Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2022 | Vuelta-favorieten mogen los op steile Picón Blanco Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2022 | Vuelta-favorieten mogen los op steile Picón Blanco

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2022 | Vuelta-favorieten mogen los op steile Picón Blanco

Het is gedaan met de heuveltjes en explosieve sprintjes: op dag drie van de Ronde van Burgos gaan we klimmen, en pittig ook! De Picón Blanco staat centraal, net als vorig jaar op dag drie. Op deze steile puist kan niemand zich meer verschuilen, al ligt de finish wel pas na een afdaling en een heuvelachtige slotfase. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 3 Ronde van Burgos 2022

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2022 | Vuelta-favorieten mogen los op steile Picón Blanco

Vier beklimmingen, maar eigenlijk is er maar eentje die er écht toe doet. In de eerste 95 kilometer bedwingen we de Alto de Cereceda (3,3 km aan 5,1%) en de Alto de Retuerta (6,8 km aan 3,6%). Dat zijn lopers, werk voor vluchters die bergpunten willen rapen. De klassementsploegen zullen het tempo pas na de tweede klim opvoeren, om als eerste de Picón Blanco op te draaien. Eerst maar eens het profiel van dit monster:

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2022 | Vuelta-favorieten mogen los op steile Picón Blanco

De kleuren van de klim spreken boekdelen: de Picón Blanco is steil! In de eerste kilometers is het nog rustig inkomen, op ook nog wat bredere wegen. Na 1,5 kilometer is het al klimmen aan 11,0 procent en na 3,5 kilometer op de klim zien we de percentages voor langere tijd amper onder de 10,0 procent komen. Richting de top wordt het wat ongerelmatiger, maar ook daar is het steil. Een verkenning van Caja Rural geeft daarvan een mooi beeld.

Na de Picón Blanco volgt een afdaling en die is héél technisch. Goede dalers kunnen hier een enorm voordeel halen, want het is draaien en keren, van haarspeldbocht naar haarspeldbocht. De wegen in Burgos zijn ook lang niet overal even goed. Het was dan ook niet voor niets dat we Romain Bardet vorig jaar in leidende positie nog zagen vallen in een dergelijke afzink. Wie durft er echt risico te nemen met de Vuelta op komst?

Na de afdaling volgt alleen nog de Alto de Bocos, een niet al te steil klimmetje van 2,3 kilometer aan 5,5 procent. Renners die hier nog bij elkaar zijn, kunnen hier hun definitieve slag slaan, mochten ze niet vertrouwen op hun sprint. Een eventuele renner die alleen vooraan zit, mag de boel hier toch niet meer uit handen geven.

Tijden

Start: 12.49 uur
Finish: rond 16.50 uur

Weer etappe 3 Ronde van Burgos 2022

32 graden bij de start, dus net als de vorige dagen lekker warm! Het kwik daalt in de middag en de wind neemt na anderhalf uur kortstondig in kracht flink toe vanuit het noordoosten. Richting de finale dalen de temperaturen tot onder de 30 graden en zal van harde wind niet echt meer sprake zijn.

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2022

Op de eerste dag van de Ronde van Burgos werd er gefinisht op een kort en steil klimmetje, maar dit heeft nog niet gezorgd voor grote verschillen in het algemeen klassement. Daardoor zullen de klassementsrenners met ambitie azen op de eerste leiderstrui en een goede slag in het algemeen klassement. Wat de eerste aankomst ons wel toonde, is welke renners misschien al een goede vorm te pakken hebben en welke renners nog moeten groeien in de ronde.

De nummers één en twee van de etappe, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) en Ruben Gerreiro (EF Education-Easypost), verwachten we doorgaans eerder vanuit de vlucht van de dag. De Colombiaan en Portugees hebben in het verleden al bewezen dat ze daar niet onderschat mogen worden, maar een dergelijk scenario lijkt voor de derde etappe misschien nog niet heel realistisch. Toch moet Buitrago in zijn vorm dit soort etappes aankunnen en samen met Wout Poels en Mikel Landa beschikt hij over een sterke ploeg, al moest Landa woensdag verrassend snel lossen.

Favorieten etappe 3 Ronde van Burgos 2022 | Vuelta-favorieten mogen los op steile Picón Blanco
Buitrago zegeviert in de eerste etappe van de Ronde van Burgos

Eén van de grote klassementsmannen die naar Burgos is afgereisd, is Tao Geoghegan Hart. De Brit en oud-Giro winnaar lijkt met ambitie naar de Ronde van Burgos te zijn vertrokken en toonde zowel op dag één, als dag twee vooraan zijn gezicht. Binnen INEOS Grenadiers beschikken ze ook nog over Pavel Sivakov, die onlangs nog tweede werd in de Clasica San Sebastián. Bij BORA-hansgrohe hebben ze eveneens te maken met een sterk duo, of misschien wel een sterk trio. Jai Hindley, Wilco Kelderman en Emanuel Buchmann staan aan de start, al kwamen Hindley en Kelderman ten val in de tweede etappe. Zij kwamen er af met wat lichte schaafwonden, wat geen probleem mocht opleveren voor de komende etappes.

Namens Astana Qazaqstan Team hopen ze ongetwijfeld op de kunsten van Vincenzo Nibali en Miguel Ángel López. Nibali liet onlangs in de Giro d'Italia zien dat hij in zijn afscheidsjaar bepaald niet rustig aan doet. Ook in de Ronde van Burgos toonde hij zich in beide etappes goed van voren, net als ploeggenoot López. De Colombiaan is na twee maanden zonder wedstrijden ongetwijfeld hongerig naar succes. Vanuit Spaans oogpunt is het vooral uitkijken naar de kunsten van Alejandro Valverde. De Spanjaard is altijd goed in Burgos en wil zijn ploeg Movistar Team helpen aan broodnodige overwinningen.

Verder moeten ook renners als João Almeida (UAE Team Emirates), Esteban Chaves (EF Education-EasyPost) en Juan Pedro López (Trek-Segafredo) dit soort etappes goed aankunnen. Wordt het toch de vlucht van de dag die om de zege mag strijden, dan weet Quick Step-Alpha Vinyl misschien wel raad met deze etappe. De Belgische ploeg is hier niet met een uitgesproken kopman, maar heeft met Fausto Masnada, James Knox en Ilan Van Wilder wel renners die op een goede dag over sterke klimmersbenen beschikken.

Favorieten lezers etappe 3 Ronde van Burgos 2022

Poll

Wie wint de derde etappe in de Ronde van Burgos?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws