Ethan Hayter maakt beulswerk Jumbo-Visma en leadout van Bernal met verve af in Romandië Wielrennen
Wielrennen

Ethan Hayter maakt beulswerk Jumbo-Visma en leadout van Bernal met verve af in Romandië

Ethan Hayter maakt beulswerk Jumbo-Visma en leadout van Bernal met verve af in Romandië

Ethan Hayter heeft de tweede etappe in de Ronde van Romandië gewonnen. Na een proloog op dinsdag en een massasprint op woensdag was het donderdag aan de punchers in de finale. Hayter bleef als één van de weinige rappe mannen over na een zware koers en maakte het in de sprint overtuigend af. Hij is tevens de nieuwe leider in het klassement, zes seconden voor Tobias Foss.

162,7 kilometer op het menu, van Morteau naar La Chaux-de-Fonds. Vooral in de finale moest er veel geklommen worden, maar daarover later meer. Eerst de vroege vlucht, die na enkele mislukte pogingen uit drie man bestond: Gleb Brussenskiy (Astana), Julien Bernard (Trek) en Tom Bohli (Tudor) hadden er wel zin in. Ze werden al rap gecontroleerd door Soudal-Quick Step, dat de leiders iets meer dan vijf minuten cadeau deed.

Jumbo-Visma maakt flink tempo, sprinters overboord

Lang was er sprake van een status quo, totdat de eerste klim van de dag opdoemde. Jumbo-Visma schoof naar voren en gaf er op de Baset een eerste lap op. Het zorgde ervoor dat de sprinters hun ambities alvast konden opbergen en rustig in de gevormde bus naar de finish konden peddelen. Jumbo-Visma reed al rap twee minuten van de voorsprong af en bleef ook na de eerste klim van de dag het tempo bepalen.

Over de beklimming van La Communal daalde het verschil verder, met Jumbo-Visma dat het peloton steeds wat verder uitdunde. Toen we op 54 kilometer van het einde de finishlijn voor het eerst passeerden, was er nog 1.50 minuten over. De Col de la Vue des Alpes was in de finalelus de volgende hindernis en het was op die klim toch echt over voor vroege vluchter Bohli. Bernard en Brussenskiy trapten nog even stevig door, maar op dertig kilometer van de streep waren ook zij eraan voor de moeite.

Bernal loodst Hayter naar zege

De finale kon nu echt beginnen en Jumbo-Visma bleef stevig door rijden. Ethan Hayter overleefde namens INEOS Grenadiers knap de voorlaatste klim en moest er nog eentje zien te overleven om er aan de meet voor de kunnen sprinten. De tweede en laatste keer La Communal (1,5 kilometer aan 8,1 procent) was het begin van een golf van aanvallen. Op de klim kwamen ze nog niet weg, maar ook in de afzink werd er gas gegeven. We zagen onder meer Adam Yates (UAE), Romain Bardet (DSM), Thomas Gloag (Jumbo) en Michael Woods (Israel) op de voorposten.

Het was INEOS Grenadiers dat in de smiezen had dat het met Hayter voor de dagzege kon gaan en het was niemand minder dan Egan Bernal die tempo begon te maken. Een late uitval van Gino Mäder (Bahrain) leverde niets meer op, waardoor we naar een sprint van een flink uitgedund peloton gingen. Hayter was daarin overduidelijk de snelste. Klassementsmannen Juan Ayuso (UAE) en Bardet sprintten naar plekken twee en drie.

Uitslag etappe 2 Ronde van Romandië 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws