Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

De Giro d'Italia begint zaterdag 8 mei met een individuele tijdrit in Turijn. De race tegen de klok is slechts 8,6 kilometer lang en dus zullen de tijdsverschillen normaal gesproken niet al te groot zijn. Er staat echter wel gewoon een ritzege én een roze trui op het spel. Hoe ziet het parcours eruit, wat zijn de omstandigheden en wie zijn er favoriet voor de dagzege? In de Leiderstrui bespreekt het hieronder:

Parcours etappe 1 Giro d'Italia

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

Wie naar het profielkaartje van de individuele tijdrit kijkt, ziet weinig hindernissen. Maar niets is minder waar. De renners vertrekken vanaf het plein Piazza Castello, wat ongetwijfeld voor schitterende beelden zal zorgen. Daarna is het bochtig. Meteen na het startpodium ligt een haakse bocht naar links, alvorens we in de eerste kilometer nog een keer linksaf en haaks rechtsaf slaan. Pas vanaf hier kan men even serieus in de tijdrithouding gaan liggen. We passeren het prachtige Palazzo Nuovo en na een kilometer stoempen, moeten de renners weer rechtop voor een haakse bocht naar rechts.

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

De renners komen na de start van links en stuiten hier na 130 meter op een haakse bocht linksaf.

Na een technische openingsfase, kunnen de powerhouses van het peloton even opschakelen. De renners jagen bijna drie kilometer langs de Po-rivier en komen dan bij het volgende obstakel aan. Hier is het weer even oppassen geblazen. Om de Po-rivier over de Ponte Isabella over te steken, moeten de renners een lus maken richting de brug. Het gaat hier om twee haakse bochten naar rechts, waarbij de weg aan 2 procent lichtjes oploopt. Daarna gaat het in licht dalende lijn (maximaal 4 procent). Richting het einde van de brug loopt de weg ook weer wat op, aan maximaal 5 procent. Na de brug slaan de renners rechtsaf.

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

De renners komen van bovenin de foto, gaan door een tunnel onder de weg door en maken daarna een lus richting de brug.

Na de Ponte Isabella hebben we 5,1 kilometer afgelegd en het blijft nog even draaien en keren, tot de armen weer op het stuur kunnen. Eerst duiken we rechts langs het water, waar het even 600 meter beuken op de grote plaat is. Vervolgens slaan we twee keer snel linksaf, om aan de andere kant van de weg terug te keren richting de Ponte Isabella. Bij het passeren van de brug moet er nog even serieus teruggeschakeld worden. Na 6,3 kilometer stijgt de weg voor 300 meter aan maximaal 8 procent, over een mooi en smal weggetje.

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

Het klimmetje in de tijdrit, van zo'n 300 meter. Rijdt iemand hier de benen op stuk?

Na de top van dit klimmetje is het twee kilometer beuken richting de finish. Maar ook hier is het nog even oppassen. Het is zaak dat je in de slotkilometer nog even alles uit de kast haalt, want de weg stijgt hier op één moment nog aan 5 procent maximaal. Met de finish al in zicht, kan je hoofd weleens meer willen dan de benen kunnen. Wie staat er aan de finish met een toptijd en wie viel er toch een beetje tegen?

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

Weer etappe 1 Giro d'Italia

Vorig jaar werd de eerste tijdrit in de Giro nog beheerst door de wind. Wie vroeg startte, reed wel een minuut harder dan renners die laat startten. Dat lijkt zaterdag niet van toepassing. In Turijn wordt een heerlijke weertje voorspeld, met de zon volop aanwezig en zo'n 17 tot 20 graden. De wind zal met windkracht 2 uit het noord-oosten geen belangrijke rol spelen. Buienradar spreekt zelfs van windkracht 0 tot 1. Het zal dus vrijwel windstil zijn, als de eerste renner om 14.00 uur vertrekt.

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

Favorieten

Wie dacht dat het 8,6 kilometer vol gas was, komt dus bedrogen uit. De korte tijdrit is nog best tricky. We zoeken naar mannen in vorm, mannen die explosief zijn na de bochten en op de korte klimmetjes. Zij moeten dan opboksen tegen topfavoriet Filippo Ganna. De Italiaan van INEOS Grenadiers won vorig jaar alle drie de tijdritten in de Giro d'Italia, waaronder de 15,1 kilometer lange openingstijdrit. Tevens is hij regerend wereldkampioen tijdrijden. De laatste drie tijdritten die Ganna reed, won hij echter niet. In de Tirreno-Adriatico waren Wout van Aert en Stefan Küng sneller, in de tijdritten in de Ronde van Romandië werd hij zelfs slechts negende en tiende. Ganna stelde zelf dat hij 'leeg' was, maar is hij nu alweer opgeladen? Misschien dat een splinternieuwe fiets hem helpt!

Meer dan ooit lijkt de weg naar het roze open te liggen voor anderen. Rémi Cavagna is dan de eerste uitdager. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step won de afsluitende tijdrit in Romandië, in de proloog werd hij vierde achter het INEOS-trio Dennis-Thomas-Porte. Eerder dit jaar werd Cavagna al tweede in de tijdritten in Parijs-Nice (achter Stefan Bissegger) en Catalonië (achter Rohan Dennis). De vorm is zodoende uitstekend en het parcours lijkt hem goed te liggen. Het lijkt tussen Ganna en Cavagna te gaan, daar achter zit een hele grote groep kanshebbers die willen stunten.

De eerste die we noemen is Patrick Bevin. De Nieuw-Zeelander van Israel Start-Up Nation lijkt in bloedvorm, al viel zijn proloog in Romandië met een zestiende plaats wat tegen. Hij sprintte vervolgens in twee heel lastige ritten wel naar plek twee en drie in de daguitslag. In tijdritten over een korte afstand was Bevin echter nog niet in de buurt van winst. In Parijs-Nice werd hij tiende en in Catalonië zevende. In dat opzicht lijkt João Almeida nog wat betere papieren te hebben. De ploegmaat van Cavagna bij Deceuninck maakte vorig jaar al indruk in de Giro als tijdrijder en die lijn trok hij dit jaar door. Zesde in de tijdrit in de UAE Tour, zevende in de Tirreno en zelfs derde in Catalonië. Van de klassementsrenners lijkt hij al een goede zaak te kunnen doen, zover is duidelijk.

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

Rémi Cavagna

Grote vraagteken voor deze tijdrit is de derde man bij Deceuninck op de favorietenlijst: Remco Evenepoel. De jonge Belg behoorde voor zijn crash in Lombardije (in augustus van 2020) tot de beste tijdrijders ter wereld. Een dergelijke tijdrit van 8,6 kilometer nam hij erbij als ontbijt. Maar hoe is het met de benen? Hoe is het met de explosiviteit? Feit is dat de tijdrit in de Giro de eerste koersdag wordt voor Evenepoel sinds bijna negen maanden. Maar Evenepoel kennende, kan hij zich er zomaar tussen smijten... Hij lijkt ook meteen de enige die België in deze tijdrit roze kan bezorgen. Thomas De Gendt en Victor Campenaerts zijn op papier goede tijdrijders, maar De Gendt gaf al aan dat hij nog niet in topvorm verkeert en Campenaerts heeft de race tegen de klok wat laten varen. Als ze beide nog eens uitpakken, zou dat eigenlijk voor iedereen een verrassing zijn.

Als we naar top drie en top vijf kijken, schrijven we eerder de namen uit Italië op. Alberto Bettiol is altijd ijzersterk in zulke korte tijdritten en de man van EF gaf reeds aan dat hij er vol voor wil gaan. Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor Gianni Moscon, die in de Tour of the Alps pronkte met ijzersterke benen. Helemaal met het draaien en keren en de wat geaccidenteerde wegen, is een type zoals hij in staat om hoge ogen te gooien. Italië rekent verder op Edoardo Affini. De Italiaan van Jumbo-Visma reed dit jaar nog niet echt een tijdrit waar je U tegen zegt, maar dat kwam vaak door de ploegbelangen. In de Giro mag hij ongetwijfeld los en er werd bij zijn komst naar Jumbo-Visma niet voor niets gezegd dat men van Affini een 'wereldtopper in het tijdrijden' wil maken.

Voor het laatste rijtje outsiders komen we eerst ook bij Jumbo-Visma uit. Tobias Foss verraste in de Ronde van Catalonië nog maar eens door vierde te worden in de tijdrit van 13,8 kilometer. De jonge Noor heeft in dat opzicht een streepje voor op Jos van Emden, die nog steeds geweldig kan tijdrijden, maar toch al een tijdje niet mee meedingt om de bovenste plaatsen. Zijn laatste top tien dateert van de Tirreno van vorig jaar. Hij werd zevende. Van Emden lijkt toch wel gepasseerd te zijn door enkele typische hardrijders, échte specialisten. Jonathan Castroviejo, Daniel Felipe Martínez (beide INEOS), Nelson Oliveira (Movistar), Alex Dowsett (Israel Start-Up Nation) en Max Walscheid (Qhubeka ASSOS) rijden nu al enkele jaren standaard in of net buiten de top tien in de tijdritten. Mannen die we op basis van recente resultaten nog graag noemen, zijn die van Jan Tratnik (Bahrain) en Luis Léon Sánchez (Astana). Tratnik reed vorig jaar nog twee keer top tien in de Giro, Sánchez werd in de UAE Tour nog vijfde.

Favorieten etappe 1 Giro d'Italia | Ganna vs Cavagna en opgepast voor tricky parcours!

Edoardo Affini

Wat zegt TOTO over etappe 1 in de Giro d'Italia 2021

Filippo Ganna - 2,02
Remi Cavagna - 3,45
Remco Evenepoel - 3,55
Victor Campenaerts - 12,00
Joao Almeida - 19,50
Alberto Bettiol -26,50
Patrick Bevin - 30,00
Jan Tratnik - 40,00
Gianni Moscon - 45,00
Edoardo Affini - 50,00

Wat zegt In de Leiderstrui over etappe 1 in de Giro d'Italia 2021

Bram - Rémi Cavagna
Tom - Gianni Moscon
Jannick - Rémi Cavagna
Wilbert - Rémi Cavagna
Pim - Rémi Cavagna
Lex - Filippo Ganna
Marijn - Filippo Ganna
Joëlle - Rémi Cavagna
Wesley - Rémi Cavagna
Gabriël - Remco Evenepoel
Jorick - Filippo Ganna
Gerrit - Jos van Emden

Wat zegt de bezoekers over etappe 1 in de Giro d'Italia 2021

Poll

Wie wint etappe 1 in de Giro d'Italia?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Nabeschouwing: 'Van der Poel is topfavoriet voor de eerste gele trui in de Tour'

Legendarische koersen, mooie en minder mooie momenten, spraakmakende incidenten en opmerkelijk nieuws. Wekelijks gebeurt er g...

Vijf Talking Points na Zwitserland | Opgave Van der Poel, Dumoulin en Tokio

De Ronde van Zwitserland is achter de rug. Met Mathieu van der Poel en Tom Dumoulin aan de start was het een race die voor de...

Jumbo-Visma vindt Van der Poel topfavoriet NK: 'Realiseren dat het een lastige opgave is'

Jumbo-Visma heeft in de vooruitblik op het NK wielrennen de favorietenrol in de voeten van titelverdediger Mathieu van der Po...

[Update] Bernal en vriendin coronavrij verklaard; Colombiaan poseert met Urán

(4 juni 17.45 uur) Egan Bernal is na afloop van de Giro d'Italia positief getest op het coronavirus. Dat maken zijn perswoord...

BORA-hansgrohe naar Tour de France met Kelderman, Schelling en Sagan

BORA-hansgrohe heeft de selectie voor de Tour de France bekendgemaakt. De Duitse formatie neemt twee Nederlanders mee: Ide Sc...

IDL Neo | Het volgende wonderkind van UAE staat klaar: wie is Juan Ayuso?

Zoals elk jaar gaan er ook in 2021 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen...

Wielrennen op TV 15 juni 2021 | Met bord op schoot naar Italiaanse koers kijken

Voor de wielerkijker was het een ware rustdag op maandag, maar op dinsdag kunnen we weer aan de slag voor de televisie. We ga...

Trainer Heijboer over vorm Van Aert: 'We staan momenteel niet waar we willen staan'

Wout van Aert heeft een terugslag gekend door zijn blindedarmontsteking, maar bij Jumbo-Visma geloven ze er nog altijd in dat...

Prestaties Urán in Zwitserland zetten Vaughters aan het denken: 'Tourtactiek ligt open'

EF Education-NIPPO is aan het twijfelen geslagen over de Tourtactiek. De tweede plek van Rigoberto Urán in de Ronde van Zwits...

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

De Nederlandse kampioenschappen op de weg staan weer voor de deur. Op 16 juni klinkt het startschot van de nationale tijdrit....

Lees meer

Net binnen

Wielrennen op TV 16 juni 2021 | NK en BK tijdrijden live te zien én koers in Italië!

Woensdag hoeven we ons niet te vervelen, want de Nederlandse en Belgische kampioenschappen tijdrijden staan voor de deur! Daa...

Voorbeschouwing NK tijdrijden | Dumoulin topfavoriet, clash bij de vrouwen

De Nederlandse kampioenschappen op de weg staan weer voor de deur. Op 16 juni klinkt het startschot van de nationale tijdrit....

Van den Berg kon zege vergeten na lekke band: 'Was klaar om te sprinten voor de winst'

Lars van den Berg zag zijn kansen op een overwinning in Parijs-Camembert in rook opgaan vanwege een lekke band. Zodoende gree...

Vreugde bij Godon na winst in Parijs-Camembert: 'Wist dat ik geduld moest hebben'

AG2R Citroën Team was dinsdag aan het feest tijdens Parijs-Camembert. Dorian Godon ging er voor het tweede jaar op rij met de...

Van Garderen (32) kondigt wielerpensioen aan: 'Voel me niet meer supereffectief'

Tejay van Garderen heeft aangekondigd zijn fiets na de Amerikaanse kampioenschappen aan de haak te hangen. De 32-jarige renne...

Lees meer