Favorieten etappe 5 Tour de France Femmes 2023 | Kopecky met wonderbenen kan nog één keer uitpakken Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Tour de France Femmes 2023 | Kopecky met wonderbenen kan nog één keer uitpakken

Favorieten etappe 5 Tour de France Femmes 2023 | Kopecky met wonderbenen kan nog één keer uitpakken

Na de langste etappe in de Tour de France Femmes is het op donderdag tijd voor een kortere, maar daarmee niet minder lastige rit. Met drie klimmetjes onderweg is het niet gezegd dat we er in Albi om gaan sprinten. In de Leiderstrui beschouwt voor.

Parcours etappe 5: Onet-le-Château - Albi (126,1 km)

Favorieten etappe 5 Tour de France Femmes 2023 | Kopecky met wonderbenen kan nog één keer uitpakken

Nog zo'n dag, waarop het alle kanten uit kan. Een vlucht kan het halen, maar ook de beter klimmende sprinters zouden dit moeten kunnen. Alhoewel: de drie gecategoriseerde beklimmingen van de dag zijn niet lang, maar stevig qua percentages. Voordeel voor de rappe vrouwen: de laatste klim ligt met de top op 24 kilometer van de streep.

Onderweg doen we de Côte de Najac (2,1 km aan 7,4%), Côte de Laguépie (1,5 km aan 9,0%) en Côte de Monestiés (1,6 km aan 6,4%) aan, allemaal in een tijdsbestek van 25 kilometer. Daar gaat de koers ontploffen, zoals de vrouwen het tot dusverre altijd hebben geprobeerd als het even lastig werd. Grote vraag is: wie rijden er serieus door met de top van de laatste klim op dik twintig kilometer van de streep?

De laatste fase is niet per se nadelig voor de vluchters, met hier en daar wat technisch werk en pas in de absolute slotfase een lange, rechte weg. Hier loopt het verder niet meer op, wat de typische sprintbenen in het peloton zal aanspreken.

Tijden
Start: 14.20 uur
Finish: rond 17.29 uur

Weer etappe 5 Tour de France Femmes 2023

Het wordt warm op donderdag, puffen dus! Bij de start om 14.20 uur is het zo'n 28 graden en het kwik stijgt in de uren erna richting de 30 graden. Wind staat er amper, dus dat wordt peddelen door de oven en goed eten en drinken. Bij de finish in Albi zal het tegen de 33 graden lopen!

Favorieten etappe 5 Tour de France Femmes 2023

Lotte Kopecky, met hoofdletter L en K. De Belgische van SD Worx domineert tot dusverre deze Tour, terwijl ze alleen op dag één zegevierde. Sindsdien trok ze iedere etappe wel in het offensief, en weerhield alleen een lekke band haar van twee ritzeges op rij op de tweede dag. Kopecky heeft wonderbenen en krijgt op donderdag misschien wel haar laatste kans, in de wetenschap dat het op vrijdag normaliter voor de echte sprintsters zal zijn. Na het uitvallen van Lorena Wiebes zal SD Worx z'n vizier op Kopecky gericht hebben.

Favorieten etappe 5 Tour de France Femmes 2023 | Kopecky met wonderbenen kan nog één keer uitpakken
Lotte Kopecky

In die categorie schrijven we ook Marianne Vos (Jumbo-Visma), Elisa Balsamo (Lidl-Trek) en misschien zelfs Charlotte Kool (DSM) op. Als de koers echt hard wordt gemaakt, slinken hun kansen, maar vooral Vos en Balsamo zouden met goede benen moeten kunnen overleven of in ieder geval de kans levend houden om erbij te komen en dan te sprinten.

Natuurlijk kan er ook een vlucht vooruit blijven. SD Worx heeft in dat opzicht met Marlen Reusser nog een gevaarlijke klant in huis. Wordt het echt zwaar en gaan alle rappe dames overboord, dan kijken we naar de heel goed klimmende vrouwen met snelheid. Emma Norsgaard en Liane Lippert van Movistar en Silvia Persico van UAE komen dan in beeld...

Favorieten etappe 5 Tour de France Femmes 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Lotte Kopecky (SD Worx)
Outsiders: Marianne Vos (Jumbo-Visma), Elisa Balsamo (Lidl-Trek)
Longshots:

Poll

Wordt het sprinten of een dag voor de vlucht op dag vijf?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws