Voorbeschouwing Dwars door het Hageland 2023 | Maak uw borst maar nat, want Van der Poel is terug! Wielrennen
Wielrennen

Voorbeschouwing Dwars door het Hageland 2023 | Maak uw borst maar nat, want Van der Poel is terug!

Voorbeschouwing Dwars door het Hageland 2023 | Maak uw borst maar nat, want Van der Poel is terug!

Klimmetjes en onverharde wegen. Dat is de bondige samenvatting van de altijd lastige Dwars door het Hageland. Dit keer is er nog een prachtige twist waar te nemen, daar Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) zijn rentree maakt in aanloop naar de Tour de France! In de Leiderstrui neemt je mee door alle wetenswaardigheden!

Vorig jaar werd Dwars door het Hageland één groot feest voor Alpecin-Deceuninck en Oscar Riesebeek. De Nederlander boekte na een felle aanval in de finale zijn eerste profzege en zag ploegmaat Gianni Vermeersch als tweede de streep passeren. Florian Sénéchal (Soudal-Quick Step) moest sprinten met een lekke band en werd derde.

Van der Poel zelf deed in 2017 voor het laatst mee en wist toen de koers te winnen na een titanengevecht met Wout van Aert (Jumbo-Visma). De twee bestookten elkaar constant tijdens een modderige editie over het grind, waarna Van der Poel het machtssprintje naar zijn hand zette. Een jonge Taco van der Hoorn eindigde destijds als tweede, voor Van Aert.

Praktische informatie Dwars door het Hageland 2023

  • Aarschot - Diest (182,4 km)
  • Zaterdag 10 juni 2023
  • Deelnemers
  • Klassering: 1.Pro

In dit artikel

  • Laatste winnaars
  • Parcours, weer en tijden
  • Favorieten
  • TV-informatie

Laatste winnaars Dwars door het Hageland 

2022 Oscar Riesebeek
2021 Rasmus Tiller
2020 Jonas Rickaert
2019 Kenneth Vanbilsen
2018 Krists Neilands
2017 Mathieu van der Poel
2016 Niki Terpstra

Parcours, weer en tijden Dwars door het Hageland 2023

Voorbeschouwing Dwars door het Hageland 2023 | Maak uw borst maar nat, want Van der Poel is terug!

Ten opzichte van vorig jaar is er één wijziging waar te nemen: het parcours is 800 meter langer. Verder is vrijwel alles gelijk gebleven en blijft het tevens een ontzettend lastige koers. Na 23 kilometer is de Schoonhovendreef het eerste klimmetje van de dag, waarna de onverharde wegen ook snel volgen. Het lijkt door al het draaien en keren een lastig karwei om als kopgroep een grote voorsprong bij mekaar te fietsen.

Na pakweg 72 kilometer passeert de karavaan voor het eerst de streep en lijkt het Grasbos qua klimmetjes de scherprechters van de plaatselijke rondjes te zijn. Niets is minder waar. De onverharde wegen en vooral de finishstraat maken het nóg lastiger. De Citadel van Diest is traditioneel een prachtig slotstuk van een loodzware dag in het zadel. De 500 meter a 5,1 procent levert altijd mooie beelden op, zeker ook omdat het op kasseitjes is. Wie na flink wat hoogtemeters en stofhappen hier als eerste boven komt, mag met de eer gaan strijken.

Beklimmingen
23,0 km: Schoonhovendreef (0,8 kilometer aan 5,5%)
63,2 km: Grasbos (1 kilometer aan 4,8%)
67,4 km: Citadel (0,5 kilometer aan 5,1%)
85,2 km: Schoonhovendreef (0,8 kilometer aan 5,5%)
125,4 km: Grasbos (1 kilometer aan 4,8%)
129,4 km: Citadel (0,5 kilometer aan 5,1%)
148,9 km: Grasbos (1 kilometer aan 4,8%)
152,7 km: Citadel (0,5 kilometer aan 5,1%)
172,2 km: Grasbos (1 kilometer aan 4,8%)
176 km: Citadel (0,5 kilometer aan 5,1%)

Onverharde wegen
36,7 km: Grootbroekstraat (5400 meter)
45,4 km: Demervallei (3300 meter)
59,1 km: Demerdijk Zichem (4000 meter)
98,6 km: Grootbroekstraat (5400 meter)
107,4 km: Demervallei (3300 meter)
121,1 km: Demerdijk Zichem (4000 meter)
134,4 km: Prinsenbos (1000 meter)
144,4 km: Demerdijk Zichem (4000 meter)
157,7 km: Prinsenbos (1000 meter)
167,7 km: Demerdijk Zichem (4000 meter)

Weer
De weergoden zijn de renners meer dan goed gezind. Het is volop zomer in België en de temperatuur tikt op het hoogtepunt zelfs even de dertig graden Celsius aan. Wel is de gevoelstemperatuur nóg warmer door het gebrek aan wind.

Tijden

Start: 13:00 uur
Finish: ongeveer 17:15 uur

Favorieten Dwars door het Hageland 2023

Let op: de deelnemerslijst is nog niet officieel, dus er kunnen nog veranderingen worden doorgevoerd.

Tsja, de topfavoriet staat op voorhand al wel vast. De rest van het startveld zal een manier moeten vinden om Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) te verslaan. Natuurlijk, de Nederlander heeft weinig gekoerst, maar hij heeft in het verleden bewezen weinig tot geen koersen nodig te hebben om in vorm te zijn. En mócht Van der Poel het niet kunnen bolwerken, heeft Alpecin-Deceuninck altijd nog Dries De Bondt, Timo Kielich en Gianni Vermeersch achter de hand.

Uiteraard zijn er genoeg sprinters en hardrijders die het Van der Poel moeilijk kunnen gaan maken. Vooral Alexander Kristoff (Uno-X) weet wel hoe je zo'n varkentje moet wassen. De sluwe Noor lijkt op de goede weg voor de Tour de France te zijn, daar hij recentelijk de laatste etappe van de Ronde van Noorwegen wist te winnen. Kristoff krijgt Søren Wærenskjold mee als lead-out en back-up, terwijl zijn andere ploeggenoot, Rasmus Tiller, al eens wist te winnen in 2021. Bij Intermarché-Circus Wanty kunnen ze, net als in de Giro d'Italia, ook op twee paarden wedden. Niccolò Bonifazio en Arne Marit reizen namelijk af naar Belgisch grondgebied.

Arne Marit liet een goede indruk achter in de Giro
Arne Marit liet een goede indruk achter in de Giro

Er staan ook sprinters aan de start die een klein vraagteken achter hun naam hebben staan. Hoe is het bijvoorbeeld met David Dekker en Jenthe Biermans (beiden Arkéa Samsic)? Zijn zij in staat om mee te springen op het lastige parcours en de sprint aan te gaan? Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech) is nog zo'n man, al liet de Italiaan begin mei onder andere Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) de hielen zien in Tro Bro Léon.

In deze koers is een overwinning vanuit een aanval ook een plausibel scenario en dus staan er heel wat sterke hardrijders aan het vertrek. Yves Lampaert, Casper Pedersen (beiden Soudal-Quick Step), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Laurenz Rex (Intermarché-Circus Wanty) en Florian Vermeersch (Lotto-Dstny) zijn in dat geval mannen om in de gaten te houden. Het valt te hopen dat de uitzending tijdig begint, zeker omdat deze mannen er vroeg aan zullen willen beginnen. Hoe moet je anders Van der Poel van de zege houden?...

Favorieten Dwars door het Hageland 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Alexander Kristoff, Rasmus Tiller (beiden Uno-X), Dries De Bondt, Timo Kielich (beiden Alpecin-Deceuninck), Yves Lampaert (Soudal-Quick Step) en Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech)

Longshots: Jenthe Biermans, David Dekker (beiden Arkéa Samsic), Laurenz Rex (Intermarché-Circus Wanty), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Casper Pedersen (Soudal-Quick Step), Florian Vermeersch (Lotto-Dstny), Niccolò Bonifazio, Arne Marit (beiden Intermarché-Circus Wanty) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

TV Dwars door het Hageland 2023

Als u Van der Poel in actie wilt zien, zijn Eurosport en Sporza the places to be. Wel zendt Eurosport de koers alleen via de digitale kanalen uit in verband met Roland Garros en de 24 uur van Le Mans. Uiteraard houdt ook In de Leiderstrui u op de hoogte van alle gebeurtenissen!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws