Favorieten etappe 4 Ronde van Duitsland 2022 | Renners mogen los op WK-parcours van 2007 Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Ronde van Duitsland 2022 | Renners mogen los op WK-parcours van 2007

Favorieten etappe 4 Ronde van Duitsland 2022 | Renners mogen los op WK-parcours van 2007

Na de beslissende bergrit naar Schauinsland staat er zondag nog een verraderlijke slotrit van de Ronde van Duitsland op het programma. In en rondom Stuttgart moeten er nog wat heuvels bedwongen worden, die hun stempel op de koers kunnen drukken. In de Leiderstrui neemt je mee.

Parcours etappe 4 Ronde van Duitsland 2022

Favorieten etappe 4 Ronde van Duitsland 2022 | Renners mogen los op WK-parcours van 2007

De vierde (vijfde als je de proloog meetelt) van de Ronde van Duitsland vertrekt vanuit Schiltach, waar de weg meteen oploopt. De eerste tien kilometer valt het nog als vals plat te bestempelen, daarna rijgen we met de Schönberg (2,9 kilometer aan 7,3 procent) de eerste categoriseerde beklimming van de etappe.

Het loopt na die beklimming nog even door, om vervolgens in licht dalende lijn naar de volgende obstakels te trekken. Na vijftig kilometer doemt de Berneck (2,7 kilometer aan 5,9 procent) op, direct gevolgd door de Holzbronn (4,7 kilometer aan 4,8 procent).

Daarna is het toch wel even over met de pret. Echt vlak wordt het niet zo snel in Duitsland, maar tussen kilometer 75 en 150 hebben we weinig noemenswaardige hindernissen. Pas bij het betreden van de lokale ronde in Stuttgart wordt het weer heuvelachtig, met de Herdweg (1,4 kilometer aan 7,1 procent) als allesbeslissende factor. Deze beklimming moeten de coureurs driemaal passeren, een laatste keer op zes kilometer van de meet.

De Herdweg is overigens een bekende klim van het WK wielrennen in 2017, dat in Stuttgart verreden werd. Ook toen was deze heuvel cruciaal voor het wedstrijdverloop, dat na 267 kilometer geschreven werd door winnaar Paolo Bettini.

Favorieten etappe 4 Ronde van Duitsland 2022 | Renners mogen los op WK-parcours van 2007

Tijden
Start: 12.25 uur
Finish: 16.45 uur

Weer etappe 4 Ronde van Duitsland 2022

Het lijkt zondag goed weer te worden, al is er rond 15.00 uur wat kans op regen in Stuttgart. Het kwik geeft de heel dag 23 graden Celsius aan.

Favorieten etappe 4 Ronde van Duitsland 2022

Nu Adam Yates toch wel stevig de leiderstrui in handen heeft, kunnen de gelukszoekers op de slotdag nog een gooi doen naar een ritzege. Iemand die dat uitstekend kan in zo'n mogelijk chaotische rit is Mattias Skjelmose, de Deen van Trek-Segafredo. Hij is vinnig en kiest vaak het juiste moment, wat hij mogelijk heeft afgekeken van ploegmaat Bauke Mollema.

Alberto Bettiol kon zijn leidende positie niet vasthouden in de koninginnenrit van zaterdag, maar zou zijn ploeg in deze afsluitende etappe nog mooi wat puntjes kunnen gunnen met een etappeoverwinning. De Italiaan in hart en nieren zou daarmee Paolo Bettini opvolgen, die man die in Stuttgart wereldkampioen werd in 2007. Ploegmaat Ruben Guerreiro is ook kanshebber.

Favorieten etappe 4 Ronde van Duitsland 2022 | Renners mogen los op WK-parcours van 2007

De nummers twee en drie van zaterdag, Pello Bilbao en Mauri Vansevenant, kunnen ook nog wat uit proberen te richten op de laatste dag. Ten eerste zal er de ambitie zijn om het Yates moeilijk te maken, waarbij een ritzege mogelijk het secundaire doel kan worden.

Andere kanshebbers die een heuveltje over kunnen zijn Sven Erik Bystrom, Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty-Gobert), Patrick Konrad (BORA-hansgrohe), Greg Van Avermaet (AG2R Citroën) en Florian Sénéchal (Quick Step-Alpha Vinyl). Voor Alexander Kristoff, winnaar van vrijdag, lijkt ons dit te zwaar.

Favorieten lezers etappe 4 Ronde van Duitsland

Poll

Wie wint de slotrit in de Ronde van Duitsland?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws