Favorieten etappe 12 Tour de France 2022 | Kan Pogacar nog terugslaan op mythische Alpe d'Huez? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 12 Tour de France 2022 | Kan Pogacar nog terugslaan op mythische Alpe d'Huez?

Favorieten etappe 12 Tour de France 2022 | Kan Pogacar nog terugslaan op mythische Alpe d'Huez?

Terwijl we nog aan het bijkomen zijn van de elfde etappe van de Tour de France, dendert het peloton op donderdag 14 juli door in de Franse Alpen. Op de Franse feestdag finishen we bovenop de Alpe d'Huez en dat belooft! In de Leiderstrui bespreekt hieronder het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 12 Tour de France 2022

Favorieten etappe 12 Tour de France 2022 | Kan Pogacar nog terugslaan op mythische Alpe d'Huez?

Arme, arme renners... Na een verschroeiende dag op woensdag is het in de twaalfde etappe klimmen vanuit de start. Reken er maar op dat heel veel mannen met lood in de benen de Col du Galibier beklimmen, ook al is 'ie dit keer vanaf de andere, ietwat makkelijkere kant. Opnieuw gaan we naar 2.642 meter, met dit keer een stijgingspercentage van gemiddeld 5,1 procent over 23 kilometer. Het zijn brede wegen, mooie wegen, maar de Galibier liegt nooit.

Niet steil, wel slopend: de Col du Galibier.

Na een tweetrapsafdaling naar het dal wachten de renners nog twee cols van de buitencategorie. Dit keer niet meer ver boven de 2.000 meter, maar de Col de la Croix de Fer is met 29 kilometer aan 5,2 procent gemiddeld wel een sloper. Buitencategorie, omdat het een ontzettend onregelmatig rotding is. Onderaan is het regelmatig zwart, dat wisselen we af met stukjes dalen en vlak, maar richting de top is het weer steiler.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2022 | Kan Pogacar nog terugslaan op mythische Alpe d'Huez?
Col de la Croix de Fer

Na de Croix de Fer gaan we traditioneel naar de Alpe d'Huez en dat is nu niet anders. Het was alweer even geleden dat we de 'Nederlandse berg' aandeden, namelijk in 2018. De 21 haarspeldbochten met massa's publiek langs de weg zijn echter terug. Moeten we nog iets kwijt over de Alpe d'Huez? Nee, natuurlijk niet. Het is een mythische klim, van 13,8 kilometer aan 8,1 procent gemiddeld. Redelijk constant, met een ontzettend steil begin. Wie steekt z'n handen - na Geraint Thomas in 2018 - nu in de lucht?

Favorieten etappe 12 Tour de France 2022 | Kan Pogacar nog terugslaan op mythische Alpe d'Huez?
De Alpe d'Huez

Tijden:
Start: 13.20 uur
Finish: rond 18.11 uur

Weer etappe 12 Tour de France 2022

Net als op woensdag wordt het héét in Frankrijk. Bij de start in Briançon staat de teller donderdag al op 26 á 27 graden. Op de top van de Galibier kunnen de renners een beetje afkoelen met zo'n 16 graden, maar de rest van de dag wordt het puffen. Heel hard waait het niet, al staat de wind op de Croix de Fer en Alpe d'Huez niet in de rug. in het dal stijgt het kwik naar boven de 30 graden. Beestenweer voor renners die vol moeten doortrappen naar de top. Sterkte!

Favorieten etappe 12 Tour de France 2022

Woensdag deelde Jonas Vingegaard een mokerslag uit aan Tadej Pogacar, die nadien verkondigde dat hij uit is op revanche en donderdag zeker de aanval gaat kiezen. Dus, Tadej, leef je uit richting de Alpe d'Huez en dan zien we wel waar het schip gaat stranden op de Nederlandse berg!

Een Nederlandse winnaar op Alpe d'Huez zou een klein wonder zijn, maar een Nederlandse ploeg kan met Jumbo-Visma natuurlijk goed: Vingegaard heeft getoond dat hij op dit moment dé beste klimmer is in deze Tour de France en nog een ritzege zou zowel een kers op de taart als de genadeslag zijn.

De nummers twee en drie van woensdag, Nairo Quintana en Romain Bardet, kunnen eveneens bevestigen op de berg met de haarspeldbochten. En dan zijn er nog Geraint Thomas en Adam Yates (INEOS Grenadiers), die onderhand risico's moeten gaan nemen om op het podium terecht te komen.

Favorieten etappe 12 Tour de France 2022 | Kan Pogacar nog terugslaan op mythische Alpe d'Huez?
INEOS Grenadiers wil op het podium eindigen

David Gaudu is de grote Franse hoop naast Bardet voor het klassement, terwijl ze zullen hopen op een uitschieter van Thibaut Pinot of Warren Barguil via de vlucht van de dag. Pinot werd al tweede afgelopen zondag, terwijl Barguil in extremis werd bijgehaald in de rit naar de Col du Granon.

Het woord is gevallen: vluchters. Wat heeft Jumbo-Visma ervoor over om de vroege vlucht in te rekenen voor deze rit? Als er geen interesse vanuit die hoek is, kunnen protagonisten als Damiano Caruso, Michael Storer, Patrick Konrad, Jakob Fuglsang, Michael Woods, Rigoberto Urán of Nick Schultz wel eens een mooie zege binnenhalen.

Odds etappe 12 Tour de France 2022

Jonas Vingegaard - Bet365: 4,25 / Jack's: 4,50
Tadej Pogacar - Bet365: 5,00 / Jack's: 5,00
Thibaut Pinot - Bet365: 6,50 / Jack's: 7,00
Jakob Fuglsang - Bet365: 19,00 / Jack's: 19,00
Michael Woods - Bet365: 23,00 / Jack's: 23,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 12 Tour de France 2022

Poll

Wie wint de twaalfde etappe in de Tour de France?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws