titel voor beloften op zowel de tijdrit als op de wegwedstrijd. Verder wist hij in dat jaar nog het jongerenklassement in de Ronde van Utah te winnen. Soudal Quick-Step raakte overtuigd van de kwaliteiten van Almeida en in augustus 2019 maakte ze bekend de Portugees definitief over te nemen.

Almeida maakt meteen indruk in eerste grote ronde

Na een tweede plek in de Giro dell'Emilia werd Almeida geselecteerd voor de Giro van 2020. Hij maakte meteen veel indruk door vijftien dagen achter elkaar in de leiderstrui te rijden. Uiteindelijk wist hij als vierde te eindigen in het algemeen klassement en behaalde zo de beste eindklassering van een Portugees in de Ronde van Italië ooit. De rest van het jaar was Almeida niet meer zo succesvol en won hij alleen nog het jongerenklassement in de Ronde van Ain. 

2021 begon voor de Portugees erg goed. Hij wist top tien klasseringen te noteren in verschillende grote wedstrijden en in de Giro eindigde hij als zesde. De eerste twee weken in de Giro reed Almeida voornamelijk voor Remco Evenepoel, maar toen de Belg erdoorheen zakte, kon Almeida voor eigen kansen rijden. Later in het seizoen werd Almeida Portugees kampioen tijdrijden en deed hij mee aan de Olympische Spelen in Tokyo. Later in het seizoen won de Portugees nog de Ronde van Polen en de Ronde van Luxemburg. 

Overstap naar UAE-Team Emirates

In 2022 maakte Almeida de overstap naar UAE-Team Emirates. Hij reed weer een goede Ronde van Italië, maar moest helaas opgeven wegens een positieve Covid-19 test. Later in het jaar won hij nog het jongerenklassement in Parijs-Nice en werd hij Portugees kampioen op de weg. Dit was ook het eerste jaar waarin hij de Vuelta reed. Almeida werd uiteindelijk vijfde in het algemeen klassement. 

In 2023 reed de Portugees voor de vierde keer op rij de Giro. Hij wist voor het eerst in zijn loopbaan een etappe te winnen in een grote ronde. Daarnaast werd hij de eerste Portugees die sinds 1979 op het podium eindigde in een grote ronde. Hij pakte ook het jongerenklassement in Italië. Verder wist hij dit seizoen voor de tweede keer in zijn loopbaan Italiaans kampioen tijdrijden te worden en reed hij een vrij kleurloze Ronde van Spanje waarin hij als negende eindigde in het klassement.

Joao Almeida Nieuws

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties