Evenepoel zet met ritwinst de puntjes op de i in de Vuelta, Gesink strandt in het zicht van de meet Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel zet met ritwinst de puntjes op de i in de Vuelta, Gesink strandt in het zicht van de meet

Evenepoel zet met ritwinst de puntjes op de i in de Vuelta, Gesink strandt in het zicht van de meet

Remco Evenepoel heeft de achttiende etappe in deze Vuelta a España gewonnen. Robert Gesink leek lange tijd op weg naar de overwinning maar werd in de laatste honderden meters bijgehaald door de rode trui en Enric Mas. Evenepoel had nog het meeste in huis en sprintte naar ritwinst. Mas werd tweede, Gesink moest tevreden zijn met de derde plaats.

De renners vertrokken om 12.19 in Trujillo voor de voorlaatste bergrit van deze Vuelta. Samuele Battistella en Bruno Armirail waren er niet meer bij, zij gingen niet meer van start wegens ziekte. Na amper twintig kilometer werd het peloton opgeschrikt door een zware valpartij. Grootste slachtoffer was Jay Vine. De renner van Alpecin-Deceuninck kon niet meer verder en werd in de ziekenwagen afgevoerd. Ook Mads Pedersen en Carlos Rodríguez waren betrokken, die laatste hield er heel wat schaafwonden aan over.

Ondanks dat de renners ongetwijfeld de vermoeidheid voelden na bijna drie weken koers waren er toch heel wat gegadigden voor de vlucht van de dag. Na een strijd van vijftig kilometer reden er maar liefst 42 renners weg uit het peloton. De belangrijkste namen: Richard Carapaz, Marc Soler, Tao Geoghegan Hart, Gino Mäder, Thibaut Pinot en Sergio Higuita. Met Danny van Poppel, Sam Oomen, Robert Gesink, Mike Teunissen, en Jetse Bol was ook Nederland goed vertegenwoordig.

Almeida trekt al vroeg ten aanval, Astana verdedigt plekje Lopez

João Almeida, die steeds beter en beter wordt in deze Vuelta, wilde nog wat plaatsjes winnen in het klassement en ging er op zo'n negentig kilometer van de aankomst vandoor. Ploegmaat Oliveira, die mee was in de kopgroep, wachtte de Portugees op en nam hem op sleeptouw. Astana Qazaqstan Team wilde vermijden dat Almeida (zesde) over kopman Miguel Ángel López (vijfde) sprong in het klassement en verhoogde het tempo in het peloton. Veel groter dan een minuut werd het verschil niet.

Op de voorlaatste beklimming van de Alto de Piornal, dat ook nog dienst deed als slotklim, spatte de kopgroep uiteen. Carapaz, Gesink, Hugh Carthy, Pinot, Élie Gesbert en Higuita reden met zes weg uit de omvangrijke groep. Ook in de groep der favorieten ontplofte de boel. Remco Evenpoel, Enric Mas, Juan Ayuso en Lopez warer nog van de partij, ook de gehavende Rodríguez haakte zijn wagonnetje aan.

Gesink gaat op en over Gesbert, Evenepoel countert Mas

Gesbert was vooraan de beste klimmer en ging er solo vandoor. Gesink vervoegde hem even later en zo kregen we op de slotklim twee leiders. In de groep der favorieten probeerde Mas de rode trui te lossen, maar het was Evenepoel zelf die even later zelf versnelde. De Spanjaard had alle moeite van de wereld om zijn concurrent bij te benen, met behulp van ploegmaat Carlos Verona lukte dit even later toch. Thymen Arensman en Ben O'Connor, die even daarvoor waren gaan versnellen, en Almeida pikten hun wagonnetje aan bij Evenepoel, Ayuso en Rodríguez moesten passen maar konden even later toch terugkomen.

Op zes kilometer van de aankomst deed Gesink een gooi naar ritwinst door Gesbert overboord te gooien. Zijn voorsprong op de groep der favorieten bedroeg veertig seconden, kon de Nederlander Jumbo-Visma na de opgave van Primoz Roglic een fikse opsteker bezorgen met ritwinst? In de groep der favorieten werd er slag om slinger gedemarreerd en zo naderden ze met nog twee kilometer te gaan tot op 24 seconden.

In de laatste kilometer ging Mas nog een keer aan met Evenepoel in het wiel. Het zou de doodsteek betekenen voor Gesink, die met nog tweehonderd meter te gaan werd voorbij gesneld door de nummer één en twee in de stand. Evenepoel hield Mas af en pakte zijn tweede overwinning van deze Vuelta. Ook voor de eindzege lijkt het spel gespeeld, want deze Evenepoel toonde in de slotweek tot nog toe geen teken van zwakte.

Uitslag etappe 18 Vuelta a España 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws