Van Aert slaat serie aanvallen van INEOS af en wint eindklassement Tour of Britain, rit voor Rodríguez Wielrennen
Wielrennen

Van Aert slaat serie aanvallen van INEOS af en wint eindklassement Tour of Britain, rit voor Rodríguez

Van Aert slaat serie aanvallen van INEOS af en wint eindklassement Tour of Britain, rit voor Rodríguez

Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) heeft in Wales de slotrit van de Tour of Britain op zijn naam weten te schrijven. In Caerphilly toonde hij zich de beste na een dag volop koers in de rittenwedstrijd. Wout van Aert kon de aanvallen van INEOS op zijn klassement pareren.

Na de heuvelrit op zaterdag was het zondag opnieuw tijd voor een etappe met aardig wat hoogtemeters, nadat de eerste zes ritten allemaal uitliepen op een sprint. Veel mannen zagen een mogelijkheid om zich voor de laatste keer te tonen in Wales, wat een spervuur aan demarrages opleverde.

Uiteindelijk kregen we een kopgroep van zes renners, met daarbij twee Belgen en één Nederlander. Casper van Uden was namens DSM-firmenich present, terwijl Abram Stockman (TDT-Unibet) en Johan Meens (Bingoal-WB) ook mee waren. Verder waren Oliver Wood (Belgische selectie), James Fouché (Bolton Equities) en Max Walker (Trinity) ook aanwezig vooraan.

In het peloton controleerden de mannen van Jumbo-Visma in dienst van Van Aert, alhoewel Movistar en Uno-X ook een handje bijstaken. Ook was er nog een korte pauze in de rit, door een ongeluk dat niet wedstrijdgerelateerd was. Eenmaal de koers weer in gang schoot, nam INEOS Grenadiers het heft in handen.

Rodríguez maakt vroeg koers namens INEOS

De Britse formatie stuurde de Spaanse klimmer Rodríguez naar het front, die enkel de Brit Stephen Williams met zich meekreeg. Dit tweetal pakte meer dan een minuut voorgift op de groep met Van Aert en co, waardoor er wel een gevaarlijke situatie ontstond. Nathan Van Hooydonck en Steven Kruijswijk werden ingezet om de boel in gang te houden in het peloton. BORA-hansgrohe liet Ide Schelling meedraaien.

Mede door dit beulswerk kregen de mannen van het peloton het kopduo weer in zicht, waarna Rodríguez besloot zijn medevluchter achter te laten. De Spanjaard, die 39 seconden achterstand had bij het aanvangen van de rit, bleef stug doorduwen zonder om te kijken en vergrootte zijn voorsprong zo ook weer na een halve minuut, wat toch wel knap genoemd mocht worden. Daarachter probeerde Van Aert de schade te beperken, maar de Belg had constant INEOS-coureur Magnus Sheffield in zijn wiel.

Met Sheffield, Damien Howson (Q36.5) en Tobias Halland Johannessen (Uno-X) reed Van Aert uiteindelijk dan toch weg van de concurrentie, waarbij ze Rodriguez in de slotkilometer ook weer in zicht kregen. De Spanjaard weerde zich echter kranig, waarna Van Aert op negen seconden tweede werd.

Uitslag etappe 8 Tour of Britain 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news