Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024 | UAE-overmacht belooft weinig goeds voor Kelderman en co Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024 | UAE-overmacht belooft weinig goeds voor Kelderman en co

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024 | UAE-overmacht belooft weinig goeds voor Kelderman en co

Na de eerste bergetappe op woensdag werden de onderlinge verhoudingen tussen de klassementsrenners al wat duidelijker. Adam Yates greep de leiderstrui en zal nu weten dat hij misschien wel de beste bergop is in deze Ronde van Zwitserland. De stevige aankomst bergop op donderdag omcirkelen voor ritwinst dan maar? In de Leiderstrui beschouwt voor op de vijfde etappe.

Parcours etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024 | UAE-overmacht belooft weinig goeds voor Kelderman en co

De dienstdoende coureurs worden in dit stuk van de Zwitserse rittenkoers zeker niet gespaard. Daags na de rit met aankomst op de Gotthardpass staat er namelijk opnieuw een zware bergrit te wachten. In de 148 kilometer lange overlevingstocht zitten liefst drie gecategoriseerde beklimmingen en dat zijn ook niet de minste.

Vanuit startplaats Ambri kunnen de heren vrijwel direct klein schakelen, daar de Ronco-bestijging (5,9 km a 7,1%) al binnen de eerste tien kilometer op de rol staat. Daarna volgt ook al vrij snel de eerste van in totaal twee keer de zware Cari-col. Eerst van zijde één (7,6 km a 10,0%), richting de finishstreep ook nog van een andere kant (10,5 km a 8,1%). Daartussen is het allemaal vrij vlak en vallei-achtig.

Beklimmingen
8,7 km: Ronco (5,9 km a 7,1%)
31,3 km: Cari (7,6 km a 10,0%)
147,6 km: Cari (10,5 km a 8,1%)

Tijden
Start: 13.05 uur
Finish: rond 17.00 uur

Weer etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024

In startlocatie Ambri is het donderdag rond het middaguur prima weer. De kans op neerslag mogen we als nihil bestempelen, terwijl het ongeveer veertien à vijftien graden Celcius zal worden. Voor sommigen zal dat misschien wat fris zijn, al kunnen we niet spreken van slecht koersweer. Gefinisht wordt er op anderhalve kilometer hoogte, waar het dus logischerwijs flink wat koeler zal zijn. Een temperatuur van om en nabij de acht tot tien graden Celcius ligt in de lijn der verwachtingen. Ook daar zal het waarschijnlijk niet gaan regenen (de plaatsen liggen immers ook niet bijster ver uit elkaar).

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024

Zoals gezegd bewees Adam Yates in de vierde rit dat hij bergop bij de sterksten hoort. Bleef Torstein Træen er als vroege vluchter nog voor op woensdag, UAE-Team Emirates zal nu weten dat het met Yates voor ritwinst kan gaan op de donderdag. Helemaal in de wetenschap dat João Almeida als ploegmaat tweede staat in de rangschikking en misschien ook wel kan winnen, als UAE het tactisch goed speelt. Isaac del Toro is de joker die we daar op zo'n aankomst zeker bij schrijven.

De concurrentie komt vanuit diverse ploegen, die zullen moeten opboksen tegen het UAE-blok. Wilco Kelderman verloor woensdag een dikke minuut op Yates, maar is misschien wel één van de sterksten in deze ronde bij Visma | Lease a Bike. Door een val moet de Nederlander in de achtervolging, in de wetenschap dat ook ploegmaat Cian Uijtdebroeks er nog goed voor staat.

Favorieten etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024 | UAE-overmacht belooft weinig goeds voor Kelderman en co
Egan Bernal

Bij INEOS Grenadiers stelde Egan Bernal niet teleur, met nu een vierde plaats in het klassement. Eén plekje achter Mattias Skjelmose namens Lidl-Trek. Het duo kan donderdag terugslaan, al hebben ze allebei wel een iets zwaardere rit nodig. De rappe aanloop en explosieve en steile klim is misschien wel meer spek naar de bek van Lenny Martinez (Groupama-FDJ) en Tom Pidcock (INEOS).

Daarmee zijn we er nog lang niet, want er zijn nog een hoop mannen die zich woensdag sterk toonden, of juist revanche zullen willen nemen. Oscar Onley (Team dsm-firmenich PostNL), Enric Mas (Movistar), Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale) en Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech) waren allemaal op de afspraak. We verwachten nog wel een beetje meer van Richard Carapaz (EF)!

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 5 Ronde van Zwitserland 2024?

Topfavoriet: Adam Yates (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike), João Almeida (UAE-Team Emirates), Egan Bernal (INEOS Grenadiers) en Mattias Skjelmose (Lidl-Trek)
Long shots: Oscar Onley (Team dsm-firmenich PostNL), Enric Mas (Movistar), Felix Gall (Decathlon AG2R La Mondiale), Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Lenny Martinez (Groupama-FDJ), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Cian Uijtdebroeks (Visma | Lease a Bike) en Isaac del Toro (UAE-Team Emirates)

Poll

Wie wint de vijfde etappe in de Ronde van Zwitserland?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws