Favorieten etappe 7 Ronde van Polen 2023 | Mohoric vs Almeida voor de eindzege, daarna sprinten! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Ronde van Polen 2023 | Mohoric vs Almeida voor de eindzege, daarna sprinten!

Favorieten etappe 7 Ronde van Polen 2023 | Mohoric vs Almeida voor de eindzege, daarna sprinten!

Het klassement ligt normaliter in de plooi, maar de Ronde van Polen finisht officieel pas op vrijdag! In Kraków ligt in de zevende etappe nog een laatste kans voor de sprinters. Wie steekt z'n handen nog één keer in de lucht voorafgaand aan het WK? In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege!

Parcours etappe 7 Ronde van Polen 2023

Favorieten etappe 7 Ronde van Polen 2023 | Mohoric vs Almeida voor de eindzege, daarna sprinten!

De etappe trekt in 166 kilometer van Zabrze naar Krakau. Onderweg moeten er twee hellingen van derde categorie gerond worden, maar buiten dat wordt de etappe op glooiend terrein verreden. De laatste dertig kilometer zijn echter nagenoeg vlak, waardoor de sprinters veel kans maken.

Beklimmingen
105 km: Witanowice (1,3 km aan 5,6%)
130,0 km: Kaszow (800 meter aan 5,1%)

Tijden
Start: 14.45 uur
Finish: rond 18.35 uur

Weer etappe 7 Ronde van Polen 2023

Het zal vrijdag eerst bewolkt zijn, maar in principe houden we het droog. Bij de start in Zabrze wordt een aangename temperatuur van 21 graden voorspeld, met een windkracht 3 vanuit het zuiden-zuidwesten. De zon breekt gedurende de middag door, waardoor het kwik stijgt naar zo'n 25 graden. Ideaal koersweer dus, of durft er iemand met windkracht 3 schuin in de rug nog een waaiertje te trekken? Aan de meet in Krakau gaat de wind overigens liggen.

Favorieten etappe 7 Ronde van Polen 2023

Met slechts twee hellingen van derde categorie, lijkt de rit naar Krakau een laatste sprintkans. De Nederlandse spurtbom Olav Kooij is er niet meer bij, omdat hij naar Glasgow is getrokken voor het WK aankomende zondag. Ook Sam Bennett geeft geen acte de présence voor rit zeven. Dit betekent dat er meer kansen liggen voor mannen als Pascal Ackermann en Fernando Gaviria, al is er maar één topfavoriet: Tim Merlier.

De Belg was al de snelste in de eerste etappe en had toen veel meer snelheid dan de rest van de nu nog aanwezige sprinters. De heuvels kunnen echter roet in het eten gooien van de Belg. Marijn van den Berg is een sprinter die de hoogtemeters veel beter verteerd dan het overgrote deel van zijn concurrentie, wat hij eerder deze ronde al wist te benutten. Er moet wel bij gezegd worden dat de heuvels in de vijfde etappe, die Van den Berg won, vele malen zwaarder waren dan de heuvels van de zevende etappe op vrijdag. Merlier lijkt op voorhand dus betere papieren te hebben dan Van den Berg.

Andere sprinters die zich ongetwijfeld willen laten zien, zijn Arvid de Kleijn (Tudor) en Max Walscheid (Cofidis). Laatstgenoemde heeft al een reeks indrukwekkende resultaten neergezet deze week (vijfde en vierde) en heeft een goede trein mee. Davide Cimolai en Piet Allegaert weten wat ze moeten doen in de laatste kilometers. Op pure snelheid heeft De Kleijn misschien een streepje voor op de Duitser, maar hij mist dan weer zijn vaste loods Maikel Zijlaard.

In 2021 wist de vroege vlucht vooruit te blijven in Krakau. Julius van den Berg (geen familie, wel ploeggenoot van Marijn) versloeg toen Alexis Renard, Matteo Jorgenson en Gianni Moscon. Het peloton kwam drie seconden te laat. Dit scenario is opnieuw mogelijk, al is het wel een longshot. Door de gelijke stand in de top van het klassement (Joao Almeida staat nul seconden achter klassementsleider Matej Mohoric), kunnen die ploegen gaan strijden voor de bonificatiesecondes. Mocht er toch een sterke vlucht wegrijden: is het de moeite waard om te letten op hardrijders als Kamil Gradek (Bahrain-Victorious), Rune Herregodts (Intermarché) en Michael Hepburn (Jayco AlUla).

Favorieten etappe 7 Ronde van Polen 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tim Merlier
Outsiders: Pascal Ackermann, Fernando Gaviria en Marijn van den Berg
Longshots: Arvid de Kleijn, Max Walscheid, Stanislaw Aniolkowski, Matteo Moschetti en Jakub Mareczko, Gerben Thijssen

Poll

Wie wint de zevende etappe in de Ronde van Polen?

Gabriël Melching (e-mail: g.melching@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws