Favorieten etappe 17 Tour de France 2022 | Kort, fel en zwaar: alles waar je op zit te wachten Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 17 Tour de France 2022 | Kort, fel en zwaar: alles waar je op zit te wachten

Favorieten etappe 17 Tour de France 2022 | Kort, fel en zwaar: alles waar je op zit te wachten

Zet je maar schrap, want het kan weer een zéér boeiende dag worden in de Tour de France. Rit 17 biedt alles wat je wil: een korte rit met vier (!) beklimmingen. In de Leiderstrui bespreekt de favorieten voor je.

Parcours etappe 17 Tour de France 2022

Favorieten etappe 17 Tour de France 2022 | Kort, fel en zwaar: alles waar je op zit te wachten

De renners gaan woensdag een spectaculaire rit tegemoet. Vanuit Saint-Gaudens staat er namelijk een redelijk korte etappe (129 km) gepland, met daarin vier Pyreneeënbeklimmingen. Extra frappant is dat deze allemaal in de laatste zeventig kilometer gepland staan. Van de eerste vijftig kilometer moeten de renners dus maar extra genieten, al zal daar wellicht nog wel een fel gevecht gehouden worden voor wie er in de vlucht van de dag mee mag. Ook niet hét moment om te relaxen dus...

De eerste beklimming van de dag is de Col d'Aspin, die aangedaan wordt vanuit Arreau. Deze beklimming start nog redelijk rustig, maar wordt naarmate de klim vordert lastiger. De berg is zo'n twaalf kilometer lang en gaat om 6,5 procent gemiddeld omhoog. In het laatste deel is het oppassen voor het wegdek, dat daar in 2021 vernieuwd is. Het kan door de intens zwarte kleur van het wegdek erg warm worden daar.

Daarna gaat het peloton de afdaling in, alvorens te beginnen aan de Hourguette d'Ancizan. Deze is op papier een stuk minder lastig dan de eerste beklimming, maar je moet je er als renner niet op verkijken. Dat komt namelijk door het korte knikje halverwege de klim, wat het gemiddelde wat drukt. Na de top is het weer dalen tot Guchen. Vanaf daar kunnen vooruitgeschoven ploeggenoten wellicht een belangrijke rol spelen in het kleine stukje vallei.

De Col de Val Louron-Azet is de volgende beproeving van de dag. Wederom tien kilometer omhoog, aan bijna zeven procent gemiddeld. Dit is inclusief het eerste deel van de klim, dat beschouwd kan worden als wat makkelijker. De zwaarste kilometer is negen procent gemiddeld.

Het absolute klapstuk is echter te vinden in de vorm van de allerlaatste beklimming: de Peyragudes. Deze klim is acht kilometer lang en 7,8 procent gemiddeld. Vooral de laatste meters van de beklimming zullen de renners angst inboezemen. Daar staan namelijk stroken tot 16 procent op het programma. Na zo'n rit gaat dat nog voor forse worstelingen zorgen.

Favorieten etappe 17 Tour de France 2022 | Kort, fel en zwaar: alles waar je op zit te wachten

Start: 13.25 uur
Finish: rond 17.01 uur

Weer etappe 17 Tour de France 2022

In de ochtend voorafgaand aan de zeventiende etappe kan het in startplaats Saint-Gaudens wat regenen, waardoor de renners tijdens de rit waarschijnlijk wat aangenamere temperaturen krijgen te verduren dan in de dagen daarvoor. Op het vlakke gedeelte wordt het zo'n 26 graden, terwijl het bovenop de beklimmingen nog een stukje koeler is. Op de top van de Peyragudes kan het eventueel nog een buitje doen, maar die kans is niet heel groot.

Favorieten etappe 17 Tour de France 2022

Wil je een aanval doen op het algemeen klassement? Nou, dan is dít misschien wel je moment. Kort, heftig en zwaar: dat zijn de ingrediënten waar Tadej Pogacar mee uit de voeten moet kunnen in de jacht op het geel. Sterker nog, misschien móét hij hier wel. Jonas Vingegaard staat immers nog altijd fier aan kop in het klassement en hem breken blijkt niet gemakkelijk. Alle remmen los dus.

Mocht het uitdraaien op een strijd tussen de klassementsrenners, klinkt het niet logisch dat andere renners dan de nummer één en twee van het klassement aanspraak maken op de zege. Hooguit kan Nairo Quintana nog wat betekenen. De Colombiaan was de enige concurrent die op de klimmen van dinsdag bij de twee kemphanen kon blijven. Mannen als Geraint Thomas, Adam Yates en David Gaudu zagen we juist in de problemen.

Favorieten etappe 17 Tour de France 2022 | Kort, fel en zwaar: alles waar je op zit te wachten
Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar geven elkaar nog weinig toe.

Hooguit kan er nog wat gebeuren na een verre aanval. Zoiets wat Enric Mas dinsdag probeerde. Voor succes heb je dan echter wel een flinke dosis geluk nodig. Bij Romain Bardet lijkt het vuurtje langzaam maar zeker te doven, terwijl ook Louis Meintjes niet over de punch beschikt om zo'n demarrage tot een goed eind te kunnen brengen.

In dat geval zullen we moeten kijken of er nog vluchters zijn die het kunnen afmaken. Het lijkt er in ieder geval sterk op dat Michael Woods op dit moment nog met overschot zit. Zijn team zit daarnaast in de winning mood. Een interessante tegenkandidaat voor hem is Thibaut Pinot, die dinsdag juist zijn krachten kon sparen.

Vanuit het kamp van BORA-hansgrohe kan nog gespeeld worden met renners als Patrick Konrad en Felix Grosschartner, terwijl Bahrain Victorious al nadrukkelijk op zoek ging naar de zege. Damiano Caruso is op papier daar de beste klimmer, maar dan zal hij beter met zijn krachten moeten omgaan dan dinsdag.

Odds etappe 17 Tour de France 2022

Tadej Pogacar - Bet365: 4,00 / Jack's: 4,25
Jonas Vingegaard - Bet365: 5,00 / Jack's: 5,00
Thibaut Pinot - Bet365: 10,00 / Jack's: 10,00
Tom Pidcock - Bet365: 13,00 / Jack's: 13,00
Michael Woods - Bet365: 13,00 / Jack's: 15,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 17 Tour de France 2022

Poll

Wie wint etappe 17 van de Tour de France?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws