Favorieten etappe 2 Ronde van Romandië 2022 | Sprinters, dit is jullie enige kans! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Ronde van Romandië 2022 | Sprinters, dit is jullie enige kans!

Favorieten etappe 2 Ronde van Romandië 2022 | Sprinters, dit is jullie enige kans!

Na een etappe voor de punchers krijgen de sprinters donderdag in de Ronde van Romandië hun enige kans op een massasprint. Het wordt ze echter niet makkelijk gemaakt. In de Leiderstrui licht het parcours nader toe, bespreekt het weer en noemt de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 2 Ronde van Romandië 2022

Favorieten etappe 2 Ronde van Romandië 2022 | Sprinters, dit is jullie enige kans!

Net als de eerste etappe gaat ook de tweede etappe over geaccidenteerd terrein, al zijn de beklimmingen woensdag wat eenvoudiger met lagere stijgingspercentages. Vanuit de start gaat het al snel lichtjes bergop, waar na een dalend gedeelte wat ongecategoriseerde klimmetjes volgen; ideaal terrein voor een sterke kopgroep om weg te rijden.

De beklimming La Praz (6,7 km aan 4,6%), halverwege de etappe, is het lastigste obstakel, maar ligt te ver van de streep om beslissend te zijn. Toch blijft het parcours vanaf La Praz tot en met een paar kilometer van de streep constant op en af gaan. De percentages zijn met voornamelijk vier, vijf procent dan wel mild, mocht er stevig gekoerst worden, zal het zich zeker in de benen van de renners doen voelen. Desondanks mag het voor de aanwezige sprinters geen reden zijn om te lossen in de finale.

De aanloop naar de finish zal alvast snel gaan, daar het tussen kilometer vier en drie van de finish lichtjes naar beneden gaat. In het geval van een sprint, hoeven de sprinters weinig te vrezen van de laatste kilometers, die rechtdoor naar de aankomst in Échallens gaan.

Tijden:
Start: 13.20 uur
Finish: rond 17.23 uur

Weer etappe 2 Ronde van Romandië 2022

De renners mogen donderdag wederom van prima weer genieten. De temperatuur in start- en finishplaats Échallens ligt overdag tussen de 14 en 17 graden en er is nauwelijks bewolking, dus van regen zal geen sprake zijn. Ook de wind, die uit het oosten tot noordoosten waait, zal met windkracht 2 à 3 weinig invloed hebben op de koers.

Favorieten etappe 2 Ronde van Romandië 2022

Zonder écht zware beklimmingen kijken we naar de sprinters als favorieten, al zijn die niet in grote mate aanwezig. Met name de topsprinters ontbreken, wat logisch is gezien de spaarzame kans op een massasprint. Wel is Fernando Gaviria aanwezig, qua naam de sterkste sprinter. Er staan echter de nodige vraagtekens achter de Colombiaan. Gaviria brak namelijk zijn sleutelbeen in de Omloop Het Nieuwsblad en rijdt in Romandië weer zijn eerste wedstrijdkilometers.

Tekst gaat verder onder de foto

Favorieten etappe 2 Ronde van Romandië 2022 | Sprinters, dit is jullie enige kans!
Ethan Vernon

Gezien de vraagtekens rond Gaviria is de jonge Brit Ethan Vernon misschien wel de grootste kanshebber. De neoprof van Quick Step-Alpha Vinyl staat te boek als een talentvolle sprinter, wat al bleek in de Ronde van Catalonië. Toen hij bij gebrek aan topsprinters een massasprint won. Eenzelfde scenario doet zich alvast voor in Romandië. Bovendien beschikt Vernon over een sterke ploeg. Rémi Cavagna en Josef Cerny kunnen uitstekend een kopgroep controleren, waar explosieve renners als Mikkel Frølich Honoré en Mauro Schmid een goede lead-out zouden moeten kunnen verzorgen.

Toch zou ook zomaar Ethan Hayter er met de winst vandoor kunnen gaan. De Brit is enorm allround en vooral in dit deelnemersveld moet hij in staat worden geacht om mee te kunnen sprinten voor de overwinning. Een kanttekening: hij kwam ten val in de eerste etappe en hoewel hij die kon uitrijden, is het de vraag of hij fit genoeg zal zijn en zin zal hebben om zich gelijk weer te smijten in de chaos van een massasprint. Een vergelijkbaar type renner is Patrick Bevin van Israel-Premier Tech. Ook hij verkeert in goede vorm en beschikt over de kwaliteiten om kort te finishen. Houd ook zijn jonge ploegmaat Corbin Strong in de gaten.

Tekst gaat verder onder de foto

Favorieten etappe 2 Ronde van Romandië 2022 | Sprinters, dit is jullie enige kans!
Nikias Arndt

Een renner die voor een verrassing kan zorgen is Nikias Arndt van Team DSM. De Duitser komt in een pure massasprint tekort om te winnen, maar na een lastige dag, en bij de afwezigheid van veel topsprinters, kan hij zomaar voor een stunt zorgen. Uit zijn veertiende plek uit de proloog blijkt dat het met de explosiviteit wel goed zit. Andere snelle mannen om op te letten zijn Jon Aberasturi (Trek-Segafredo) en punchers Dion Smith (BikeExchange-Jayco) en Quinten Hermans (Intermarché-Wanty Gobert).

Favorieten lezers etappe 2 Ronde van Romandië 2022

Poll

Wie wint de tweede etappe in de Ronde van Romandië?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws