Evenepoel profiteert van voedingsstrategie: 'Nog steeds licht, maar wel veel power' Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel profiteert van voedingsstrategie: 'Nog steeds licht, maar wel veel power'

Evenepoel profiteert van voedingsstrategie: 'Nog steeds licht, maar wel veel power'

Waar ploegen als Jumbo-VIsma en INEOS Grenadiers al jaren veel investeren in de juiste voeding voor hun renners – met name in de grote rondes – is Quick Step-Alpha Vinyl met een inhaalslag bezig. In de Vuelta a España betalen die inspanningen zich uit met Remco Evenepoel, die in de rode leiderstrui rijdt en geen grote tekenen van verval vertoont nu de koers in de laatste week is.’

Waar Evenepoel na ruim twee weken Vuelta aangeeft zich nog steeds goed te voelen, was dat tijdens zijn eerste grote ronde – de Giro d’Italia 2021 – wel anders. Toen moest hij na zeventien etappes uitgeput opgeven. ‘In die Giro woog ik amper 61 kilogram, te weinig. Mijn lichaam protesteerde en was op hol geslagen. Het kon nog amper koolhydraten verwerken, en die zijn noodzakelijk om te kunnen presteren.’ In de Vuelta gaat het een stuk beter. ‘Ik sta nog steeds licht, maar beschik over veel power. Vorig jaar stond ik te licht en had ik geen power’, zegt Evenepoel in gesprek met Het Laatste Nieuws.

Dat het inmiddels een stuk beter gaat qua voeding komt door de investering in twee voedingsspecialisten: Karolien Rector en Lisa Nijbroek. ‘Bepaalde renners van de ploeg hebben in het verleden misschien te weinig koolhydraten opgenomen in koersen of een verkeerde aanpak gekozen, maar mijn collega en ik verrichten geen wonderen’, aldus de Nederlandse Nijbroek, die in het verleden bij DSM samenwerkte met Tom Dumoulin.

'In deze Vuelta zijn er nu ook renners die hun ontbijt afwegen om niks aan het toeval over te laten.'

Lisa Nijbroek

Bij DSM en Jumbo-Visma wordt gewerkt met individuele voedingsschema’s. Het eten wordt daarbij bepaald en afgewogen per renner. Bij Quick Step zijn ze wat vrijer. ‘“Voor sommige renners werkt het prima als ze weten hoeveel lepels pasta ze mogen eten, maar bij andere - meer ervaren - renners zou het averechts werken. Zij weten inmiddels hoe ze zich op een gezonde manier op gewicht moeten zetten’, verklaart Nijkamp. Toch worden ook bij Quick Step maaltijden afgewogen. ‘Het ontbijt niet. Renners hebben dan de keuze om op het gevoel te eten of zelf af te wegen, maar in deze Vuelta zijn er nu ook renners die hun ontbijt afwegen om niks aan het toeval over te laten.’

De voedingsstrategie bij Quick Step is volgens Nijkamp gebaseerd op een algoritme dat naar drie gegevens kijkt. ‘Wij monitoren het verbruik van de renner tijdens de koers - als renner A in de ontsnapping zat en een hele rit een hoog wattage heeft getrapt, dan heeft die veel meer energie nodig dan renner B die in die rit de hele rit in de buik van het peloton zat - maar beperken ons niet enkel tot wat er op de wattagemeter af te lezen staat. Ook het rustverbruik - energieverbruik voor en na de koers - plus de weersomstandigheden - als het koud is, wordt er meer energie verbruikt.’

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws