Evenepoel pakt na regenboogtrui ook het zwart-geel-rood, Van Aert toont Tourbenen met machtige vluchtpoging Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel pakt na regenboogtrui ook het zwart-geel-rood, Van Aert toont Tourbenen met machtige vluchtpoging

Evenepoel pakt na regenboogtrui ook het zwart-geel-rood, Van Aert toont Tourbenen met machtige vluchtpoging

Remco Evenepoel heeft het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg gewonnen bij de mannen. Na een snikhete koersdag rond Izegem was hij uiteindelijk de sterkste voor Alec Segaert, die verrassend tweede werd. Wout van Aert reed de hele dag in de vlucht.

230,7 kilometer, met start en finish in Izegem. En dat allemaal bij temperaturen van dik boven de 30 graden... Om 12.10 uur begonnen we eraan, met onder meer Wout van Aert, Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Tim Merlier aan het vertrek. Zij wisten allemaal meteen hoe laat het was, want vanuit de start zouden we vrij snel het heuvellandschap in trekken.

Van Aert maakt meteen oorlog, Van Hooydonck volgt op

De strijd om de kopgroep was daarom groot in het openingsuur, maar met de Monteberg en de Kemmelberg in het vooruitzicht (beide moesten drie keer beklommen worden) slaagde er lang niemand in om weg te komen onder een hoog tempo. Met de heuvels in zicht waren het uiteindelijk dan toch Gianni Marchand (Tarteletto), Rémy Mertz (Bingoal), Baptiste Planckaert (Intermarché), Laurens Sweeck (Alpecin), Tosh Van der Sande (Jumbo-Visma), Jelle Wallays (Cofidis) en Jordi Warlop (Soudal-Quick-Step) die wat ruimte kregen.

De zeven heren reden een minuut bijeen, maar heel lang rustig bleef het niet. Op de eerste keer Kemmelberg was het niemand minder dan Van Aert die al ten aanval trok. Hij kreeg onder meer ploegmaat Nathan Van Hooydonck, Lampaert (Quick-Step), Florian Vermeersch (Lotto-Dstny), Sep Vanmarcke (Israel) en Edward Theuns (Trek) mee en binnen no-time maakten ze de oversteek naar voren. De opeenvolging van de Monteberg en Kemmelberg zorgde ervoor dat er vooraan negen mannen overbleven, totdat Van Hooydonck op de pedalen ging staan.

Peloton heeft probleem met kopgroep van elf

De Belg van Jumbo-Visma reed er alleen van weg op de laatste keer Kemmelberg en een groepje met Lampaert ging in het tegenoffensief. Het was lang even onduidelijk wie waar reed, maar het was Renaat Schotte die vanaf de motor duidelijkheid gaf. Van Hooydonck werd na al het klimgeweld ingerekend door een deftige groep met naast vroege vluchters Marchand, Van der Sande en Wallays ook Lampaert, Van Aert, Vanmarcke, Florian én Gianni Vermeersch (laatstgenoemde van Alpecin) en dan nog Dries De Pooter (Intermarché) en Dries Van Gestel (TotalEnergies).

Elf heren aan het front, met een voorgift van 1.25 minuten op het peloton. Daar waren het Alpecin-Deceuninck en Soudal-Quick-Step die - ondanks de aanwezigheid van Vermeersch en Lampaert - die begonnen met achtervolgen voor hun sprinters Jasper Philipsen en Merlier. Ook Flanders-Baloise deed mee in het peloton. Vooraan zat echter veel stootkracht, waardoor we de laatste tachtig kilometer ingingen met een verschil van inmiddels twee minuten. Kreeg het peloton dat nog dicht naar Van Aert en consorten?

Peloton recht de rug, tijd voor Evenepoel

De laatste twee koersuren werden gekleurd door een finalelus, waarin eigenlijk weinig hindernissen meer zaten. Ideaal voor het peloton, waar Quick Step en Alpecin-Deceuninck elkaar helemaal vonden. Ze reden het gat rap tot onder de minuut en dat was het signaal voor Van Aert en Lampaert om de handen ineen te slaan. De twee gingen op zestig kilometer van het einde samen door. Alhoewel, samen... Van Aert reed op kop, Lampaert zat in z'n wiel.

Terwijl het peloton de andere vluchters inrekende, bleef Van Aert lang doorstomen. Hij hield knap stand, met Lampaert die af en toe een beurtje deed. Pas op 28 kilometer van het einde werd het duo ingerekend en zat de trainingsdag van Van Aert erop. De finale kon beginnen en het was Evenepoel die niet wachtte. De wereldkampioen ging meteen ten aanval en kreeg Dries De Bondt (Alpecin-Deceuninck) en Cedric Beullens en Jasper De Buyst van Lotto-Dstny mee. Ook Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Dries Devenyns (Soudal-Quick-Step), Stan Dewulf (AG2R-Citroën), Alec Segaert (Lotto-Dstny) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) sloten aan.

Alpecin-Deceuninck was de grote verliezer van deze move. Philipsen zat niet mee en het verschil groeide al snel naar een halve minuut. Met negen frisse mannen vooraan kon dit weleens de beslissing zijn. Dat bleek ook, want terwijl het peloton zich gewonnen gaf, konden de negen heren vooraan uitmaken wie er kampioen ging worden. De beslissende move daarin was van Evenepoel, die in de laatste tien kilometer versnelde en alleen de grote verrassing Segaert mee kreeg. Evenepoel keek niet meer om, denderde naar de meet en rekende in een sprintje vervolgens af met zijn piepjonge landgenoot.

Uitslag BK wielrennen 2023 - mannen wegwedstrijd

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws