Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023 | Waaghalzen gezocht op kletsnatte Madeleine en Croix de Fer! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023 | Waaghalzen gezocht op kletsnatte Madeleine en Croix de Fer!

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023 | Waaghalzen gezocht op kletsnatte Madeleine en Croix de Fer!

We zijn aangekomen bij het slotweekend van het Critérium du Dauphiné en daarin beklimmen we traditioneel de fijnste cols. Op de zaterdag spreken we met recht van de Koninginnenrit, met de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer op het menu. In de Leiderstrui beschouwt voor op deze door regen geteisterde bergetappe.

Parcours etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023 | Waaghalzen gezocht op kletsnatte Madeleine en Croix de Fer!

De wielerfan hoeft bij het zien van het profiel alleen nog maar te knikken. Iedereen kent de Col de la Madeleine, iedereen kent de Col de la Croix de Fer. Het zijn iconische beklimmingen in Frankrijk, vaak aangedaan ook in de Tour de France. Met het weerbericht dat wordt gegeven (waarover hieronder meer) zal het bij sommige renners wel even dun door de broek lopen.

In de eerste kleine vijftig kilometer zal de strijd om de kopgroep losbarsten. Die zal hels zijn, want de klimmers willen weg zijn voordat het klassementsgeweld losbarst en de zwaardere types glippen vaak mee om zo ruim binnen de tijdslimiet binnen te zijn. Als we er na dik 45 kilometer aan beginnen, is er namelijk geen weg meer terug.

Eerst is daar de Col de la Madeleine, een reus van 25,1 (!) kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent. Gelukkig voor het peloton beklimmen we 'm vanaf de 'makkelijke' kant, met in de eerste kilometers steile percentages. De Madeleine is een soort golf en daarmee allerminst regelmatig. De top ligt bovendien net onder de 2.000 meter.

Na de Madeleine gaan we naar beneden, láng naar beneden. Als de wegen nat zijn, kan het tricky worden. Gelukkig is er een kort stukje vallei om de boel weer te organiseren richting de finale. Daarin beklimmen we eerst de Col du Mollard, die met 18,5 kilometer aan 5,8 procent als voorproefje mag worden gezien. Daarna volgt namelijk de Col de la Croix de Fer. Deze is 13,1 kilometer lang aan 6,1 procent, maar dat vertekent. Het zwaartepunt ligt in het slot, met de laatste zes kilometer aan dik acht procent gemiddeld.

Tijden
Start: 10:40 uur
Finish: ongeveer 14:50 uur

Weer etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023

Het is wisselvallig weer in het zuiden van Europa en dus kan er ook in de zevende etappe van de Dauphiné een flinke plens regen vallen. Er worden gedurende dag wel wat onweersbuiten voorspeld, bij zachte temperaturen van 18 á 20 graden. De wind zal in principe geen rol spelen, die blaast matig vanuit het noordoosten. De grote vraag is vooral: hoe nat liggen de afdalingen? Op basis van het weerbericht kan het weleens spannend worden op de Madeleine, waar het bovenop zo'n 11 graden zal zijn.

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023

Een eenzame leider, op eenzame hoogte, ook in de zevende etappe? Jonas Vingegaard fietst dit seizoen in een andere klasse als hij meedoet, zo ook in de Dauphiné. Hij reed in de vijfde etappe al een halve minuut weg bij de rest, we kunnen alleen maar inschatten hoe groot de schade voor de rest zal zijn op een langere slotklim, na een zware bergetappe. De enige vraag is: heeft Vingegaard er zin in, of fietst hij zaterdag in het defensief?

Mocht Vingegaard meevaren, of misschien toch een mindere dag hebben, of hij komt iets anders tegen... In dat scenario staat er een hele groep klaar om toe te slaan. Ze zullen elkaar vermoedelijk nodig hebben om de Jumbo-ster te breken, maar gelukkig zijn ze met veel. Ben O'Connor lijkt namens AG2R toe te groeien naar z'n beste vorm en dan is hij bergop bij de besten. Dat geldt op zeker ook voor Adam Yates, die namens UAE Team Emirates de kastanjes uit het vuur moet halen.

Adam Yates
Adam Yates

Ietwat anoniem in deze Dauphiné zijn vooralsnog Enric Mas (Movistar), Mikel Landa (Bahrain) en Jai Hindley (BORA), maar alle drie lijken ze gewoon prima in orde. Nu de zwaardere cols elkaar opvolgen, komen de beste klimmers van de wereld bovendrijven. Daar hoort ook Richard Carapaz bij, al is de vraag of de man van EF Education-EasyPost het nog eens aandurft, nadat hij zichzelf op dag vijf keihard tegenkwam...

Potentiële stunters? Giulio Ciccone rijdt het hele jaar al goed rond en lijkt zijn door corona gemiste Giro d'Italia achter zich te hebben gelaten. Hij is explosief en kan dus ook uit een groepje winnen. Tobias Halland Johannessen is de grote troef van Uno-X, dat deze Dauphiné al aantoonde hard te willen werken voor de Noor. Bij INEOS zijn we tot slot heel benieuwd naar Egan Bernal, die vooralsnog uitstekend presteert, maar zaterdag écht wordt getest.

Favorieten etappe 7 Critérium du Dauphiné 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)
Outsiders: Ben O'Connor (AG2R), Adam Yates (UAE), Jai Hindley (BORA) en Mikel Landa (Bahrain)
Longshots: Giulio Ciccone (Trek), Egan Bernal (INEOS), Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Enric Mas (Movistar) en Richard Carapaz (EF)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws