Evenepoel geeft net iets té veel in nieuwe vlucht, ijskoude Costa klopt vallende Kämna en Buitrago in Vuelta Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel geeft net iets té veel in nieuwe vlucht, ijskoude Costa klopt vallende Kämna en Buitrago in Vuelta

Evenepoel geeft net iets té veel in nieuwe vlucht, ijskoude Costa klopt vallende Kämna en Buitrago in Vuelta

Rui Costa heeft de vijftiende etappe in de Vuelta a España gewonnen. De Portugees van Intermarché-Circus-Wanty was de sterkste (of slimste) van een kopgroep van vijftien, waarin Remco Evenepoel de hele dag de motor was. De Belg werd vierde in een achtervolgend groepje, Lennard Kämna en Santiago Buitrago werden geklopt in een spurt van drie.

De vijftiende rit was er eentje die uitgetekend was voor de vluchters en dus was het pure chaos vanuit de start. Iedereen wilde meezitten, inclusief Evenepoel, die een dag eerder al had gewonnen en nu weer zin had. De Belg viel meerdere keren aan, maar pas op de eerste klim van de dag werden er daadwerkelijk verschillen gemaakt. De loper Puerto de Lizarraga zorgde voor spektakel.

Soler en Vingegaard vallen aan, maar Evenepoel in de kopgroep

Evenepoel reed namelijk weg, maar ook onder de klassementsmannen was er actie. UAE stuurde Marc Soler even mee in de kopgroep en Jumbo-Visma reageerde met Jonas Vingegaard. Plots hadden we twee mannen uit het klassement bij de voorsten, met Jumbo-Visma dat het tempo hoog hield. Cian Uijtdebroeks zat even niet op te letten en reed plots op achterstand.

Over de top van de eerste klim kregen we uiteindelijk duidelijkheid. Evenepoel kreeg in de afzink veertien mannen bij zich, met onder meer Santiago Buitrago (Bahrain), Rui Costa (Intermarché), Lennard Kämna (BORA), Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Einer Rubio (Movistar) daarbij. Soler en Vingegaard zakten terug in het peloton, waar de rust even terugkeerde. De koplopers kregen maximaal drie minuten voorsprong.

Lees verder onder de video.

Alpecin-Deceuninck achtervolgt voor Groves

Niet veel, en dat had alles te maken met Alpecin-Deceuninck. De Belgische formatie had Kaden Groves na mee in het pak en die had duidelijk goede benen. Op de Puerto de Zuarrarrate van tweede categorie maakte Alpecin gepast tempo om Groves mee te krijgen, maar Evenepoel deed in de kopgroep enorme beurten en vergrootte daarmee het gat naar vier minuten. Over en sluiten voor Groves, het was voor de vluchters.

Zij reden met z'n allen - met Evenepoel veelal op kop - nog eens richting de Puerto de Zuarrarrate, waar de strijd echt losbarstte. Het waren Buitrago en Costa die als eersten wegreden, en Evenepoel? Die bleef zitten. Hij had onderweg zoveel kopwerk gedaan én gesprint voor de bergpunten, waardoor het beste er wel een beetje af was. Kämna had het gezien en maakte de jump naar voren, Zo gingen Buitrago, Costa en Kämna gezamenlijk over de laatste klim, een halve minuut voor een achtervolgend groepje met Evenepoel.

Lees verder onder de video.

Costa, Buitrago en Kämna (met val) sprinten om dagzege

Het peloton reed op dik drie minuten, met Geraint Thomas die nog maar eens was gevallen. Het ging daar om veilig binnenkomen, dus kon de focus vol op de ritzege-battle. Kämna was daar degene die in de laatste afdaling druk zette en een gat sloeg. De Duitser - die deze Vuelta al een rit won - ging echter onderuit in een bocht, waardoor we Costa en Buitrago overhielden. Als ze doorreden, ging het tussen hen, maar ze keken naar elkaar, pokerden en lieten Kämna zo terugkeren.

Met de andere vroege vluchters op gepaste afstand konden de drie pokeren richting een sprint tussen drie. Buitrago kon zich niet inhouden en ging als eerste aan. Kämna had ondanks zijn val nog een heel sterke sprint in huis, maar de geniepige Costa knalde op rechts naar de zege.

Uitslag etappe 15 Vuelta a España 2023

Results powered by FirstCycling.com

Volg LIVE etappe 15 in de Vuelta a España in onze liveblog

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiel pagina of app.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws