Favorieten etappe 6 Ronde van Catalonië 2023 | Wie o wie voelt zich geroepen om de vlucht terug te pakken? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 6 Ronde van Catalonië 2023 | Wie o wie voelt zich geroepen om de vlucht terug te pakken?

Favorieten etappe 6 Ronde van Catalonië 2023 | Wie o wie voelt zich geroepen om de vlucht terug te pakken?

Na een zware etappe richting Lo Port, is het nu tijd voor een typische vluchtersrit in de Ronde van Catalonië. Volledig vlakke wegen bestaan namelijk niet in de Spaanse streek en dus kunnen de aanvalslustige renners misschien eens toeslaan. In de Leiderstrui neemt je mee door alle ins en outs!

Parcours etappe 6 Ronde van Catalonië 2023

Favorieten etappe 6 Ronde van Catalonië 2023 | Wie o wie voelt zich geroepen om de vlucht terug te pakken?

Op papier lijkt het op de finale na geen hele zware rit, maar niets is minder waar. In totaal moeten er namelijk meer dan 2.500 hoogtemeters worden betwist. De start van de zesde etappe loopt vrij geleidelijk omhoog richting een maximale hoogte van 675 meter. Waarschijnlijk wordt het daar een helse strijd om in de kopgroep te geraken. Daarna gaat het een tijdje op en af en dalen de renners af naar de absolute finale.

Als eerste doemt de Alt de la Creu d'Aragall op aan de horizon en dat is met 5,6 kilometer aan 6,1 procent absoluut geen lieverdje. De beentjes doen waarschijnlijk al pijn op de top, maar dan zijn we er nog niet. In de diepe finale wacht namelijk nog de Alt de Fontpineda. Deze klim loopt gemiddeld aan 8,4 procent omhoog en biedt de ultieme kans aan renners met een punch. Wegrijden is voor hen geen overbodige luxe, daar er alleen nog een afdaling naar de finish in Molins de Rei volgt. Op papier is dit de ultieme rit voor de vluchters.

Beklimmingen
142,5 km: Alt de la Creu d'Aragall (5,6 km a 6,1%)
163,5 km: Alt de Fontpineda (2,2 km a 8,4%)

Tijden

Start: 12:40 uur
Finish: ongeveer 17:00 uur

Weer etappe 6 Ronde van Catalonië 2023

Het houdt maar niet op met de zonneschijn! Ook op zaterdag is er weer geen vuiltje aan de lucht en loopt de temperatuur op naar twintig graden Celsius. De wind is wel iets sterker aanwezig dan de afgelopen dagen, maar van een echte hoofdrol is in de verste verte geen sprake.

Favorieten etappe 6 Ronde van Catalonië 2023

Een dag voor de vluchters, dus. Gek genoeg zijn er heel wat favorieten voor het eindklassement die al op grote achterstand staan. Adam Yates (UAE-Team Emirates) is daar één van, al kan de Engelsman daar weinig aan doen. Yates lag bij een grote valpartij in etappe één en kan daar nu wellicht revanche voor nemen. Hetzelfde geldt misschien wel voor Richard Carapaz (EF-Education EasyPost) en Geraint Thomas (INEOS Grenadiers). Beide mannen zijn vanwege verschillende redenen nog niet in topvorm, maar moeten in een vlucht toch bij de besten worden beschouwd.

Goed, de echte vluchters dan. We beginnen bij Dylan Teuns (Israel Premier Tech). De Belg won al eens zwaardere ritten in de Tour de France en beklimmingen als deze zijn op zijn lijf geschreven. In zijn schaduw staan mannen als Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team), Oscar Onley (Team DSM), Andreas Kron (Lotto-Dstny), Carlos Verona (Movistar), Rein Taaramäe (Intermarché Circus-Wanty) en Quinn Simmons (Trek Segafredo). Laatstgenoemde is een groot vraagteken, daar het er de afgelopen dagen op leek dat de Amerikaan al bij het eerste de beste heuveltje moest lossen.

Geoffrey Bouchard
Geoffrey Bouchard

Is er dan helemaal geen ander scenario mogelijk? Zeker wel. Normaal gesproken is het te zwaar voor de sprinters, maar het zou zomaar kunnen dat de klassementsmannen zich nog een keer roeren. In dat geval zijn Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma) uiteraard de te kloppen mannen, al moet een korte muur en de daaropvolgende afdaling ook Giulio Ciccone (Trek Segafredo) en Michael Woods (Israel Premier Tech) wel liggen...

Favorieten etappe 6 Ronde van Catalonië 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Dylan Teuns (Israel Premier Tech) en Adam Yates (UAE-Team Emirates)

Schaduwfavorieten: Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën Team), Oscar Onley (Team DSM), Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Richard Carapaz (EF-Education EasyPost)
Longshots: Quinn Simmons (Trek Segafredo), Carlos Verona (Movistar), Rein Taaramäe (Intermarché Circus-Wanty), Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) en Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws