Healy soleert naar overwinning in muurtjesetappe Giro d'Italia, Roglic pakt tijd op Evenepoel Wielrennen
Wielrennen

Healy soleert naar overwinning in muurtjesetappe Giro d'Italia, Roglic pakt tijd op Evenepoel

Healy soleert naar overwinning in muurtjesetappe Giro d'Italia, Roglic pakt tijd op Evenepoel

Ben Healy heeft op bijzonder imponerende wijze de achtste etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. In de zogeheten 'muurtjesetappe' was de Ier van EF Education-EasyPost, die bovendien aan de wieg stond van de vlucht van de dag, de allerbeste in een uiteindelijke kopgroep van dertien. De voorjaarsrevelatie rondde een solo van meer dan vijftig (!) kilometer succesvol af. In de verre achtergrond werd Derek Gee (Israel-Premier Tech) tweede, Italiaans kampioen Filippo Zana (Team Jayco-AlUla) werd derde. In de ultieme slotfase wist Primoz Roglic vijftien seconden winst te pakken op Remco Evenepoel.

Daags na de ietwat teleurstellende rit in de richting van Gran Sasso stond er wederom een verraderlijke rit van meer dan 200 kilometer op het wielermenu. In de welgeteld 207 kilometer lange etappe, die Terni en Fossombrone als start- en finishlocatie kende, moesten er in de slotfase verschillende typisch Italiaanse punchmuurtjes bedwongen worden. De verschillende voorbeschouwingen die in aanloop naar deze achtste Giro-rit werd geschreven, wezen letterlijk in alle richtingen. Zowel aanvallers, klassementsrenners als goed klimmende sprinters werd een realistische kans toegedicht om er vlakbij de Amalfikust met de zege vandoor te gaan. Aan de andere kant waren het wel mannen in vorm als Healy, Michael Matthews en Vincenzo Albanese frequent als topfavoriet naar voren werden geschoven.

Healy en McNulty tonen zich actief in aantrekkelijke openingsfase

Precies zoals op voorhand werd verwacht, bleek de start van de etappe cruciaal voor het verdere koersverloop. Vanuit het begin in Terni ging het namelijk direct licht bergop, waarna na ongeveer vijf kilometer de Valico della Somma opdoemde. Deze ongecategoriseerde beklimming was 4,9 kilometer lang en kende een gemiddelde stijgingsgraad van 5,8 procent. Nadat de auto van de organisatie het officiële startsein had gegeven, werd er slag om slinger gedemarreerd. Vooral Healy en Brandon McNulty lieten zien dat zij enorm graag in de tête de la course terecht wilden komen. Het bleek echter bijzonder moeilijk om met een groepje weg te geraken. Elke aanval werd zo goed als direct in de kiem werd gesmoord, temeer omdat ook roze trui Andreas Leknessund zich vaak in het desbetreffende kopgroepje meldde.

Eenieder die een overzicht van alle ondernomen vluchtpogingen in het begin van de achtste Giro-etappe zou willen opstellen, zou a4'tjes tekort komen. In de ietwat glooiende middenfase ontstond er uiteindelijk een kopgroep van twaalf. Deze groep, met daarin onder meer de hyperactieve Healy, Toms Skujins, Samuele Battistella, Warren Barguil en Carlos Verona, kreeg een vrijgeleide van het peloton, dat de voorsprong liet oplopen tot maximaal zes minuten. Oscar Riesbeek (Alpecin-Deceuninck) had de slag gemist en poogde vanuit het peloton nog de aansluiting te maken met de kopgroep. Verrassenderwijs slaagde de Nederlander daarin, waarmee de kopgroep een dertienkoppige werd.

Healy rondt indrukkewekkende solo af, Roglic zet Evenepoel onder druk

Toen de ultieme slotfase op het punt stond om te beginnen, vond Healy het wel welletjes. Met nog 51 kilometer van de boeg zette de langharige Ier een solo-onderneming op touw. In een mum van tijd reed hij een voorsprong van meer dan één minuut bijeen. Bij de rest van de (voormalige) koplopers leek het niet van niet mee willen, maar van niet mee kunnen.

Er leek in het vervolg van de etappe geen maat te staan op Healy, die zijn voorsprong zelfs wist uit te breiden naar meer dan twee minuten. Hij kon zich zodoende bijzonder lang voorbereiden op het zegegebaar dat hij ging maken in de straten van Fossombrone. In de achtergrond, op ongeveer twee minuten achterstand, won de Canadees Gee de sprint om plek twee. Zana werd derde.

Verslag loopt verder onder tweet.

Waar er, net als een dag eerder, juist geen strijd tussen de klassementsmannen leek te ontstaan, gebeurde het onverwachte. Op de laatste muur ging Roglic er vandoor. Evenepoel kon zijn wagonnetje niet aanhaken en moest passen. De wereldkampioen was aangewezen op de achtervolging. INEOS Grenadiers-duo Tao Geoghegan Hart en Geraint Thomas kon Roglic wél volgen, waarna een smakelijk slotstuk van een toch al redelijk interessant verlopen etappe volgde. Aan de meet wisten Roglic, Hart en Thomas zo'n vijftien seconden te pakken op Evenepoel, die zich toch ietwat had laten verschalken. Leknessund behield zijn roze trui nipt. De Team DSM-Noor heeft nog acht seconden voor op Evenepoel, die naar alle waarschijnlijkheid de roze trui zal overnemen in de tijdrit van zondag 14 mei.

Uitslag etappe 8 Giro d'Italia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier ons liveblog van etappe 8 Giro d'Italia 2023 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws