Favorieten etappe 7 UAE Tour | Maakt Evenepoel korte metten met concurrentie op afsluiter Jebel Hafeet? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 UAE Tour | Maakt Evenepoel korte metten met concurrentie op afsluiter Jebel Hafeet?

Favorieten etappe 7 UAE Tour | Maakt Evenepoel korte metten met concurrentie op afsluiter Jebel Hafeet?

Na drie sprintetappes hoeven de sprinters geen ambities te koesteren voor de slotrit van de UAE Tour. Als lead-out kunnen ze nog wel dienst doen, voor de klimmers in hun ploeg, daar de etappe na een vlakke afloop knallend bergop wordt afgesloten op de Jebel-Hafeet. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 7 UAE Tour 2023

Favorieten etappe 7 UAE Tour | Maakt Evenepoel korte metten met concurrentie op afsluiter Jebel Hafeet?

De UAE Tour kent een spectaculair slot met de aankomst op de Jebel Hafeet, de zwaarste klim van de ronde. Gestart wordt nabij het Hazza bin Zayed stadium, thuishaven van de voetbalclub van Al Ain. De renners zetten vervolgens koers richting het noorden waar ze een ronde door de woestijn rijden. Daarna keert het peloton terug in Al Ain, waarna ze de stad deze keer via het zuiden verlaten om aan de Jebel Hafeet te beginnen.

De slotklim is al voor meerdere jaren het absolute zwaartepunt van de UAE Tour. In tegenstelling tot de vorige slotklim, de Jebel Jais, kent de de Jabel Hafeet steilere percentages, waardoor de klassementsrenners makkelijker onderling verschil kunnen maken. De Jebel Hafeet is ruim tien kilometer lang en gemiddeld 6,8 procent.

De klim voert over een brede driebaansweg en kent meerdere kilometers met een gemiddelde van acht procent. Halverwege is zelfs een kilometer aan tien procent. Met nog drie kilometer te gaan wordt de beklimming aanzienlijk makkelijker. Na een kort dalend stuk in de slotkilometer volgt een laatste hellende strook naar de aankomst.

Tijden
Start: 12.45 uur (09.30 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.30 uur (13.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe UAE Tour 2023

Op waaiers lijken we niet te hoeven rekenen. De windrichting (zuid, zuidwesten) is in het eerste gedeelte - wanneer het peloton noordwaarts de woestijn in trekt - niet zozeer het probleem. De windkracht echter wel, deze is met 3 waarschijnlijk niet sterk genoeg. Vervolgens gaat het merendeel van de etappe weer in zuidelijke richting, waar de wind dus tegen staat. Met ruim 30 graden wordt het weer puffen. Op de beklimming ligt de temperatuur iets boven de 20 graden.

Favorieten etappe 7 UAE Tour 2023

Remco Evenepoel begint als leider met een kleine voorsprong op Luke Plapp en Pello Bilbao. Het lijkt zodoende een spannende ontknoping te worden, maar wie de vorige etappes heeft gezien, zal niet ontgaan zijn dat de wereldkampioen de touwtjes steviger in handen heeft dan de tussenstand doet vermoeden. Zo spurtte Evenepoel op de Jebel Jais – tot zijn eigen verbazing – zijn concurrenten overtuigend op meerdere fietslengtes. De Belg kan de situatie dus rustig aanzien, om in de slotkilometer toe te slaan.

Voor eerste achtervolger Plapp is de Jebel Hafeet geen onbekende. Vorig jaar – in zijn eerste jaar als prof – werd hij al knap vijfde. In datzelfde jaar finishte Bilbao als derde op de klim. De renner van Bahrain Victorious kon toen als enige wat in het spoor van Tadej Pogacar en Adam Yates blijven. Waar Pogacar ontbreekt is Yates er wel bij, zelfs in het shirt van UAE. De Brit is altijd sterk op de klim, won zelfs in 2020, maar werd daarna twee keer geteisterd door Pogacar. Niettemin, Yates en de Jebel Hafeet gaan hand in hand en het is voor de renner een laatste kans om een tegenvallende ronde goed te maken.

Kan de Britse neoprof opnieuw met de besten mee?
Kan de Britse neoprof opnieuw met de besten mee?

Jumbo-Visma doet met Sepp Kuss en neoprof Thomas Gloag mee om een goed klassement. Op de Jebel Jais waren beide renners van de partij met een top tien plek. Geven ze ook thuis op een zwaardere klim? Het zou vooral Kuss normaal gesproken beter moeten liggen. De overstap naar Team DSM lijkt Harm Vanhoucke goed te zijn bevallen. De normaal wispelturige klimmer was zesde op de Jebel Jais, met zijn ploegmaat Andreas Leknessund vlak achter hem. Bevestigt het DSM-duo op de Jebel Hafeet?

Einer Rubio (Movistar) verraste de concurrentie volledig met een vroege aanval op de Jebel Jais. Het element van de verrassing staat zodoende niet meer aan de zijde van de Colombiaan. Alexey Lutsenko (Astana-Qazaqstan) was in de eerste bergrit ook op de afspraak en stond al eens op het podium van de Jebel Hafeet. BORA-hansgrohe en Intermarché-Circus-Wanty beschikken met respectievelijk Emanuel Buchmann-Ben Zwiehoff en Rein Taaramäe-Louis Meintjes over een sterk duo. Andere namen die we op de slotklim verwachten zijn Antonio Tiberi (Trek-Segafredo), Wout Poels (Bahrain Victorious), Stefan de Bod (EF Education-EasyPost), Michael Storer (Groupama-FDJ) en Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën).

Favorieten etappe 7 UAE Tour, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Remco Evenepoel (Soudal-Quick-Step)
Outsiders: Adam Yates (UAE Team Emirates), Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Luke Plapp (INEOS Grenadiers) en Sepp Kuss (Jumbo-Visma)
Longshots: Alexey Lutsenko (Astana Qazaqstan), Thomas Gloag (Jumbo-Visma), Einer Rubio (Movistar), Emanuel Buchmann (BORA-hansgrohe), Andreas Leknessund, Harm Vanhoucke (beide Team DSM), Wout Poels (Bahrain Victorious), Geoffrey Bouchard (AG2R Citroën) en Michael Storer (Groupama-FDJ)

Poll

Wie wint etappe 7 van de UAE Tour?

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws