Jumbo-Visma geeft druistige Van der Poel tik op de neus op NK: Van Baarle soleert naar winst, Kooij tweede Wielrennen
Wielrennen

Jumbo-Visma geeft druistige Van der Poel tik op de neus op NK: Van Baarle soleert naar winst, Kooij tweede

Jumbo-Visma geeft druistige Van der Poel tik op de neus op NK: Van Baarle soleert naar winst, Kooij tweede

Dylan van Baarle heeft zich gekroond tot Nederlands kampioen bij de heren. In de verzengende hitte werd de koers - net als bij de vrouwen - beslist op het finalecircuit rond Sittard. Daar koos Van Baarle zijn moment en reageerde topfavoriet Mathieu van der Poel niet, na te hebben gesmeten met zijn energie in een eerdere fase. Vogeltje gevlogen, met Kooij die Van der Poel er voor plek twee ook nog overtuigend op legde.

De mannen hadden 220 kilometer in het vooruitzicht, met de start vanuit Valkenburg, een hoop bekende klimmetjes en vervolgens het lokale circuit van 18,6 kilometer, dat zes keer moest worden afgelegd. Een koers in twee delen dus en net als bij de dames was het in deel één meteen spektakel. Op de Limburgse heuveltjes was het Kooij die namens Jumbo-Visma verrassend iets probeerde.

Kooij en Gesink mee in de vlucht

De eerste poging van het sprinttalent slaagde niet, maar poging twee liet niet lang op zich wachten. Kooij kreeg ploeggenoot Robert Gesink van Jumbo-Visma mee en ook Timo de Jong, Jasper Haest en Jochem Kerckhaert kwamen gezelschap geven. Het peloton vond het prima en gaf de vijf rap een paar minuten cadeau. Alpecin-Deceuninck ging vervolgens controleren, in dienst van kopman Van der Poel.

Lange tijd lag de koers op die manier in de plooi, totdat er bij het ingaan van de laatste vier rondes (en nog dik zeventig kilometer te rijden) een bom werd gedropt in het peloton. Jumbo-Visma was van de partij, Van der Poel zat mee en ook de andere namen die je daar verwachtte, waren bij de pinken. Het viel vanaf dat moment niet meer stil, met Ide Schelling die op de pedalen ging staan. Hij wilde naar de koplopers toe, waar De Jong was gelost. Conti's Frank van den Broek en Bart Lemmen schoven brutaal mee met Schelling.

Van der Poel valt meermaals aan, elite-groep voorop

Daar achter bleef een reactie even uit, maar niet voor lang. Eerst ging Van der Poel een eerste keer aan op het vlakke en toen hij werd teruggehaald, ging Gijs Leemreize aan. Jumbo-Visma speelde z'n overtalsituatie perfect uit in deze fase en met wat hulp van Van der Poel schoof alles in elkaar richting de laatste twee rondjes. Gesink, Kooij, Haest en Kerckhaert kregen eerst gezelschap van Schelling, Van den Broek en Lemmen en daarna ook van Van der Poel, Marijn van den Berg én Van Baarle.

Met tien koplopers gingen we de laatste 36 kilometer in en héél even was er sprake van een status quo. De voorlaatste ronde werd er even naar adem gehapt, totdat Van der Poel op 22 kilometer van de streep weer ging. Van den Berg en Kooij reageerden vinnig en op het moment dat de besten elkaar weer vonden, ging Van den Broek brutaal solo. De 22-jarige renner van ABLOC CT werd midweeks al verrassend zesde bij het NK tijdrijden en reed nu ook prompt zestien seconden weg bij de achtervolgers.

Van Baarle kiest z'n moment, Kooij mee met Van der Poel

Van den Broek leek heel even op weg naar een gigantische stunt, maar waar de batterij van hem na 200 kilometer snel leegliep, loopt die bij Van Baarle juist vol bij zulke afstanden. Heel stiekem zat hij erbij in de finale en op het vlakke koos hij zijn moment. Van der Poel reageerde niet en zo was Van Baarle ineens weg. Van den Broek werd snel voorbij gestoven, de titel lonkte.

Achter Van Baarle ging Van der Poel op de voorlaatste klim van de dag nog eens aan, in een ultieme poging om het gat nog te dichten. Hij loste iedereen, behalve Kooij. Die zat in het wiel, waarmee Jumbo-Visma een perfecte situatie had richting de finish. Van Baarle gaf de zege daar niet meer uit handen,

Uitslag NK wielrennen 2023 - wegwedstrijd mannen

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het NK wielrennen bij de mannen terug

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws