Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022 | Van Vleuten en Vollering mogen los in loodzware bergrit Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022 | Van Vleuten en Vollering mogen los in loodzware bergrit

Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022 | Van Vleuten en Vollering mogen los in loodzware bergrit

Genoeg geneuzeld, tijd om te klimmen! De vrouwen in de Tour de France Femmes zijn in het slotweekend beland in de Vogezen en daar heeft de organisatie twee heerlijke bergetappes uitgetekend. Op zaterdag in etappe 7 krijgen we deel één voor de kiezen, voer voor de vrouwen van het algemeen klassement. In de Leiderstrui bespreekt het parcours, het weer en de favorieten voor de dagzege.

Parcours etappe 7 Tour de France Femmes 2022

Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022 | Van Vleuten en Vollering mogen los in loodzware bergrit

Drie cols, alle drie eigenlijk niet echt bekend uit de Tour de France voor mannen. Worden de Vogezen bij de heren gebruikt als voorgerecht, bij de vrouwen zal hier de Tour beslist worden. Na een vlakke aanloop van een kleine veertig kilometer dient de Petit Ballon als eerste serieuze hindernis van deze Tour. Met 9,3 kilometer aan 8,1 procent gemiddeld is het een heel pittig ding. Een heel onregelmatige klim, met percentages van 6,3 procent tot wel 10,2 procent.

Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022 | Van Vleuten en Vollering mogen los in loodzware bergrit

Na de Petit Ballon volgt een snelle afdaling en beginnen we meteen aan de Col de Platzerwasel. Ook al een flinke klim, met 7,1 kilometer aan 8,3 procent gemiddeld. De hoeveelheid zwarte stukjes in het profielkaartje groeit, en daarmee ongetwijfeld de nervositeit. Het is jammer dat de top van deze klim op zestig kilometer van de finish ligt, maar zonder twijfel wordt het peloton hier in brokken gereden.

Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022 | Van Vleuten en Vollering mogen los in loodzware bergrit

De laatste klim van de dag is gek genoeg de minst zware, al kun je met 13,5 kilometer aan 6,7 procent nog steeds spreken van een pittige col. De moeilijkheid zit 'm vooral in deel twee van de klim, waar het eigenlijk nergens meer onder de 7 procent komt. En met de top op zeven kilometer van de finish is dit dus wél het moment om all-in te gaan. Na de Grand Ballon is het kort dalen, om daarna op de grote plaat naar de finish te denderen.

Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022 | Van Vleuten en Vollering mogen los in loodzware bergrit

Tijden
Start: 13.45 uur
Finish: 17.35 uur

Weer etappe 7 Tour de France Femmes 2022

Bij de start om 13.45 uur zal het zaterdag zo'n 28 graden zijn, dus de dames smeren zich maar beter goed in. Het zonnetje blijft branden gedurende de etappe, met ook op de top van de beklimmingen nog zo'n 20 graden in de voorspelling. De wind blaast de hele dag vanuit het noordwesten, aan windkracht 2 á 3. Dat betekent wind mee richting de slotklim, maar ook een stukje tegen in het laatste deel van de slotklim. De rest van de dag staat het windje redelijk in de rug.

Favorieten etappe 7 Tour de France Femmes 2022

De zevende etappe in de Tour de France Femmes wordt heftig en dus schuiven we alle grote namen voor het klassement naar voren. No way dat een vlucht er hier met de zege vandoor gaat, daar zijn de klassementsvrouwen in hun eerste Tour de France veel te gemotiveerd voor. Annemiek van Vleuten is de te kloppen vrouw op dit gebied. De kopvrouw van Movistar kende een pittig weekje met maagklachten en tijdverlies, maar ze lijkt op tijd hersteld om het beste van zichzelf te geven in het slotweekend. Is ze net zo goed als bij haar eindzege in de Giro Donne? Of zelfs nog een beetje beter?

In de Giro kwam de grote concurrentie vanuit UAE en wel van Mavi Garcia. De Spaanse verloor al flink wat tijd door een crash in deze Tour, waardoor ze misschien wel de ruimte krijgt om in de finale iets te proberen voor ritwinst. Aan de andere kant staat ze slechts een minuutje achter op bijvoorbeeld Van Vleuten, waardoor Garcia met iedereen zal moeten afrekenen in een rechtstreeks duel, wil ze winnen.

Derde grote favoriet: Demi Vollering. De Nederlandse leider van SD Worx rolde tot dusverre redelijk goed door de Tour, waar ze al het hele jaar haar grote doel van heeft gemaakt. Zij reed geen Giro en dus gaan we zien of dat verschil maakt op de beklimmingen. Net als Van Vleuten kan Vollering rekenen op een uitstekende ploeg om haar heen. Het is eeuwig zonde dat Marta Cavalli al naar huis is, anders hadden we met Van Vleuten, Garcia, Vollering en Cavalli een geweldige vierstrijd gehad.

Misschien krijgen we die nu alsnog wel, want Katarzyna Niewiadoma lijkt in prima vorm. De Poolse van Canyon//SRAM Racing staat er van de kopvrouwen het beste voor, met bijvoorbeeld al een halve minuut voorsprong op Vollering. Van defensief koersen is bij Niewiadoma echter zelden sprake. Die vliegt er graag in, of het nu winst oplevert of een ineenstorting. Dat geldt overigens ook voor Ashleigh Moolman (ook van SD Worx). Net als Niewiadoma kan ook Moolman op een superdag de besten verslaan bergop.

Scrollen we verder door de lijst, dan zijn we vooral heel erg benieuwd naar enkele andere vrouwen. Cecilie Uttrup Ludwig is explosief, daarmee won ze namelijk al de derde etappe heuvelop. Maar kan de Deense ook dit werk aan? In principe wel, ze won niet voor niets al eens het berg- en jongerenklassement in de Giro. Nu Cavalli er niet meer is, ligt alle druk op haar schouders. Team DSM mikt vol op Juliette Labous.

Odds etappe 7 Tour de France Femmes 2022

Annemiek van Vleuten - Bet365: 1.50
Demi Vollering - Bet 365: 4,50
Ashleigh Moolman-Pasio - Bet 365: 7,00
Katarzyna Niewiadoma - Bet 365: 8,00
Elisa Longo Borghini - Bet 365: 11,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 7 Tour de France Femmes 2022

Poll

Wie wint de zevende etappe in de Tour de France Femmes?


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws