Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023 | Wie verteert de Lombardische heuvels het best? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023 | Wie verteert de Lombardische heuvels het best?

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023 | Wie verteert de Lombardische heuvels het best?

Zowel de sprinters als de klassementsmannen hielden zich op zaterdag gedeisd en lieten strijd om de ritzege over aan de baroudeurs. Op zondag 21 mei staat er een heuvelrit die veel weg heeft van de Ronde van Lombardije op het programma. De vluchters lijken de grootste kanshebbers om er met de zege vandoor te gaan. In de Leiderstrui blikt vooruit op de 'Il Lombardia-rit' naar Bergamo!

Parcours etappe 15 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023 | Wie verteert de Lombardische heuvels het best?

Er wordt op zondag gestart in Seregno, een stad die zo'n twintig kilometer ten noordwesten van Milaan ligt. De weg loopt direct vanaf het begin al 'smerig' omhoog, waarna al redelijk vroeg in de wedstrijd de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag zich voordoet. De klim naar Valico di Valcava is er met zijn 11,6 kilometer aan 8 procent eentje van de eerste categorie.

Na een redelijk lange afdaling en een flink stukje vallei dienen de renners de beklimming naar Selvino te bedwingen (11,1 kilometer aan 5,6 procent). Wanneer de renners boven zijn en aan de afdaling beginnen, is er maar weinig tijd om echt te genieten en tot rust te komen. In een mum van tijd dient namelijk ook de col richting Miragolo San Salvatore overwonnen te worden (5,2 kilometer aan 7 procent).

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023 | Wie verteert de Lombardische heuvels het best?

Na een tussenstuk van zo'n veertig kilometer staat de laatste officiële beklimming van de dag op het wielermenu. De weg loopt richting Roncola Alta circa tien kilometer lang aan gemiddeld 6,7 procent omhoog. Eenieder die vermoedt dat het dan klaar is met klimmen, komt van een koude kermis thuis. De coureurs dalen af naar de Brembo. Wanneer ze die rivier overgestoken hebben, zetten de heren koers naar Bergamo, een der oudste steden van Lombardije.

Om de Città Alta (de oude stad) te bereiken moet in volle finale de Colle Aperto nog bedwongen worden. Op sommige momenten is het wegdek van deze anderhalve kilometer lange beklimming aan gemiddeld 7,9 procent bezaaid met kasseien. Eenmaal boven volgt een afdaling van drie kilometer richting de meet. Ondanks dat de laatste vijf kilometer vrij technisch is, is de finishstraat rechttoe rechtaan.

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023 | Wie verteert de Lombardische heuvels het best?

Tijden
Start: 11.55 uur
Finish: ongeveer 17.15 uur

Weer etappe 15 Giro d'Italia 2023

Als het gaat om meteorologische omstandigheden zit het deze Giro d'Italia niet bepaald mee. De coureurs lijken louter getrakteerd te worden op flinke bakken met regen. Op zondag lijken de vooruitzichten iets voorspoediger, daar de kans op regen 's middags 'slechts' veertig `à vijftig procent is. Sta er echter niet verbaas van te kijken als het gewoon weer met bakken uit de hemel komt vallen! Qua temperatuur hoeven de renners niet te klagen. Het kwik zal zondagmiddag oplopen tot zo'n 25 graden Celcius.

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023

Het voorspellen van soortgelijke etappes is doorgaans een bijzonder moeilijk karwei. Gaan de klassementsmannen zich dan eindelijk een keer roeren of houden zij zich wederom gedeisd en laten ze de strijd om de ritzege over aan de vluchters? Op het eerste oog en daarbij de voorbije koersdagen in ogenschouw houdend, lijken de baroudeurs over de beste papieren te beschikken. Bruno Armirail (Groupama-FDJ) heeft in etappe veertien de roze trui overgenomen van Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), maar de kans is groot dat de Franse formatie eventuele vluchters die toch al op een fikse achterstand staan gewoon laat rijden.

Voor de topfavorieten zoeken we dus naar mannen die goed een heuvel over kunnen, over een flinke portie punch in de benen beschikken en bovendien al wat verderop in het klassement staan. Eén naam schiet menig wielerliefhebber dan waarschijnlijk te binnen: Ben Healy. De Ier van EF Education-Easypost wist al middels een imposante solo de achtste Giro-rit op zijn palmares bij te schrijven en lijkt in de vijftiende etappe wederom een parcours naar zijn hart te vinden. In de voorjaarsklassiekers, maar zeker ook in verscheidene Giro-ritten, liet hij al zien dat het met zijn explosiviteit wel goed zit.

Jay Vine (UAE Team Emirates) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) lijken ook goed voor de dag te kunnen komen. Vine kan normaliter goed klimmen en staat al op straatlengtes achterstand in het klassement. Rondom de Aussie heersen echter wat twijfels als het gaat om zijn vorm na zijn crash én zijn rol binnen de ploeg. Fortunato zou waarschijnlijk liever een échte bergrit voor de kiezen krijgen. Toch is de Italiaan een goede kanshebber, daar hij zich al meermaals actief toonde in verschillende heuvelritten.

Is Fortunato de man die zegeviert in Bergamo?
Is Fortunato de man die zegeviert in Bergamo?

Brandon McNulty (UAE Team Emirates) is ook zo'n man die je al veelvuldig ten aanval hebt zien trekken. Het leverde de Amerikaan vooralsnog geen echte topresultaten op. Wie weet dat het hem op weg naar Bergamo dan toch eens lukt om én in de goede vlucht mee te zitten én vanuit die vlucht sterk te kunnen opereren. Hetzelfde geldt voor Italiaans kampioen Filippo Zana (Team Jayco-Alula). Davide Formolo sloop in rit twaalf met de vroege vlucht mee, maar wist dat niet tot een verheffend eindresultaat om te toveren. In Lombardije krijgt de man wiens overdosis grinta altijd aan zijn gezicht af te lezen is een nieuwe kans, op een parcours dat voor hem een kolfje naar zijn hand lijkt. Michael Matthews (Team Jayco-AlUla) is normaliter een aardig klimmende sprinter, die ook nog eens over een goede punch beschikt. Mocht hij in de kopgroep weten te geraken, behoort 'Bling' altijd op zo'n parcours altijd tot de favorieten.

Bauke Mollema (Trek-Segafredo) weet wat het is om de Ronde van Lombardije te winnen. De Nederlandse publiekslieveling won de Italiaanse wedstrijd in 2019 en zou dus goed uit de voeten moeten kunnen op hetgeen de renners in rit vijftien voorgeschoteld krijgen. De vorm lijkt echter niet opperbest bij de Groninger. Maar zoals wel vaker: je weet het nooit! Bij Trek-Segafredo houden we ook rekening met de ultra-actieve Toms Skujins. De Let liet zich al meermaals van voren zien en lijkt over goede benen te beschikken. In etappe veertien werd hij nog zesde, in rit twaalf zelfs tweede. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) weet eveneens hoe het is om de Ronde van Lombardije te winnen, aangezien hij het Monument in 2019 bijschreef op zijn palmares. Zijn ploeg heeft nu de rozetruidrager in de gelederen, dus is het even afwachten hoe die tactische keuzes zich gaan ontvouwen.

Pinot kan normaliter goed uit de voeten in de Lombardische heuvels
Pinot kan normaliter goed uit de voeten in de Lombardische heuvels

Ten slotte pennen we graag nog een paar gokjes neer. We zouden er immers niet verbaasd van staan te kijken mocht Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Soudal Quick-Step-youngster Ilan Van Wilder, Koen Bouwman (Jumbo-Visma)Giro-revelatie Derek Gee (Israel-Premier Tech), Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty) of Will Barta (Movistar) juichend over de meet komen. Mocht het tóch een strijd tussen de klassementsmannen worden, dan kijken we naar 'usual suspects' Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Joao Almeida (UAE Team Emirates) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious).

Favorieten etappe 15 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Ben Healy (EF Education-EasyPost), Jay Vine (UAE Team Emirates), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa)
Schaduwfavorieten: Brandon McNulty (UAE Team Emirates), Michael Matthews (Team Jayco-AlUla), Filippo Zana (Team Jayco-AlUla), Davide Formolo (UAE Team Emirates), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious)
Longshots: Toms Skujins (Trek-Segafredo), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa), Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Derek Gee (Israel-Premier Tech) Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën Team), Ilan van Wilder (Soudal Quick-Step), Koen Bouwman (Jumbo-Visma), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Magnus Cort (EF Education-EasyPost), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Will Barta (Movistar), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Primoz Roglic (Jumbo-Visma), Joao Almeida (UAE Team Emirates) en Damiano Caruso (Bahrain Victorious)

Youri van den Berg

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws