Evenepoel heer en meester in Ronde van de Algarve, Higuita wint slotrit op de Malhão Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel heer en meester in Ronde van de Algarve, Higuita wint slotrit op de Malhão

Evenepoel heer en meester in Ronde van de Algarve, Higuita wint slotrit op de Malhão

Sergio Higuita heeft de slotetappe van de Ronde van de Algarve gewonnen. De kersvers Colombiaans kampioen was de sterkste na een boeiend gevecht op de Alto do Malhão. Remco Evenepoel mocht voor de tweede keer in zijn carrière de eindzege in ontvangst nemen.

Nog één keer mochten de renners zondag hun nummers opspelden in de Ronde van de Algarve. De mannen leken er zin in te hebben, want het regende al direct aanvallen. Het peloton zag dat echter niet zo zitten. Nadat Oscar Riesebeek zijn eerste vluchtpoging zag stranden, probeerde een groep met onder meer Fabio Jakobsen zich los te maken. Jammer maar helaas voor de Nederlander, want ook deze aanval bleek tevergeefs. Zo was er na een vijftigtal kilometer koers nog altijd geen kopgroep.

Met nog 110 kilometer voor de wielen was de vlucht van de dag dan eindelijk gevormd. Het betrof een groot gezelschap van twintig man; onder meer Tom Pidcock, Pascal Eenkhoorn, Yves Lampaert, Dries De Bondt en Riesebeek sprongen mee. Evenepoel leek niet te hoeven vrezen, daar de best geklasseerde renner (Georg Zimmermann) op 4.49 minuten stond. Het twintigtal kreeg dan ook een ruime twee minuten cadeau.

Koplopers krijgen hoop, Riesebeek gaat tegen het asfalt

Waar de mannen vooraan langzaam maar zeker mochten gaan dromen van de dagzege, gold dat helaas niet voor Riesebeek. De Nederlander kwam samen met Pidcock ten val en was genoodzaakt de koers te verlaten. Met de klim naar Alte in aantocht (2.4 km aan 6.7%) maakten de andere koplopers echter volop koers. Het waren Eenkhoorn, Ivo Oliveira, Joel Nicolau en De Bondt die eens flink aan de boom schudden, waarbij laatstgenoemde zich los wist te maken van de kopgroep. Enkele ogenblikken later wisten ook Oliveira en Zimmermann zich bij de Belg te voegen.

Aan de voet van de Alto do Malhão (2.5km aan 9.8%) ging het voor Oliveira toch te hard, waardoor we nog maar twee leiders hadden. Daarachter werden de oorspronkelijke vluchters opgeraapt door de groep der favorieten, mede dankzij een aanval van Daniel Felipe Martínez en David Gaudu. Ook de man in de leiderstrui was present in dit uitgedunde peloton en had met Lampaert nog een ploegmaat bij zich. Het zag er allemaal prima uit voor Evenepoel.

Favorieten mogen het gaan uitvechten op de Malhão

Op een kleine twintig kilometer van de meet werden ook De Bondt en Oliveira gegrepen en was het aan de favorieten. Mannen als Sergio Higuita, Tobias Foss en Brandon McNulty waren ongetwijfeld tuk op de laatste ritzege die er te grijpen viel, maar Evenepoel oogde ook nu loeisterk. Het was uitkijken naar de tweede en laatste beklimming van de Alto do Malhão, waar we zeker op het nodige vuurwerk getrakteerd zouden worden.

Onder aanvoering van Quick Step-Alpha Vinyl begon het peloton aan de slotklim. Lang werd er naar elkaar gekeken, maar het was dan toch Evenepoel die als eerste demarreerde. Enkel Gaudu, McNulty, Martínez en Higuita konden de Belgische klimmer volgen. Vijf man mochten gaan strijden om de slotrit.

Met nog één kilometer te fietsen zette McNulty een flitsende demarrage neer. Evenepoel kon niet aanhaken en liet de renner van UAE Team Emirates gaan, maar Martínez en Higuita sprongen wel mee in zijn wiel. De Amerikaan kwam echter toch tekort en zag de twee Colombianen voorbij snellen. Het was Higuita die over de sterkste benen bleek te beschikken en de laatste bloemen in ontvangst mocht nemen. Evenepoel kroonde zich tot eindwinnaar van de Portugese ronde.

Uitslag etappe 5 Ronde van de Algarve 2022

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news